„Ifigenija“ u Bitef teatru 3. februara

Predstavu, koja je premijerno izvedena u parilu 2021. u Kolašinu, režirao je Zoran Rakočević

1557 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Korifej
Foto: Korifej

Predstava „Ifigenija“, u produkciji Centra za kulturu Kolašin sa koproducentima NVO “Korifej teatar” iz tog grada i bjelopoljskim Centrom za kulturu, biće igrana 3. februara u beogradskom Bitef teatru, u okviru Mjeseca nezavisne scene.

Predstavu, koja je premijerno izvedena u parilu 2021. godine u Kolašinu, režirao je Zoran Rakočević. U komadu igraju Anđelija Rondović, Jelena Đukić, Đorđije Tatić, Petar Novaković i Moamer Kasumović, te studenti glume na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja u klasi profesora Branimira Popovića, Una Lučić i Ognjen Sekulić. Dio glumačkog tima je i muzičar Bojan Peko Minić, koji je i autor muzike, dok predprodukciju potpisuje Jelena Šoškić.

Komad je rađen po Euripidovoj „Ifigeniji u Aulidi“. Rakočević je ranije kazao Euripidovo djelo aktuelno i dvije i po hiljade godina od njegovog rođenja, te da kao takvo traje, dobijajući nanovo drugačija tumačenja, aktuelizaciju i fokus. „Ifigenija“ , kako je rečeno, komad je ljudske katastrofe i bavi se „jednom klasom ljudi, koji su u tolikom posjedovanju moći da su zaboravili da su ljudi“.

Ifigenija predstava
foto: Korifej

“Bavli smo se načinom na koji oni funkcionišu jedni sa drugima, koliko su obezbijeđeni, koliko su njihove emocije otupile i koliko su apsolutno nesposobni za bilo šta osim za usmjeravanje te moći, za bavljenje nekim višim stvarima, politikom ili bilo čime što je van prostog, normalnog, ljudskog življenja i porodičnog konteksta. Koliko su ti ljudi sposobni da vole, da održe porodicu na okupu, da imaju, njeguju i upute svoje dijete. Taj kontekst je kod nas veoma aktuelan, a to je moguće prikazati u ovom sižeu koji Euripid nudi”, kazao je, između ostalog, reditelj o predstavi.

Ifigenija predstava
foto: Korifej

“Ifigenija” je ne Međunarodnom teatarskom festivalu u Prištini (PITF) dobila nagradu za najbolju predstavu u celini, a Jeleni Đukić, za ulogu Klitemnestre, pripala je nagrada za za najbolju epizodnu ulogu. Đukić je za najabolju žensku ulogu nagrađena i na Međunarodnom festivalu antičkog teatra "Stobi" Veles. Pored nje, na tom festivali Đorđije Tatić, koji tumači lik Agamemnona, dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Bonus video: