Čekaju svoju kuću i pamte baraku

Svečanom dodjelom nagrada i muzičkim spektaklom “Glumci pjevaju” Gradsko pozorište 27. decembra proslavilo 71 godinu postojanja

12473 pregleda 1 komentar(a)
Drakić na dodjeli nagrada, Foto: BORIS PEJOVIC
Drakić na dodjeli nagrada, Foto: BORIS PEJOVIC

U večeri kada je Gradsko pozorište Podgorica proslavilo ulazak u 72. godinu postojanja i rada, laureat značajnog priznanja “Vasilije Ivanovič Šćućkin” glumica Dubravka Drakić uz čestitke i zahvalnosti na nagradi, istakla je da najmanje što može poželjeti jeste da kompletan ansambl sljedeći rođendan proslavi u novom pozorištu.

”Ali da pamtimo i onu baraku koja je bila preko puta ove zgrade (Kulturno-informativni centar ‘Budo Tomović’), da budemo zahvalni Domu omladine ‘Budo Tomović’, da težimo onome što treba da bude dio svakog pozorišta, a to je istina, ljubav prema igri i volja za boljom budućnošću. U to ime, čestitam vam svima, čestitam gradu koji ima ovakvo pozorište i još jednom veliko i iskreno hvala na ljubavi koju nesebično dajete”, kazala je Drakić.

Dubravka Drakić
foto: Boris Pejović

Useljenje u zgradu u koju Gradsko godinama nikako da uđe svi priželjkuju, zaključak je večeri. No, ono što je obilježilo Dan Gradskog pozorišta 27. decembar je svečana dodjela nagrada zaslužnima za uspjehe u prethodnoj godini, kao i muzičkim spektaklom “Glumci pjevaju”.

Godišnje nagrade koje se dodjeljuju zaposlenima iz opšteg, tehničkog i umjetničkog sektora koji su svojim radom obilježili proteklu godinu pripale su: vozaču Gavrilu Lopičiću, šminkerki Nadi Mijović, kao i glumcu Omaru Bajramspahiću i glumici Vanji Jovićević. Nagrada “Vasilije Ivanovič Šćućkin” koju je zaslužila Dubravka Drakić dodjeljuje se kao javno priznanje za izuzetna umjetnička ostvarenja iz oblasti pozorišne umjetnosti za djecu i odrasle.

Vanja Jovićević
Vanja Jovićevićfoto: Boris Pejović

Omar Bajramspahić je glumac upečatljiv u svakom komadu, nekonvencionalan, šarmantan i jednako posvećen svakom zadatku, a istakao je da mu je čast što je među nagrađenima. Vanja Jovićević se istakla talentom i voljom da napreduje, a profesionalnost nanovo dokazuje uskakanjem u predstave koje su iz različitih razloga morale da dožive prepodjelu... Zahvalna na ukazanim prilikama, posebnu zahvalnost uputila je nekadašnjoj direktorici Gradskog pozorišta Vanji Popović koja se, istakla je Jovićevićeva, krvnički borila za Gradsko pozorište.

Vanja Popović
Vanja Popovićfoto: Boris Pejović

”Ona ga je sačuvala i zahvaljujući njoj mi danas živimo svoj život i živimo naš san”, poručila je.

U večeri vidno dobrog raspoloženja i razigranosti glumaca, ali i publike, ansambl je troipočasovnim muzičkim spektaklom “Glumci pjevaju” ponovo pokazao svoje umijeće, harizmu i energiju kojom jednako plijene u ma kojoj ulozi. S ukusom osmišljen repertoar obuhvatio je različite žanrove, podsjetio na niz kultnih pjesama, što je publika ispratila aplauzima ili pjevajući. Uz pratnju Mladena Nikčevića i benda, učesnici programa bili su: Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Goran Slavić, Ivana Mrvaljević, Lazar Dragojević, Lara Dragović, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Pavle Ilić, Stefan Vuković, Vanja Jovićević, Marija Đurić, Pavle Bogojević, Jovan Dabović, Jelena Nenezić Rakočević, Jelena Laban, Smiljana Martinović i Milica Majkić, a pred kraj večeri pridružili su im se i specijalni gosti: Nenad Knežević Knez, Žuti Serhatlić, Đuro Franeta... Uz dobru režiju, sjajne glasove i šarm, savršeno se uklopila moćna scenografija predstave “Ukroćena goropad” Dejana Projkovskog.

Na samom početku 71. rođendana Gradskog, obratili su se upravnik Stevan Koprivica i umjetnički direktor Dušan Kovačević.

”Kada nešto ima 71 godinu, obično izgleda kao nešto što je staro i dosadno, međutim, Gradsko pozorište je pokazalo da su to samo brojevi, da je ono uvijek mlado i novo. I možemo dozvoliti sebi da slažemo tu brojku, jer se ona množi kod sjedišta, preko scena do nemogućih kombinacija, što nam naša mašta i igra u pozorištu i nalaže. Riječi su suvišne, jer treba samo slaviti pozorište, a to možemo samo uz pomoć ljudi koji u njemu rade, a ja sam ponosan na ansambl i radnike Gradskog pozorišta koji su u protekle četiri godine pokazali izuzetnu profesionalnost. Nižući regionalne uspjehe postali smo jedni od osnivača RUTA porodice i festivala koji i dalje traje”, kazao je Kovačević.

Koprivica je kazao da će poslušati glumce koji su vodili program, Ivonu Čović Jaćimović i Vukana Pejovića koji su duhovito doskočili direktorima da ne duže sa svojim govorima, pa ga on nije ni priredio.

Ivona Čović Jaćimović i Vukan Pejović
Ivona Čović Jaćimović i Vukan Pejovićfoto: Boris Pejović

”Prvo, jer bih oduzimao dragocjeno vrijeme vama i raspjevanim glumcima, a drugo, jer riječi postaju izlišne, jer su se potrošile od raznih upotreba i zloupotreba. Rezultati našeg pozorišta su vidljivi ne samo na podgoričkoj i crnogorskoj sceni, nego šire i mnogo šire nego ikada do sada. Ono što ću uraditi, ako mi dozvolite, jeste da pomenem svog profesora, jednog od najznačajnijih pjesnika druge polovine 20. vijeka, Jovana Hristića, teatrologa i kritičara koji je znao ono što danas kritičari ne znaju, a to je da piše o pozorištu sa ljubavlju, a o životu sa ljubavlju i rezignacijom”, poručio je Koprivica.

Uručene zahvalnice medijima i sponzorima

Gradsko pozorište dodijelilo je i zahvalnice medijima i novinarima koji su pratili njihov rad, i to: redakciji za kulturu RTCG i novinarima Nevenki Vuković Jovović, Vanji Kovačeviću, Anki Radović i Petri Božović, redakciji za kulturu ND “Vijesti”, novinarki Jeleni Kontić i urednici Nini Vujačić, Televiziji “Vijesti”, redakciji za kulturu “Pobjede” i Svetlani Višnjić, redakciji za kulturu “Dana” i Živani Janjušević, televiziji “Gradska” i Aleksandru Sekuloviću, Drugačijoj radio stanici i Srđanu Filipoviću. Zahvalnicu su dodijelili i sponzoru Universal capital banci i Nikoli Vujoševiću.

Bonus video: