Sindik: Uklanjanje male scene Atrijum velika opstrukcija razvoju kulture Tivta

"Ovo je bila jedna od top tri otvorene scene u regionu i njeno uklanjanje je bukvalno grijeh", poručio je glumac Momčilo Otašević na konferencija za medije Centra za kulturu Tivat

5487 pregleda 8 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Siniša Luković
Sa današnje konferencije, Foto: Siniša Luković

Uklanjanje male scene “Atriujum” je velika opstrukcija razvoju kulture grada, turističke ponude Tivta i rušenje jedne internacionalne institucije koja se gradila godinama u jednom malom mjestu kraj mora, koje se uspjelo uz rad i trud razviti do ovako velikih visina da smo prepoznati gdje god se nađemo, u bilo kojoj kulturnoj sredini Evrope, a možda i dalje.

Ovo je ocjena direktorice Centra za kulturu Tivat (CZK) Dijane Sindik na danas održanoj konferenciji za medije u toj JU, posvećenoj problemu koji već danima okupira tivatsku, ali i širu javnost - uklanjanju male otvorene scene CZK iz atrijuma srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković.

Na konferenciji za medije nastojanjima CZK pružio je podršku i glumac Momčilo Otašević koji igra u više predstava koje se izvode upravo na toj sceni.

"Ovo je bila jedna od top tri otvorene scene u regionu i njeno uklanjanje je bukvalno grijeh. Nadam se da će se uspostaviti dijalog koji je, nažalost, do sada potpuno izostao između aktera ove priče i da će se scena vratiti u taj prostor, jer je upravo prostor najvažnija karakteristika ambijentalnog pozorišta koje se proteklih godina posebno dobro etabliralo i gajilo u CZK Tivat", istakao je Otašević.

Producent u CZK Dragan Laković podsjetio je na genezu pozorišne produkcije u toj kući koja traje već 22 godine i Festivala mediteranskog teatra “Purgatorje”, podvlačeći značaj scene “Atrijum” za obje te dimenzije rada CZK.

On je pročitao poruke podrške CZK-u i njegovim nastojanjima da vrate scenu “Atrijum”, a koje su uputili poznata glumica Jelisaveta Seka Sablić i reditelj Jagoš Marković, a emitovana je i video-poruka podrške glumice Anite Mančić.

Da u svojim nastojanjima imaju podršku svih kolega iz drugih pozorišta regiona koja su gostovala u Tivtu i brojnih glumaca i reditelja koji su radili na sceni “Atrijum” podvukla je i direktorica CZK Dijana Sindik, koja je kazala da je “upitno ima li kompleks Buća-Luković uopšte validan status zaštićenog kulturnog dobra”.

Iznijela je niz primjedaba na rad rukovodilaca MIG-a i način na koji se prethodnih godina održavala kula ljetnjikovca i ukazala da “nismo našli potvrdu da je Elabotrat iz 2013. prošao procedure u Skupštini opštine Tivat, a i da jeste, od njegovog donošenja je prošlo 10 godina i morao bi se aktuelizovati”, te da za to treba angažovati “nezavisnog konzervatora”.

Prethodni direktor CZK Neven Staničić rekao je da je prolaz do zapadnog krila muzeja ili zbirke koja je svojevremeno bila u kuli, posjetiocima zbog predstava na sceni “Atrijum” možda nije bio moguć maksimalno 5-6 dana godišnje, ali da je to je zanemarljivo.

I on i Sindik negirali su da protesti povodom uklanjanja scene imaju politički karakter iako je dramski pisac Stevan Koprivica koji je bio govornik na prvom protestu u organizaciji CZK 6. januara tada održao jasno politički obojen govor.

Sindik i Staničić su se distancirali od Koprivičinog istupa, nazivajući ga njegovim ličnim viđenjem situacije.

Direktorica CZK je naglasila da se sve protestne aktivnosti u vezi sa scenom “Atrijum” “tiču isključivo kulture i politika sa njima nema veze”.

"Ovo je nešto što se isključivo tiče kulture, kulturne politike ovog grada i direktnog dijaloga CZK, MIG i Opštine kao našeg osnivača", navela je Sindik.

Bonus video: