Prošlost i sadašnjost u pukotinama grada

Film “The City and the City”, o životu sefardske jevrejske zajednice u Solunu, biće dostupan besplatno onlajn, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

2044 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, regionalna onlajn platforma Kino Meeting Point OnDemand omogućiće besplatan pristup filmu “The City and the City”, koji će biti dostupan onlajn od podneva do ponoći.

Film je dostupan u regionu putem platforme ondemand.kinomeetingpoint.ba, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu gdje će biti prikazan u 19 časova. Ostvarenje Kristosa Pasalisa i Silasa Cumerkasa, u šest poglavlja donosi neispričanu priču o životu (mahom) sefardske jevrejske zajednice u Solunu.

Scena iz filma
Scena iz filmafoto: Kino Meeting Point

”Prošlost i sadašnjost grada se susreću i prepliću u svojim pukotinama. ‘The City and the City’ vizuelno i narativno suprotstavljaju užase kroz koje je jevrejska zajednica u Solunu prošla tokom 20. vijeka, o savremenom iskustvu grada koji je gotovo preko noći nasilno i neopozivo izgubio svoj multikulturalni karakter i kvalitet. Grad koji je mnogo propatio i počinio mnoge grijehe, naš rodni grad”, zapisali su autori.

Kroz film se provlače dvije linije, i to solunski svakodnevni život kakav je danas - hrišćanski, grčki, urbani, donekle provincijalan, sa jedne strane i sa druge, gorko činjenične, pokreće fragmente 20. vijeka koji su na gradskom tijelu ostavili tragove njegove najveće traume zajedno sa tragovima izgubljenog raja...

”Dvije struje, dvije linije, savremena i sanjiva, linija duhova, linija brutalno nestale jevrejske zajednice, koegzistiraju unutar okvira tokom cijelog filma, stvarajući dijalog koji je nekontroliran, intenzivan i zagonetan”, najavljuju Pasalis i Cumerkas.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta održava se u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference).

Organizatori pozivaju zainteresovane da im se pridruže u obilježavanju datuma, sa ciljem da se pokuša osnažiti osuda zločina Holokausta, sa ciljem da se nikada, nigdje, niti bilo kome slična stradanja dogode, poručuju oni u saopštenju.

Bonus video: