Zašto mora na ho-ruk?

Nije mi jasno zašto drug Novica nije konsultovao članstvo SKA po krucijalnom pitanju izdvajanja SKA iz IKCG? Zašto nije, primjera radi, organizovao referendum po tom pitanju? - pa da se tzv. struka izjasni

10398 pregleda 7 komentar(a)
Ana Novaković Đurović, Foto: URA
Ana Novaković Đurović, Foto: URA

Kinder große mein Herr Heinrich du bist eine Zug!

Idoli, Schwule über Europa, Paket aranžman

(Jugoton, 1981)

Taman što uzeh da sastavim jednu baš arhitektonsku pričicu - klasične naravi, u slavu Prečiste djevice Arhitekture, majke naše, slava joj i milost - riješih, u zli čas, da prethodno ipak ovjerim inbox, za svaki slučaj...

Dakle, unatoč najavama iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja, turizma, prostornog planiranja, urbanizma, legalizacije nelegalno podignutih objekata, Inženjerske komore, europskih poslova, euroatlanskih integracija - i ko zna čega još - da će nam do konca prošle kalendarske godine (dakle do 31. decembra 2022.) biti dat na uvid set nacrta novih zakona u oblastima prostornog planiranja, izgradnje objekata, legalizacije nelegalno podignutih objekata, Inženjerske komore i ko zna čega još - što se nije desilo, naravno - ali se oglasio niko drugi do li Novica (kodno ime: Novica) - i to sitnom knjigom, a na ruke drugarici Novaković Đurović (kodno ime: Kuma) - ministarki ekologije, održivog razvoja, turizma, prostornog planiranja, urbanizma, legalizacije nelegalno podignutih objekata, Inženjerske komore, europskih poslova, euroatlanskih integracija i ko zna čega još - u Vladi druga Abazovića - u Vladi kojoj su, podsjetiću vas, drugovi Milo i Aleksa još 19. avgusta prošle godine izglasali nepovjerenje.

Predmet: Stav, veli, Strukovne komore arhitekata (pri IKCG) po pitanju statusa u okviru IKCG.

”Poštovani”, klikuje Novica, “obavještavamo Vas da je Izvršni odbor Strukovne komore arhitekata na XV sjednici održanoj 8. decembra 2022. godine, jednoglasno donio zaključak da je neophodno izdvajanje SKA iz IKCG i formiranje posebne (Novica hoće da kaže - zasebne - op.a.) Komore arhitekata. Izvršni odbor je zatim ovo pitanje sa obrazloženjem proslijedio na izjašnjavanje Skupštini SKA.” - kao što je i red, svakako - osim u slučajevima kad se red, bili smo svjedoci (i to haj, haj, haj puta), ne poštuje.

Te ja, brže bolje, trk na Internet stranicu IKCG (ingkomora.me)/Strukovne komore/Arhitekata (četvrtak, 12. januar, 16:40) - gdje ne nađoh nikakve (dodatne) informacije vezano za “neophodno izdvajanje SKA iz IKCG” - ali nađoh obavještenje pušteno 12. decembra prošle godine (!) - na koje nema ko mi nije srenuo pažnju u međuvremenu - a tiče se emisije “Okvir”, emitovane na RTCG 9. decembra, odnosno činjenice da je “greškom uredništva arhitekt Borislav Vukićević (moi - op.a.), u najavi emisije, kao i više puta u toku emisije (znači opetovano - op.a.), potpisan kao predstavnik Strukovne komore arhitekata IKCG” - uz pojašnjenje da pomenuti Vukićević jeste “član Strukovne komore arhitekata IKCG i delegat Skupštine Inženjerske komore Crme Gore, međutim nije određen da zastupa njihove stavove (SKA & S IKCG - op.a.) u ovoj emisiji, već sve izrečeno predstavlja njegov lični stav”.

Za ime boga, pomislih, nijesam ja Novica pa da se krijem iza SKA, IO SKA i S SKA svaki put kad mi dođe da plasiram neki svoj (lični) stav - ili, ne daj bože, neku svoju (nerealnu) ambiciju.

Novica Mitrović
Novica Mitrovićfoto: Stefan Ivanović

Kako bilo, pod “Arhitekta - dokumenta” nema ništa - posljednji Zapisnik je od 29. jula prošle godine (X Sjednica Izvršnog odbora SKA), a posljednja Odluka je od 12. avgusta (IV Sjednica Skupštine SKA) - što će reći da drug Novica nije (NIJE!) upoznao tzv. stručnu arhitektonsku javnost sa svojim planovima vezano za izdvajanje SKA iz IKCG - prije slanja pomenute sitne knjige drugarici Kumi i članovima Radne grupe i Radnih podgrupa za izradu nacrta seta pomenutih zakona - što, u najmanju ruku, nije drugarski - a nije ni demokratski. Nekakav elaborat, ili nešto tome na podobije - nekih stotinjak strana precizno formulisanih argumenata, recimo, o opravdanosti zahtjeva druga Novice da se SKA izdvoji iz IKCG - o tome možemo samo da sanjamo.

”Skupština Strukovne komore arhitekata je na V sjednici održanoj 16. decembra 2022. godine”, nastavlja Novica jednako, “takođe jednoglasno usvojila zaključak da je neophodno izdvajanje SKA iz IKCG, formiranje posebne Komore arhitekata i istovremeno predložila da se pokrenu sve legalne i zakonske procedure za realizaciju ovog zaključka”.

Dakle, da rezimiramo - 8. decembra je IO SKA usvojio stav druga Novice o izdvajanju SKA iz IKCG, pa je 16. decembra i S SKA usvojila stav druga Novice, pa je 26. decembra stav druga Novice spakovan i u formi službenog dopisa poslat na ruke Kumi i članovima Radne grupe i Radnih podgrupa koje rade na setu novih zakona iz oblasti planiranja, izgradnje, legalizacije, Inženjerske komore i ko zna iz kojih još oblasti - da bi tek 30. decembra, dopis druga Novice osvanuo i u mom inboxu - s tim da Novica ne veli da li se od mene, kao člana SKA i delegata S IKCG, očekuje da se izjasnim po pitanju njegovog stava o izdvajanju SKA iz IKCG - tako da sam vrlo sklon da pretpostavim da se ipak ne očekuje.

Nije mi jasno, šalu na stranu, zašto drug Novica nije konsultovao članstvo SKA po krucijalnom pitanju izdvajanja SKA iz IKCG? Zašto nije, primjera radi, organizovao referendum po tom pitanju? - pa da se tzv. struka izjasni - u duhu svijetlih demokratskih tradicija, u koje se svi kunemo.

Što se mene tiče - prvo, ne nalazim da je drug Novica, u kompletu sa IO SKA i S SKA, sposoban da procijeni koji bi bili pozitivni, a koji pak negativni efekti izdvajanja SKA iz IKCG - da li bi, drugim riječima, dara bila veća nego mjera - pogotovo u svjetlu činjenice da nam nijesu do kraja jasni motivi druga Novice i družine oko njega - a drugo, u načelu jesam za izdvajanje SKA iz IKCG - ali bih, prije nego što izađem sa definitivnim stavom, ipak htio da i druga strana - IKCG - izađe sa svojim (pretpostavljam) kontrastavom.

”Imajući u vidu”, grabi Novica nezaustavljivo, “da se u ovom trenutku radi na izradi novih zakona u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata, među kojima je i zakon o Komori, predlažemo da razmotrite navedeno pitanje i novim zakonom o Komori, pored Inženjerske Komore predvidite posebnu Komoru arhitekata”.

Ako je tačna pretpostavka da je Novica jedan od neznanih junaka i junakinja kojima je drugarica Kuma - ministarka ovoga i onoga u odlazećoj (nikako da ode) Vladi druga Abazovića - ukazala veliku čast da (za simboličnih 500 eura - i to u dvije rate) krvavo rade od početka oktobra mjeseca na setu famoznih novih zakona u oblastima planiranja, izgradnje, legalizacije, Inženjerske komore i ko zna čega još - onda se nameće sljedeće pitanje: zašto drug Novica herojski ne izgara u ovom trenutku radeći na tim zakonima - nego čini sve ne bi li SKA izdvojio iz IKCG? - što ipak nije prioritet, ako mene pitate, u ovom odsudnom času.

Tu stvar prvo treba dobro pripremiti, pa da svi dobro razmislimo o tome - barem do Đurđevdana - pa da se sve to dobro pretrese na Skupštini IKCG, pa da vidimo - a ne ovako, na ho-ruk.

Novice, Novice, crni Novice...

Bonus video: