Autor Ferarijevih ilustracija dolazi na Hercegnovski strip festival

"Praktično ne postoji strip serijal za koji Mastraco nije crtao naslovnicu u posljednjih tri godine", ističu iz HSF-a

3082 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanski umjetnik Marko Mastraco (Marco Mastrazzo), treći je specijalni gost koji je potvrdio dolazak na Hercegnovski strip festival (HSF).

Sedamnesto izdanje festivala održaće se na više lokacija u Herceg Novom i Boki kotorskoj, od 1. do 6. septembra.

"Nakon što ga je, kao i ostale italijanske umjetnike, globalna pandemija spriječila da bude gost četrnaestog izdanja, Marko dolazi ove godine sa još spektakularnijom listom ostvarenja na kojima je radio i sa još većom globalnom popularnošću", navodi se u saopštenju organizatora, koji su italijanskog umjetnika predstavili kao "likovnog genija".

Mastraco je, kako podsjećaju, samouki umjetnik koji se nakon diplome geodezije okreće svojoj pravoj ljubavi, crtanju. "Nakon debija na specijalnom godišnjem izdanju stripa Dilan Dog, svojim izražajem oduševljava i publiku i kritiku i otpočinje njegova stelarna karijera. Nastavlja sa radom na naslovnicama specijalnih brojeva kao i svih izdanja ovog strip junaka plasiranih na američko tržište. Uporedo za izdavača Editoriale Cosmo crta naslovnice stripa Caput Mundi, te za izdavača Edizioni Inchiostro naslovnice serijala 'Braća po krvi'“, dodaju iz HSF-a.

Nedugo zatim, kako navode, Italijan postaje globalna zvijezda, jer dobija šansu da se okuša na američkom tržištu, najprije za izdavača Zenoscope, a zatim i za gigante kao što su Marvel, DC, Dynamite, BOOM...

"Praktično ne postoji strip serijal za koji Mastraco nije crtao naslovnicu u posljednjih tri godine, a svaki novi komercijalno uspješan strip projekat angažuje ga kao crtača posebnih izdanja ili varijant naslovnih strana. Ono što je dodatno interesantno za Mastraca, i svakako primamljivo i široj publici, je njegov dugogodišnji angažman za tim Ferarija u Formuli 1, za koji crta i oslikava specijalne postere različitih trka F1 karavana", ističu organizatori.

Iz HSF-a su ranije za septembar najavili dolazak Kineskinje Ji Jang i Francuskinje Dane Dimat.

Bonus video: