Vlaović: Kulturni potencijal i nasljeđe čine Budvu dobrim kandidatom za evropsku prijestonicu kulture

"Dajemo snažnu podršku kandidaturi Budve i nudimo svu neophodnu pomoć u pripremi za realizaciju i implementaciju projekta Budva Boka 2028"

2870 pregleda 0 komentar(a)
Vlaović u Temišvaru, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vlaović u Temišvaru, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Kulturni potencijal i nasljeđe Budve čini je dobrim kandidatom za evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, ocijenila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Kako se navodi u saopštenju iz tog vladinog resora, on je to rekla na otvaranju manifestacije Temišvar - Evropska prijestonica kulture 2023.

"Zato dajemo snažnu podršku kandidaturi Budve i nudimo svu neophodnu pomoć u pripremi za realizaciju i implementaciju projekta 'Budva Boka 2028' ukoliko taj projekat bude nominovan za Evropsku prijestonicu kulture", dodala je Vlaović.

Istakla je da Crna Gora treba da postane destinacija u kojoj kultura ima noseću ulogu.

"Ovakvi projekti su karika u uvezivanju kulture i turizma i velika razvojna šansa za Crnu Gori i njenu veću vidljivost u svijetu", kaže Vlaović.

Sa manifestacije u Temišvaru
Sa manifestacije u Temišvarufoto: Ministarstvo kulture i medija

Iz Ministarstva kulture i medija dodaju da je Vlaović, na poziv rumunskog kolege Luciana Romaskanua i gradonačelnika Temišvara Dominika Frica, prisustvovala programima kojima je obilježen početak manifestacije. Program otvaranja pod nazivom "Shine your light – Light up your city" od 17. do 19. februara obuhvatio je brojne izložbe, koncerte i performanse.

"Tokom ceremonije otvaranja Evropske prijestonice kulture 2023. Vlaović se srela sa premijerom Rumunije Nikolajem Čukom, ministarkom kulture Slovačke Natalijom Milanovom i brojnim kolegama, koji su prisustvovali ministarskom sastanku organizovanom u Crnoj Gori u decembru prošle godine. U kratkim razgovorima razmotrena su značajna pitanja o saradnji i razmjeni u oblasti kulture", kažu iz MKM.

Titulu Evropske prijestonice kulture za 2023. godinu nose Temišvar, Elefsina u Grčkoj i Vesprem u Mađarskoj.

Opština Budva je u saradnji sa partnerskim opštinama iz Boke kandidovala projekat "Budva Boka 2028" i zajedno sa Skopljem ušla u završni krug takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.

"Evropska prijestonica kulture je inicijativa Evropske unije koja je započeta 1985. godine i predstavlja jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi", zaključuju iz Ministarstva.

Bonus video: