Promjena nije moguća dok zajednički ne budemo vjerovali u demokratiju

Predstava "Bez portfelja" Gradskog pozorišta Podgorica oduševila je publiku Mestnog gledališča ljubljanskog, gdje je izvedena u okviru festivala Ruta grupa Triglav

1772 pregleda 0 komentar(a)
Ansambl ispraćen ovacijama, Foto: Gradsko pozorište
Ansambl ispraćen ovacijama, Foto: Gradsko pozorište

Višeminutnim ovacijama slovenačka publika pozdravila je ansambl predstave Gradskog pozorišta Podgorica "Bez portfelja" u režiji Branislava Mićunovića, a koja je izvedena u okviru festivala Ruta grupa Triglav.

Predstava je do posljednjeg mjesta napunila salu Mestnog gledališča ljubljanskog, a interesovanje je bilo veliko i za okrugli sto na kojem su govorili glumci, reditelj i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica koji je i autor teksta ovog komada.

"U ovoj predstavi govorimo o regionalnoj dijagnozi društva, sa jedne strane, a sa druge je jedan krik, vapaj, ne bi li se napravio neki iskorak ka dostojanstvu, ako ničemu drugom. Nušić jeste premisa, ali je bio lociran u drugo vrijeme, državu, okolnosti, sisteme, a mi smo tu njegovu inicijaciju o opčinjenosti vlasti prebacili na ovo naše. To su koordinate po kojima se predstava kreće i koje je reditelj Mićunović artikulisao spram teksta koji mu je ponuđen, a sa druge strane, ovo su sociološki, politički i ideološki okviri koji su odredili ovaj put", istakao je Koprivica.

Glumica Dubravka Drakić izrazila je veliku zahvalnost brojnoj publici koja je iskazala interesovanje da razgovara sa glumcima, što nije uvijek i svugdje slučaj.

"Vaša publika je divna. Kao što ste i vidjeli, dok ne budemo zajednički vjerovali u nešto što jeste demokratija, stvarna promjena u našim malim plemenskim društvima neće biti moguća", istakla je ona.

Sa okruglog stola
Sa okruglog stolafoto: Gradsko pozorište

Umjetnički direktor Gradskog, Dušan Kovačević podsjetio je na značaj regionalnog igranja predstava i umjetničkog povezivanja.

"Važno je da igramo na drugim scenama, pozorištima, pred drugom publikom. Ponosni smo na našu Rutu koja nam omogućava kulturnu razmjenu eminentnih regionalnih pozorišta. Važno je igrati i predstave koje nose univerzalnu priču", poručio je on, a usaglasio se i Koprivica.

"Ovaj festival je jedan od najznačajnijih kulturoloških i civilizacijskih događaja koji se posljednjih godina desio na prostorima bivše Jugoslavije. Dio je nostalgije zemlje koje više nema, ali pozorišta i umjetnika ima i spremni smo da pokažemo šta smo uradili tokom godine", zaključio je on.

Sledeći festival RUTA GRUPAA TRIGLAV zakazan je u Podgorici sredinom aprila mjeseca.