Najbolji radovi mladih kreatora kulturne baštine

Takmičenje se realizuje u okviru inicijative Dani evropske baštine, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije

1914 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen Ministarstvo kulture
Foto: Printscreen Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture i medija odabralo je najbolje radove u okviru takmičenja za mlade kreatore kulturne baštine, koje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije realizuje u okviru inicijative Dani evropske baštine.

Odabrani radovi ulaze u drugu fazu takmičenja koja se realizuje na evropskom nivou, a najbolji će imati priliku da budu predstavljeni na izložbi u Savjetu Evrope u Strazburu, navodi se u saopštenju.

U starosnoj grupi od šest do 11 godina odabran je rad Osnovne škole “Branko Božović” iz Podgorice, pod mentorstvom Željke Samac, a u kojem učestvuju: Anja Kojović, Ellena Faddy, Dejana Vešković, Mateja Petrić, Bogdan Darmanović, Aleksa Radović, Maša Kukuljac, Anita Jovetić, Anika Šoškić, Jana Kastratović, Nevena Radunović, Jovan Milić, Nađa Vuković i Miloš Eraković.

U starosnoj grupi od 11 do 17 godina najbolji je rad grupe srednjoškolaca iz Budve čija je mentorka Katarina Vukadinović, a učesnici Teodora Stevović, Nikolina Savčić, Mario Domđoni, Natalija Gluščević i Ivana Božović.

Članice žirija bile su generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Dobrila Vlahović, samostalna savjetnica za međunarodnu saradnju Jelena Sekulović, Tijana Vujović iz Kancelarije za UNESCO pri Ministarstvu kulture i načelnica u Direktoratu za kulturnu baštinu Milica Martić.

”Podsjećamo da je Ministarstvo kulture i medija u septembru prošle godine objavilo konkurs za mlade kreatore kulturne baštine, koji poziva djecu iz dvije starosne grupe (6-11 i 11-17 godina) da kroz vizuelni materijal (video, sliku, fotografiju, crtež sa tekstom ne dužim od 800 riječi) predstave dio kulturne baštine za koji smatraju da je od posebnog značaja. Na objavljeni poziv prijavljena su tri rada u starosnoj grupi od šest do 11 godina, i 14 radova u starosnoj grupi od 11 do 17 godina”, obrazloženo je u saopštenju.

Bonus video: