„Autarija”, mitska zemlja sa filozofijom gorštaka

Knjiga epsko-fantastične naracije autora Žarka Vučinića promovisana u Nikšiću

7112 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije u Nikšiću, Foto: Sv. Mandić
Sa promocije u Nikšiću, Foto: Sv. Mandić

Priče o nekom kraju, istorijskoj ličnosti, mitskom biću, nemoguće su bez legendi.

Ali, i priče o životu su pune legendi. Uostalom, i život je sam po sebi legenda. Zna to odlično pisac za djecu i mlade Žarko Vučinić koji je odlučio da oslušne šum Tare, da se prisjeti priča koje mu je djed govorio uz vatru, ispod zvjezdanog neba, na obali rijeke koju ne bez razloga zovu Suzom Evrope, da podijeli filozofiju gorštaka iz tog kraja kojih je sve manje. Tako je nastala njegova knjiga “Autarija” koja je promovisana u Nikšiću.

”Autarija je mitska zemlja, koja može biti bilo gdje, ali ja sam inspiraciju dobio pored rijeke Tare. Kad sam bio mali, djed i ja smo imali ritual - da sjedimo pored Tare, uz vatru, i da mi on priča priče. Neke sam zapamtio, a neke ponovo čuo od gorštaka iz tih krajeva i odlučio da napišem ‘Autariju’. Knjiga je ime dobila po Autarijatima, drevnom ilirskom plemenu, koje je živjelo 400 do 200 godina prije Hrista. Pretpostavlja se da je Tara po njima i dobila naziv”, objasnio je Vučinić naziv knjige dok je publika, sastavljena uglavnom od malenih čitalaca uvijek željnih novih maštarija, upijala svaku njegovu riječ.

Knjigu čini pet priča epsko-fantastične naracije od kojih je svaka satkana od nekoliko nepoznatih legendi, ali, kako je objasnio autor, i od realnih likova koji postoje, poput jedne djevojčice iz Mojkovca, novinarke, istraživača, pisca. Sve te legende je stavio u sadašnji kontekst, tako da se svaka od tih priča može desiti i danas, a ta mitska zemlja Autarija može da postoji bilo gdje. Zahvaljujući Vučinićevoj knjizi mali, ali i oni malo veći čitaoci, imaće priliku da se druže sa trorogim divojarcem, Ungrevima, Daždom, vukovima Crne kraljice, ali i da se podsjete zbog čega je važno sačuvati prirodu, prijateljstvo, ljubav.

”Pored zdravstvenog imuniteta treba stvoriti i duhovni, a on se stvara kroz priče koje su nam pričali naši đedovi, babe. Sve moje knjige su vezane za poštovanje prirode, prostora koji nas okružuje. Priroda je najveća riznica znanja. Upravo od prirode su učili svi ti gorštaci i stvarali filozofiju koja je jako bitna za sve nas. Svjedoci smo nasilja nad prirodom i došli smo do toga da više ne možemo da vratimo nazad ono što smo uništili. Zato želimo da se borimo sa tom surovom realnošću, da živimo zajedno sa prirodom, a ne protiv nje. Nikada ne možemo da saznamo puno o prirodi, ali i to malo što saznamo je mnogo”, kazao je autor, koji je pored pomenute knjige objavio još tri: “Trilogija o puhu Đorđu”, “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, koja je osvojila najprestižniju regionalnu nagradu “Mali princ” i “Dendromanija - ludorije iz šume” koja je proglašena najboljom knjigom za djecu u 2021. godini od strane Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade.

Autarija promocijna
foto: Svetlana Mandić

Knjiga “Autarija” ima i posebnu vrijednost jer je opremljena ilustracijama koje su svaku priču dodatno obojile. Za njih su bili zaduženi Ilija Nikčević i Mićo Kadović iz studija “Bad brain”.

”Žarko me prvo zainteresovao pričama i poželio sam da budem dio ove knjige. Možda nije teško crtati stvari koje gledamo, ali još je lakše crtati one koje ne znamo, jer onda možemo i mi da pustimo mašti na volju. Možemo da dodatno izmaštamo. Bilo je zanimljivo i izazovno da ove priče ilustrujemo i da se potrudimo da ih i u vizuelnom smislu povežemo sa prirodom. Sve Žarkove knjige su lijepo oblikovane i dostojanstvene, što je za svaku knjigu bitno”, rekao je ilustrator Ilija Nikčević.

Sonja Živaljević, ispred izdavačke kuće “Gligorije Dijak” koja je objavila sve Vučinićeve knjige izuzev “Dendromanije”, kazala je da su ponosni što su izdavači pomenutih knjiga, kao i da su posebno srećni zbog “Autarije” koja je već izazvala veliku pažnju.

”Knjiga je namijenjena djeci, ali i odraslima i svi mogu naći nešto zanimljivo u njoj i naučiti nešto novo. Uvijek se može desiti neka priča, a oni mogu da budu dio priče”, kazala je Živaljević.

Odlomke iz knjige čitala je Tijana Vujović, a publici se obratio i Goran Radojičić ispred Književnog kluba “Poenta poetika” JU “Zahumlje”, organizatora promocije.

”Drago nam je da programe za ovu godinu, kada ‘Zahumlje’ obilježava 125 godina postojanja i kontinuiranog rada, počinjemo programom koji je namijenjen najmlađima, što treba da znači da osim toga što ‘Zahumlje’ ima prošlost, uz vas, kao mladu publiku, ima i budućnost”, poručio je Radojičić.

A onda su riječ uzeli najmlađi - imali su i oni svoje mitske junake, priče koje su željeli da podijele sa Vučinićem.

”Bitno je da dobrota i mašta uvijek isplivaju kod ljudi koji nose tu dobrotu i pozitivnu energiju. Dobrota je tu i uvijek će tu biti, a mi želimo bolji svijet. Čitajte knjige, uživajte i maštajte”, poručio je Vučinić.

Promocija njegove knjige organizovana je u okviru januarskog repertoara “Nikšićke kulturne scene”.

Bonus video: