”Klasika budućnosti” umjetnika iz Kijeva

Izložba Oleksandra Udre iz Ukrajine biće otvorena večeras u Zavičajnom muzeju u Baru

907 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Klasika budućnosti” ukrajinskog akademskog umjetnika Oleksandra Udre iz Kijeva, biće otvorena danas u Baru, u Zavičajnom muzeju Kulturnog centra, u 19 časova. Organizatori izložbe, uz KC Bar, je Udruženje za međunarodnu saradnju - ADRUM iz Kijeva.

Udre se barskoj publici predstavlja radovima koji uvezuju i reprezentuju njegove osnovne umjetničke vokacije - režiju i vizuelnu umjetnost, navodi se u saopštenju. Organizatori dodaju da je Udre kao likovni umjetnik kreirao slike, a kao reditelj ih je učinio živim, a tako su drugačije i tehnike i alati kojima se služio.

”Sredstva realizacije nisu kist, boje, paleta, već, ljudi, predmeti i savremene tehnologije. Kritičari i mediji nazvali su projekat novom umjetničkom formom. Izložba se sastoji od dvanaest radova posvećenih čovječanstvu - njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Udre radovima želi da saopšti, da se dostignuća savremenog društva, zasnovana na najboljem iz prošlosti, uz njihov održiv i odgovoran međuodnos, mogu naći u budućnosti, proširujući naše sposobnosti u novom civilizacijskom krugu”, ističe se u najavi.

Višemjesečni proces kreiranja, odnosno režiranja “scena-slika” upotpunjen je proširenom stvarnošću, u koju posjetilac “ulazi” posredstvom QR koda.

”Izložba nosi snažnu, simboličnu poruku mira, o čemu referiše i datum njenog otvaranja - na godišnjicu početka rata u Ukrajini”, podsjećaju organizatori.

Postavku Oleksandra Udre otvoriće istoričarka umejtnosti, upravnica Zavičajnog muzeja dr Anastazija Miranović, a zainteresovani je mogu posjetiti do 20. marta.

U sklopu pratećeg programa, organizatori su najavili mješoviti barski hor “Antivari Musica” koji će izvesti adekvatne kompozicije pod dirigentskim vođstvom mr Mira Krušćića, uz klavirsku pratnju prof. Jelene Dobrković, trubača, prof. Uroša Sučića i gitariste Peđe Đikanovića.

Bonus video: