Raspisan konkurs za nagradu „Miodrag Bulatović“

O nagradi će odlučivati žiri u sastavu prof. dr Boguslav Zielinski, prof. dr Šeherzada Džafić, doc. dr Nebojša Lujanović, mr Tamara Pejović - Labudović i prof. dr Aleksandar Jerkov (predsjednik)

1896 pregleda 0 komentar(a)
Narodna biblioteka „Njegoš“ u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Narodna biblioteka „Njegoš“ u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Javna ustanova (JU) Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića ustanovila je novu književnu nagradu „Miodrag Bulatović“ koja je bijenalnog tipa i dodjeljivaće se svake druge godine.

Tim povodom biblioteka je raspisala konkurs za nagradu koja se dodjeljuje u kategoriji karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti za najbolji roman objavljen u 2021. i 2022. godini. Konkurs je otvoren do 20. marta, a iz biblioteke su pozvali zainteresovane pisce i izdavače da romane, prvi put objavljene prošle ili preprošle godine, na jeziku (jezicima) bivše Jugoslavije koji ne zahtijeva(ju) prevođenje (crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik) pošalju na konkurs u šest primjeraka, na adresu Narodne biblioteke ,,Njegoš”: Trg Šaka Petrovića br. 1, 81400 Nikšić, sa naznakom Konkurs za dodjelu nagrade ,,Miodrag Bulatović”.

Miodrag Bulatović
foto: Vijesti

O nagradi će odlučivati žiri u sastavu prof. dr Boguslav Zielinski, prof. dr Šeherzada Džafić, doc. dr Nebojša Lujanović, mr Tamara Pejović - Labudović i prof. dr Aleksandar Jerkov (predsjednik). „Pošto prethodno budu određeni širi, uži i najuži izbor, ime prvog dobitnika biće saopšteno na otvaranju II Karnevala romana 25. maja 2023. godine, kada će nagradu dobitniku svečano uručiti Barbara Bulatović, kćerka Miodraga Bulatovića. Na izbor nagrađenog djela, kao ni djela koja ulaze u širi i uži krug, ne primjenjuju se nikakvi regionalni, nacionalni ili politički ključevi, već žiri i utemeljivač nagrade isključivo imaju obavezu da se vode estetskim vrijednostima djela koja se takmiče za nagradu”, istakli su iz biblioteke “Njegoš”. Nagrada se sastoji od plakete, statue i novčanog dijela.

Bonus video: