Kuću Marića proglasiti kulturnim dobrom

U Elaboratu o valorizaciji nepokretnog dobra, Uprava za zaštitu kulturnih dobara preporučuje sanaciju i zaštitu jedne od najstarijih sačuvanih kuća u gradskom jezgru Kolašina

11292 pregleda 9 komentar(a)
Kuća izgrađena 1907. godine i u lošem je stanju, Foto: Dragana Šćepanović
Kuća izgrađena 1907. godine i u lošem je stanju, Foto: Dragana Šćepanović

Uprava za zaštitu kulturnih dobara zaključila je da kuća Marića u Kolašinu treba da se kategorizuje kao kulturno dobro od lokalnog značaja.

Razlozi za to su, kako se navodi u Elaboratu u valorizaciji nepokretnog dobra, koji je rađen za taj objekat, očuvana autentičnost i originalnost, te činjenica da je kuća Marića jedna od najstarijih sačuvanih kuća u gradskom jezgru Kolašina, nastala početkom 20. vijeka. Taj objekat, objašnjavaju iz Uprave, predstavlja rijedak sačuvani primjerak arhitektonskog rješenja koje je nagovijestilo raskid sa tradicionalnim graditeljskim konceptom kolašinskog podneblja, čime ispunjava kriterijum arhitektonski značaja.

U Elaboratu jesu propisane konzervatorske mjere i režim zaštite. Iz Uprave preporučuju da treba “sprovesti neophodna istraživanja i na osnovu validnih podataka o izgledu (arhivske fotodokumentacije) predvidjeti sanaciju (rekonstrukciju i konsolidaciju) objekta”.

”Zadržati horizontalne i vertikalne gabarite objekta, izgled, postojeću visinu sljemena i nagibe krovnih ravni, postojeće krovne prozore, kao i fasadne dekorativne elemente. Stolariju izraditi od kvalitetne drvene grade, uz obavezno poštovanje svih specifičnosti i karakteristika autentične. Predvidjeti konzervatorski tretman balkonske ograde, konzole, kao i lučnih nadvratnih dekorativnih elemenata od kovanog gvožđa, a nedostajuće djelove uraditi po uzoru na zatečene”, neke su od preporuka u Elaboratu.

Potrebno je, smatraju u Upravi, obaviti analizu fasadnog maltera i, na osnovu dobijenih rezultata, pristupiti obradi fasade, a fino klesane kamene elemente adekvatno konzervatorski tretirati. Rješenja krovnog pokrivača, preporučuju, trebalo bi bazirati na “istraživanjima, koja će dati adekvatne podatke o izvornom izgledu i materijalu. Slična istraživanja treba obaviti, kažu, i kad je riječ o budućim rješenjima enterijera.

Kuća Marića nekada
Kuća Marića nekadafoto: Privatna arhiva

”Svako planiranje na ovoj lokaciji mora biti u skladu sa integralnom zaštitom koja je prepoznata članovima 89 i 90 Zakona o zaštiti kulturnih dobara. U granicama dobra i njegove zaštićene okoline ne dozvoliti gradnju koja bi devalvirala njegove vrijednosti. Sve aktivnosti kojima se zadire u integritet dobra sprovesti u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim uslovima od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kao i saglasnosti na konzervatorski projekat”, preporučuje se između ostalog u mjerama režima zaštite.

Kuća je, piše u dijelu Elaborata, koji se odnosi na trenutno stanje tog objekata, zbog neodržavanja zapuštena i u veoma lošem stanju i moguće je obrušavanje njenih djelova. Upozoravaju i da je fasadni malter je u velikoj mjeri otpao, a preostale partije su labilne i sklone padu.

”Otvori su bez zaštite, jer stolarija nije sačuvana, osim na glavnim ulaznim vratima sjeverne fasade, koja je u lošem stanju. Krovna konstrukcija sa krovnim pokrivačem i krovnim prozorima je u velikoj mjeri urušena, tako da je prodor atmosferskih padavina u unutrašnjost objekta kontinuiran. Enterijer objekta takođe je u lošem stanju, a njegova međuspratna konstrukcija urušena. Zbog izuzetno lošeg stanja unutrašnjosti, stručni tim nije mogao izvršiti uvid”, konstatuju u Elaboratu.

Inicijativu za uspostavljanje zaštite nad kućom Marića u avgustu prošle godine tražile su NVO “Društvo prijatelja Kolašina” i Opština. Kuća se nalazi u blizini Trga Vukmana Kruščića i gradila je čuvena trgovačka porodice Marić. Pretpostavlja se da je projekat za njenu gradnju nastao u Beču, jer su Marići trgovali sa Bečom, a uvozili su različitu robu i iz Kotora, Trsta, Pešte, Marseja, Zagreba, Beograda, Carigrada.

Bonus video: