Promocija zbirke "Ničija šćer" u Nikšiću

Zbirku „Ničija šćer“ se sastoji iz tri ciklusa: Pismo šćeri, Manita na oca i Osvojiću te, ko im mater

2035 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U Nikšiću će večeras, sa početkom u 19 časova, u Inovaciono-preduzetničkom centru „Tehnopolis“, biti promovisana zbirka poezije Save Radulović "Ničija šćer“.

O knjizi će govoriti književnik Milutin Mićović, književnik i izdavač Radomir Uljarević, Predrag Živković i autorka. Stihove će kazivati glumac Jovan Dabović i pjesnikinja Nataša Lalatović.

Prvo predstavljanje Savine zbirke bilo je prošle godine na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Savina prva zbirka “Pjesmom te ćutim” odmah je osvojila publiku koja je oćutala njene stihove, a zatim se rodila i “Ničija šćer”.

"Ničija šćer je svojevrstan bunt protiv današnjeg položaja svih mladih ljudi koji se nijesu snašli u ovom vremenu, a ponosni su na svoju nemaštinu i svjesni koliko je nekada ništa sve. Mislim da se ova odrična zamjenica ‘ničija’ u naslovu ničega ne odriče, nego je to najljubavnija i najnježnija riječ u savremenoj poeziji, jer kad se čitanjem pjesme svuče plašt hladnoće sa naslova, zasija ponosna i šćer privržena svom porijeklu, i u poeziji i u životu. A takav neko ne može postati siroče, dok god je jednog jedinog čitaoca gladnog dobrog stiha”, kazala je svojevremeno poetesa koja iako živi poeziju, uspješno "pliva“ i u prozi i iza sebe ima roman “Talik” koji prevodi na ruski jezik.

Zbirku „Ničija šćer“ se sastoji iz tri ciklusa: Pismo šćeri, Manita na oca i Osvojiću te, ko im mater.

"Pisanje je za mene način života, nešto što nije ni posao ni obaveza, nego prosto izvire iz mene i imam potrebu da to podijelim s ostalim svijetom. Ja ne pišem da bih dobila novac ili poštovanje, pišem da bih dobila odgovore”, kazala je prošle godine za “Vijesti” pjesnikinja koja je završila ruski jezik i književnost.

Napisala je scenario za dugometražni film “Bezdan”, piše i aforizme, a za svoju poeziju kaže da je pripovjedačka, a roman “malo duža pjesma u kojoj se raspisala više nego što je trebalo”.

Bonus video: