Pisanje bi, i uoči Apokalipse, još uvijek imalo smisla

Nakon svečanog otvaranja manifestacije u 19 časova, biće upriličena promocija knjiga Radovana Čečovića, Milene Perović i Hazira Župljanina, prošlogodišnjih pobjednika XXIV konkursa Nikšićkih književnih susreta

2064 pregleda 0 komentar(a)
Promo poster, Foto: Promo sadržaj
Promo poster, Foto: Promo sadržaj

Nikšićki književni susreti, manifestacija po kojoj je godinama unazad Nikšić bio prepoznatljiv ne samo u Crnoj Gori, nego i u nekadašnjoj Jugoslaviji, počinju večeras i trajaće do 25. decembra.

Slogan ovogodišnjih Susreta, koji se održavaju 25. put, je citat Uberta Eka: "Dakle, pisanje bi, i uoči Apokalipse, još uvijek imalo smisla". Manifestaciju organizuje Narodna biblioteka "Njegoš" u sklopu decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije u 19 časova, biće upriličena promocija knjiga Radovana Čečovića, Milene Perović i Hazira Župljanina, prošlogodišnjih pobjednika XXIV konkursa Nikšićkih književnih susreta.

Za sjutra, u terminu od 12.45 časova, planiran je program za djecu pod nazivom "Novogodišnja čarolija", u 17.30 časova biće organizovano predavanje prof. dr Ane Stišović Milovanović na temu "Andrić i Crnjanski između Istoka i Zapada", dok će u 19 časova biti upriličena promocija knjige "Osmi povjerenik", autora Renata Barletića.

Narednog dana, 24. decembra, za 12.45 časova je zakazana promocija časopisa "Osmijeh", u 17.30 časova je promocija knjige "Dan poslije", autora Kemala Musića, dok je u 19 časova zakazano autorsko veče Gorana Petrovića.

Posljednjeg dana manifestacije, nakon što u 17.30 časova nastupe pjesnici, u 19 časova slijedi proglašenje pobjednika konkursa XXV Nikšićkih književnih susreta.

Svi programi biće organizovani u Gradskoj kući.

"Ponosni smo na činjenicu da je Narodna biblioteka "Njegoš" organizator velikog broja događaja koji promovišu kulturu, obrazovanje, nauku i umjetnost, a posebna nam je čast što se ove godine u Nikšiću po 25. put dešavaju Književni susreti poznati po kvalitetu sadržaja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu. Tradicija okupljanja pisaca, pjesnika i univerzitetskih profesora se nastavlja i sve nas usmjerava na zajednički zadatak promovisanja pravih vrijednosti sadržanih u pojmovima čitanja i pisanja, sa čim u vezi je i moto ovogodišnjih Susreta", kazala je za "Vijesti" direktorica Biblioteke, Bojana Obradović.

Nikšićki književni susreti utemeljeni su 1969. godine i nakon prvih deset godina i kontinuiranog održavanja počeli su da se prorjeđuju, da bi se nakon održavanja 16. Susreta, 1994. godine, ugasili. Obnovljeni su nakon dvadesetogodišnje pauze, u decembru 2014. godine, sa željom da vrate slavu i sjaj Susreta po kojima je Nikšić bio prepoznat.

Ostalo je zabilježeno da su na Nikšićkim književnim susretima učestvovali velikani pisane riječi poput iz bivše Jugoslavije, Desanka Maksimović, Branko Radičević, Dobrica Ćosić, Mihailo Lalić, Meša Selimović, Stevan Raičković, Dušan Kostić, Ćamil Sijarić, Slavko Janevski, Vito NIkolić, Duško Trifunović, Dragan Radulović...

Bonus video: