Makado donosi svjetove koji se tiču svih

Premijerom predstave “Ispovijesti”, koju je po romanu “Usamljenik” Ežena Joneska adaptirao i režirao Slavko Kalezić, a zajedno sa Vanjom Jovićević i igra u komadu, večeras počinje osmo izdanje Međunarodne Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja u Podgorici

7917 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Međunarodna Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO za kratko vrijeme stekla je veliku popularnost i probudila pažnju publike, jednako i stručne javnosti, a od prošle godine Makado više nije isti, kazao je “Vijesti” selektor i reditelj Obrad Nenezić.

Osmi po redu Makado biće otvoren večeras premijerom predstave “Ispovijesti” koju je, po romanu “Usamljenik” Ežena Joneska adaptirao, režirao i u njoj glumi Slavko Kalezić, zajedno sa Vanjom Jovićević. Predstava počinje u 20 časova, kada se program zvanično i otvara na velikoj sceni Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, a manifestacija traje do 13. februara.

Originalna koncepcija se bazira na kamernim ostvarenjima nezavisnih i slobodnih scena i kvalitetne selekcije predstava. Tako će se u takmičarskom dijelu naći sedam pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona, a nagrada “Sat kula” biće dodijeljena za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru.

Atrakcija i komercijala nijesu cilj

Nenezić za “Vijesti” podsjeća po čemu se Makado istakao i u kom pravcu je zamišljeno da se dalje razvija.

”Od prošle godine Makado više nije isti. Iz revije je prerastao u takmičarski, međunarodni festival dramskih kamernih ostvarenja. Nagrada ‘Sat kula’, djelo vajara Marka Petrovića Njegoša, već je prepoznatljiva i ponijeli su je bardovi Zijah Sokolović i Vili Matula. I još nijesmo završili posao! Cilj nam je da MAKADO postane festival kamernih nezavisnih ostvarenja. Što on i jeste, ali još ne potpuno, jer je još uvijek ta produkcija rijetka. To je neki festivalski i pozorišni izraz i prostor koji se ukazao između ponude Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT”, objašnjava Nenezić.

Raznovrsnu selekciju čine komadi: “Ispovijesti” Slavka Kalezića, “Naši dani” Radoslava Milenkovića, ”Mala čuda” Sanje Milardović, ”Noć u kući gospodina Kolaka” u režiji Irfana Mensura, ”Neodustajanje” Marija Medenica, projekat “Golf 4” četiri crnogorske glumice i “Prekvalifikacija” Vanje Radošević, a u čast nagrađenih posljednje večeri biće izveden antikabare “Džentlmen” čiji je reditelj Obrad Nenezić. On, kao selektor, ističe i da je način selekcije specifičan, s obzirom na budžet koji zavisi od Glavnog grada Podgorica.

Obrad Nenezić
Obrad Nenezićfoto: Privatna arhiva

”Budžet dramskog programa u KIC-u je vrlo ograničen, a samim tim i Makada. Možda selekcija može da bude atraktivnija, ali nama to nije cilj. Nas ne interesuje komercijalno pozorište, ali protiv pučkog nemamo ništa protiv. To su nijanse koje prerastaju u ogromne razlike. No, svi imamo publiku. Takođe, pošto nemamo naš žiro-račun moramo skoro pola godine unaprijed da imamo selekciju kako bi nam se usvojio plan i program rada. To je nekad i dobro. Tako da, već, za 2024, imamo desetak predstava koje su nam se prijavile u međuvremenu. Trudimo se da godišnje izađemo sa jednom ili dvije premijere, takođe kamernih ostvarenja, što uglavnom obezbjeđujemo preko konkursa i koprodukcija. I time damo sopstveni pečat Makadu”, naglašava on.

Nenezić podsjeća da je prošlogodišnje izdanje otvoreno predstavom “Ekselencije”.

”Ove godine tu je premijera ‘Ispovijesti’ na otvaranju i antikabare ‘Džentlmen’ na zatvaranju, koji je van konkurencije. Radimo na tome da i u ovoj godini imamo jednu ili dvije premijere, za šta ćemo skoro čitav iznos obezbijediti preko konkursa i koprodukcija”, najavljuje Nenezić.

Kalezićeva predigra i Joneskov tekst

Na velikoj sceni u 20 časova biće premijerno izvedena predstava “Ispovijesti” koju je realizovao KIC “Budo Tomović” u koprodukciji sa nevladinom organizacijom Crnogorska fabrika umjetnosti - Danilovgrad.

”Riječ je o predstavi koja se bavi smislom egzistencije savremenog čovjeka koji je pritisnut poteškoćama poput otuđenosti, nemogućnosti međuljudske komunikacije i depresije, ali i ugrožen društvenim katastrofama i socijalnim nejednakostima. Vrijeme u kojem živimo nameće poremećeni sistem vrijednosti i konstantna borba je neminovna. Glumica Vanja Jovićević i glumac Slavko Kalezić su stvorili pozorišni svijet koji će se, zasigurno, ticati svakog pojedinca koji se nađe u gledalištu”, navodi se u opisu.

Kalezić je podsjetio da se prvi put na Makadu predstavio prošle godine sa svojom monodramom “Soulfood”, a to što će premijera njegove nove autorske predstave otvoriti ovu manifestaciju predstavlja dodatno zadovoljstvo. Jovićević je podsjetila da je pozorište ljekovito, ali i da do sada nije radila na projektu sličnom ovome i da vjeruje da će i publika to doživjeti. Kalezić je dodao da će u tom smislu za njega najveće zadovoljstvo biti da publika nakon odgledanog komada izađe i sa sobom odnese predstavu i pozorište koje ima smisla. On je istakao da je u posljednje vrijeme na crnogorskoj teatarskoj sceni postavljeno mnogo predstava (u) kojima se obezvređuje značaj i potencijal glumca, što ova definitivno neće biti.

”Znači mi ovaj autorski rad, u smislu da mislim da sam nakon 15-16 godina bavljenja glumom stvarno spreman i za rediteljski rad. Bez potrebe da ikoga uvrijedim, podsjetiću da je profesor Boro često govorio da su ipak glumci najbolji reditelji. Želio bih još jednu stvar da otkrijem, a to je da pored Joneskovog teksta, a za koji sam se trudio da bude u potpunosti ispoštovan, postoji i scena predigre koju sam ja napisao. Mislim da će ta predigra biti jasna zašto se predstava dešava, zašto je ona stvarno važna u ovom trenutku i zašto se nas sve to tiče”, poručio je Kalezić.

Sa konferencije za medije kojom su najavili premijeru predstave 'Ispovijesti'
Sa konferencije za medije kojom su najavili premijeru predstave "Ispovijesti"foto: Privatna arhiva

On je dodao da predstava traje oko 45 minuta tokom kojih publiku zajedno sa Jovićević uvodi u svojevrsnu pozorišnu iluziju i svijet, za šta je zaslužna kompletna atmosfera, od crnih kostima i minimalističke scenografije, do ekipe koja se bavi svjetlom i muzikom.

”Ljudi će biti u prilici da vide dva ljudska bića koja se sudaraju sa svim onim što je Jonesko pisao, a što nažalost, mi i danas živimo. Jedan od motiva je čitanje dnevnih novina i vijesti sa kojima se svakodnevno suočavamo. Predstava je i kolažnog karaktera, ona preispituje, dinamična je i siguran sam da publika neće izaći ravnodušna iz pozorišta”, kaže on i otkriva da oboje igraju jednog lika, jednu personu, za šta ga je dodatno inspirisao jin-jang koncept kineske filozofije.

Preplitanje, monologe ili dijaloge, stapanje i nadmetanje, stalnu borbu, a saglasje, biće posebno interesantno vidjeti od ovo dvoje glumaca, dodatno jer tvrde da ih povezuje slična energija i jedinstven glumački izraz.

Raznovrstan repertoar

Monodrama “Naši dani” čiji je autor glumac i pozorišni reditelj iz Beograda Radoslav Milenković, biće izvedena sjutra u sali Dodesta, u 20 časova, u okviru manifestacije, a dan kasnije i u Nikšiću, u Nikšićkom pozorištu, takođe u 20 časova..

”Tekst je nastao dramatizacijom satiričnih pjesama Vladislava Petkovića Disa (‘Naši dani’ i ‘Himna’) i najznačajnijih pripovjedaka Radoja Domanovića, (‘Stradija’, ‘Danga’ i ‘Mrtvo more’) koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena, ogrezlu u korupciji i nasilju. Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih segmenata društva. Najdramatičniju promjenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka”, piše u najavi.

Autorski projekat Sanje Milardović “Mala čuda”, čiji su koproducenti Teatar Exit i Umjetnička organizacija Teatrum iz Zagreba, publika može pogledati u srijedu, u Dodestu u 20 časova.

”Tragikomična monodrama fragmentirano prati sadašnjost i prošlost spisateljice Ane u kombinaciji sa nadrealnom i apsurdnom pričom izgrađenom oko Flore, glavnog lika njenog romana. Dakle, ovo je priča o ženi u tridesetima. Ana je nenadano i naglo izgubila blisku osobu, a potom se svojim izborom potpuno izolovala od vanjskog svijeta i fokusirala na proces pisanja kako bi preživjela. Njen oporavak se postepeno pretvara u nepredvidljivo i bizarno putovanje pri kojem će pišući o Flori, neizmjerno mnogo naučiti o sebi”, ističe se u opisu.

”Noć u kući gospodina Kolaka”, prema tekstu Vladimira Đorđevića, a u kojoj uloge tumače Vladimir Kerkez, Boda Ninković i Irfan Mensur koji je i reditelj, biće izvedena u četvrtak i 20 časova u Dodestu. Koproducenti komada su Kulturni centar Inđija, Centar za kulturu Stara Pazova i produkcijska kuća “Jugoart” iz Beograda.

Pisac je, između ostalog, rekao da je ovo komad o tri antiheroja posle kog muškarcima nije udobno, a ženama je sve jasno.

”Da li u vremenu terora ljepote i mladosti i trijumfa forme nad suštinom, laži nad istinom i prava nad pravdom, u vremenu seksa bez ljubavi i pozorišta bez pisca i glumaca, u vremenu u kom se stvari digitalizuju, racionalizuju i banalizuju, da li u tom vremenu, muškarac starog kova, analogni neki tip, može pronaći smisao? Prevedeno na jezik ovog vremena: Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrijednost? U sećanje na mog prijatelja Petra Kolaka (1977-2017)””, zapisao je Vladimir Đorđević.

Najavljena kao nesvakidašnja, intrigantna i neobična monodrama “Neodustajanje”, za koju tekst, režiju i izvedbu potpisuje glumica Marija Medenica, na programu je 10. februara u Dodestu, u 20 časova.

”Ovo je priča o glumici koja se u momentu dodjele nagrade suočava sa dilemom da li treba da prihvati priznanje ili da se konačno obračuna sa sistemom protiv kog se borila tokom svoje karijere. U trenutku ceremonije iznova proživljava sve profesionalne i životne situacije koje su prethodile ovom trijumfu. Zapravo, ovo je priča o ženi u savremenom svijetu i izazovima koje sobom nose ambicija, partnerstvo, majčinstvo, a najviše sopstvene nesigurnosti i strahovi”, piše u najavi.

Narednog dana na repertoaru je “Golf 4” o četiri žene koje neobavezno druženje na golf terenu navede na puteve ispovijesti, otkrivanja tajni, ali i finalnog prikupljanja solidarnosti. Predstava je nastala po tekstu Norma Fostera, a u njoj igraju Marija Đurić, Jelena Đukić, Maja Stojanović i Marija Maša Labudović.

Crnogorske glumice u predstavi 'Golf 4'
Crnogorske glumice u predstavi "Golf 4"foto: Filip Rašović

”’Golf 4’ otvara vrata jednog nezrelog prijateljstva gdje svojim komičnim sadržajem izaziva publiku na smijeh. Nezavisna produkcija daje slobodu na izbor svega onoga što čini jedan proces i predstavu. U to ime možemo birati uloge koje volimo, nešto na čemu više želimo da poradimo, uloge koje pripadaju našem senzibilitetu, a s druge strane imate slobodu na izbor glumačke podjele… Ovakve produkcije su se pokazale kao jako uspješne jer su uvijek sastavljane od glumaca koji ulaze u projekat svojom voljom i izborom”, rekla je o predstavi Đurić.

Kabare i antikabare za kraj

Takmičarski dio programa zatvoriće 12. februara autobiografska priča glumice Vanje Radošević, kabare “Prekvalifikacija”. Komad na satiričan, komičan i atraktivan način govori o vremenu u kojem živimo i šta sve moramo da radimo da bismo preživjeli i opstali, piše u najavi.

Antikabare Džentlmen
foto: Promo

”Šta nam država nudi kao opciju? Prekvalifikaciju! Da li jedna glumica, prvakinja pozorišta može da bude prodavac garderobe, da li time oduzima sebi dostojanstvo ili dokazuje kako danas granica između umjetnika, prodavca, majstora, kuvarice više ne postoji jer svi smo ljudi koji se bore za opstanak? Da li se ipak gube godine koje jedan umjetnik može da posveti kreativnosti, da li gubi pozorište kada se duša glumaca urušava surovim realizmom? Da li zaista pozorište služi da se nasmijemo onome što ne možemo da promijenimo i da odemo kući nakon toga osjećajući kao da smo sve promijenili?”, ističe se u opisu.

Posljednjeg dana manifestacije u čast nagrađenih, biće izveden poetsko-muzički performans antikabare “Džentlmen”, čiji su koproducenti Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” i Kulturni centar Bar. Režiju i poeziju potpisuje Nenezić, uloga je povjerena glumcu Jovanu Daboviću, a kompozitor i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

”Riječ je o posebnoj i rijetko viđenoj formi koja je naišla na veoma pozitivne reakcije publike. Sjajan spoj muzike, recitacije i poezije upotpunjen zvucima klavira dominantno ostavlja utisak autentične i nesvakidašnje scenske forme i pozorišnog izraza koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Muzičko-poetski performans ‘Džentlmen’ se obraća jednoj, imaginarnoj ženi, koja je njegov ‘Crno-bijeli svijet’, ‘Neizdrž’, ‘Gospod, ali ne i Bog’… Njegov ‘Centar svijeta’, ali ne samo kao žena, već personifikacija života, sa svim njegovim vrlinama i manama, izazovima i nedaćama, radostima i ljepotama… “Džentlmen” će nam interpretirati i ispjevati čitavu ‘Istoriju njihove bolesti’ u kojoj je ljubav uzrok i posljedica za sve motive od kojih se živi i od kojih se, napokon, i umire”, rekao je Nenezić.

Makado
foto: Privatna arhiva

Večeras i izložba “Crnogorska pozorišna povijest”

Izložba Slavojke Marojević ”Crnogorska pozorišna povijest”, biće otvorena danas u 18 časova u izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović, u okviru pratećeg programa Makada.

O postavci će govoriti publicista i novinar Vanja Kovačević i autorka, koja je urednica Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Projekat “Crnogorska pozorišna povijest” ilustrativno-narativnovog je karaktera i ukazuje na kretanja u razvoju dramske umjetnosti i produkcije na prostoru Crne Gore, od ranih oblika scenskih izraza do savremenog teatra na lokalnom i nacionalnom nivou. Postavku je, do sada, imala priliku da pogleda publika u sedam crnogorskih gradova.

Dizajn postavke je djelo akademskog slikara Darka Musića, a grafičku obradu rukopisa i fotografija potpisao je Ranko Radulović. Izložba će moći da se pogleda do 13. februara.

Bonus video: