Božićna izložba u Budvi i Petrovcu

Postavka je otvorena do 31. januara u Spomen-domu "Stefan Mitrov Ljubiša" i Spomen-domu "Crvena komuna"

4888 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Božićna izložba koja predstavlja izbor iz djela savremenih crnogorskih likovnih umjetnika, u organizaciji Akademije znanja i JU Muzeji i galerije Budve, otvorena je na dvije lokacije, u Spomen-domu "Stefan Mitrov Ljubiša" u budvanskom Starom gradu i u Spomen-domu "Crvena komuna" u Petrovcu.

Kustoskinje izložbe, istoričarka umjetnosti Vasilisa Gagović i diplomirana vajarka Danka Mitrović, selektovale su 25 likovno-umjetničkih ostvarenja, od kojih je 11 izloženo u Budvi, a 14 u Petrovcu. Gagović je istakla da je postavka osmišljena tako da publici predstavi izbor iz likovno-umjetničkih djela 16 autora različitih generacija, a to su Slobodan Đurić, Ljubomir Popadić, Naod Zorić, Miomir Vemić, Zoran Ivanović, Luka Berberović, Sava Pavlović, Mihailo Jovićević, Dragan Mijač, Luka Lagator, Vojimir Vlahović, Lazar Marković, Filip Vlahović, Milijana Vujović, Jelena Krišić, Viktor Ranđelović.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: JU Muzeji i galerije Budve

Na otvaranju je govorio i prof. dr Aleksandar Čilikov, koji je ocijenio da je u pitanju zanimljiva selekcija.

"Napravljena je jedna krajnje zanimljiva izložba za koju su zaslužni, kako sam ja informisan, na inicijativu Saše Franete, odbor direktora Akademije znanja i JU Muzeji i galerije Budve. Napravljena je selekcija, selektorski tim je bio na čelu sa gospodinom Filipom Vlahovićem i dvije mlade kustoskinje Mitrović i Gagović, koje su zajedno sa njim radile pretpostavljam i postavku. Taj selektorski tim je napravio doista jedan vrlo zanimljiv izbor. Mi tu imamo 16 umjetnika različitih generacija, počevši od onih doajena kakvi su recimo Puro Đurić, Luka Berberović, pokojni Mihailo Jovićević, pa do neke relativno mlade generacije", kazao je Čilikov i nastavio:

"I sada, ako mi prisustvujemo činu otvaranja izložbe, te prve prezentacije planirane izložbe, nemoguće je govoriti pojedinačno o poetikama svih ovih umjetnika, mada ja te poetike veoma dobro poznajem. Ono što ću ja da kažem biće samo neke osnovne opservacije mene kao istoričara umjetnosti. Svi ovi umjetnici su ljudi koje je relevantna kritika već kvalitativno ocijenila kao umjetnike visokog kvaliteta. Sve ove umjetnike veže recimo jedna opšta stvar, da je u pitanju predmetno slikarstvo, znači mi ovdje gotovo apstrakcije da nemamo. Svi ovi umjetnici su, osim četvoro njih, iz Crne Gore, i svoj rad su vezali za ove prostore. Posebno mi je zadovoljstvo što među selektovanim ima i umjetnika sa kojima sam ja sarađivao na fakultetu", istakao je Čilikov.

Božićna izložba
foto: JU Muzeji i galerije Budve

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović dodao je i da "Božićna izložba - Izbor iz djela savremenih crnogorskih likovnih umjetnika", svjedoči o nečemu što je realnost...

"A to je da je Budva odavno suštinski postala evropska prijestonica kulture. Takođe, želim da podsjetim da smo ove godine ušli u finale za dobijanje ove prestižne titule i večerašnja izložba dolazi kao potvrda svega toga i najbolja afirmacija Budve kao antike koja ima izuzetno bogatu kulturu, koja je bila na raskrsnici brojnih kultura, koja u sebe zaista sažima kulture raznih naroda i koja s jedne strane, sem što svjedoči kulturi, ona kulturu u svom najboljem obliku i najavljuje", rekao je Jovanović.

Gagović je istakla zahvalnost Opštini Budva i predsjedniku Milu Božoviću, kao i Aleksandru Franeti na čiju inicijativu je izložba i realizovana, kao i članovima odbora direktora Akademije znanja koja je njen suorganizator u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve.

Postavka će biti otvorena do 31. januara 2023. godine.

Bonus video: