Film o tenoru Petru Dvorskom i razgovor sa njim

Projekcijom dokumentarca i izložbom “Misija Slovačka 30”, Ambasada Slovačke Republike u Podgorici obilježava 30 godina samostalnosti

3227 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KIC
Foto: KIC

Ambasada Slovačke Republike u Podgorici u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom “Budo Tomović” organizuje projekciju dokumentarnog filma o slovačkom operskom pjevaču Petru Dvorskom. Projekcija će biti realizovana sjutra, u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović” u 19 časova, a u okviru obilježavanja 30. godišnjice samostalnosti Slovačke Republike.

Nakon prikazivanja dokumentarca slijedi i razgovor sa Petrom Dvorskim i producentkinjom filma, Ivetom Malahovskom, ali i otvaranje izložbe “Misija Slovačka 30”. Ulaz na projekciju je besplatan, a obezbijeđen je i crnogorski prevod, poručuju iz Ambasade.

Petar Dvorski
foto: Promo

Petar Dvorski rođen je 1951. godine u Horni Vesu, tadašnjoj Čehoslovačkoj. Operski je tenor svjetskog ranga kojeg odlikuje lirski glas mekog, elastičnog tona, tople i melodične boje. Repertoarski je orijentisan na uloge iz italijanskog i slovenskog programa...

Dvorski je studirao kod Ide Černecka na Bratislavskom državnom konzervatorijumu. Tamo je počeo sa javnim nastupima i predstavljanjima u Slovačkom narodnom pozorištu, gdje je debitovao u profesionalnoj operi 1972. godine kao Lenski u Evgeniju Onjeginu, P. I. Čajkovskog, po čuvenom Puškinovom romanu.

Tokom svoje dugogodišnje karijere osvojio je veliki broj nagrada i priznanja, državnih i međunarodnih. Još 1975. godine osvojio je prvo mjesto u solo pjevanju na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Ženevi, što je dovelo do jednogodišnjeg usavršavanja kod Renate Karozije i Đuzepea Luge u La Skali u Milanu. U narednim godinama brzo je stekao međunarodnu slavu. Debitovao je u Bečkoj državnoj operi, gdje je bio posebno uspješan i popularan, 1976, u njujorškoj Metropoliten operi 1977, a godinu kasnije u milanskoj Skali.

Od 2006. godine Dvorski je bio šef opere u Košicama, zatim operske kuće Slovačkog narodnog pozorišta (SND) u Bratislavi.

Petra Dvorskog je izuzetno cijenio Lučano Pavaroti, koji ga je nekoliko puta nazivao svojim legitimnim nasljednikom. Danas je on jedan od vodećih tenora širom svijeta. Dobio je nekoliko odlikovanja, između ostalog je proglašen i za nacionalnog umjetnika i dobitnika državne nagrade bivše Čehoslovačke.

Bonus video: