"Mediteranski trag" crnogorskih slikara u Sarajevu

Izložba odabranih djela Muharema Muratovića i Miluna Lutovca biće otvorena večeras u Sarajevu, u galeriji "Preporod"

4423 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski likovni umjetnici Muharem Muratović i Milun Lutovac predstaviće se zajedničkom izložbom u Sarajevu, u okviru manifestacije "Sarajevska zima". Izložba odabranih djela autora različitih senzibiliteta, nazvana "Mediteranski trag", biće otvorena večeras u galeriji "Preporod" u 18 časova.

Muratović je prepoznat po svojim platnima na kojima prefinjeno dominiraju ženski likovi i figure. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogih nagrada.

Ekspresionistička platna Miluna Lutovca, teoretičara umjetnosti i slikara, odlikuje živost boja, često njihov haos, igra i eksplozija... Angažovan je kao predavač na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, a za sobom ima nekoliko samostalnih izložbi. Aktivno se bavi slikarstvom koje realizuje u domenu nadrealnih, asocijativnih fantazija i lirske apstrakcije.

"Primarno problemsko pitanje kojim se bavi posvećeno je vječnim sukobima prirodnih fenomena, koji personifikuju čovjeka i njegove unutrašnje konflikte nastale otuđenjem od pravih vrijednosti. Njegovo slikarstvo posvećeno je magijskom prostoru Mediterana", ističe se u najavi izložbe.

Međunarodni festival Sarajevska zima je tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija koja se po 39. put održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji slogan je “Alea Iacta est” i predstavlja susret umjetnika iz cijelog svijeta. Organizator festivala je Međunarodni centar za mir Sarajevo.

Izložba je za posjetioce otvorena do 8. marta.

Bonus video: