"Legende svjetla" u Kotoru

U Pomorskom muzeju biće predstavljena monografija prof. Jurice Gašpara i premijerno prikazan dokumentarni film „Legends of the lights“

1339 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Pomorski muzej Crne Gore i Udruga prijatelja Mediterana „Lux Mediterraneum“ iz Samobora, predstaviće monografiju „Legende svjetla“ i premijerno prikazati dokumentarni film „Legends of the lights“ sjutra, u 18 sati u Pomorskom muzeju u Kotoru, saopšteno je iz te javne ustanove.

Autor monografije je profesor Jurica Gašpar, a režiju dokumentarnog filma potpisuje autor Igor Goić.

Reprezentativna i bogato ilustrovana monografija posvećena je jednom od najvećih graditeljskih i infrastrukturnih poduhvata na Jadranu - gradnji sistema od nekoliko stotina svjetionika i obalskih pomorksih svjetala na istočnoj obali Jadrana koja je obavljena za vrijeme austro-ugarske uprave od 1850. do 1912. godine.

Legende svjetla
foto: Siniša Luković

Ova knjiga donosi obilje podataka o svjetionicima na potezu od Savudrije u Istri do Oštrog rta na ulazu u Boku, njihovim tehničkim karakteristikama, gradnji i istorijatu, organizaciji i nekadašnjem funkcionisanju svjetioničarske službe, ali i specifičnom životu svjetioničara na tim objektima sagrađenima nerijetko na udaljenim i nenastanjenim ostrvima, grebenima ili izolovanim djelovina jadranske obale koji su i danas sačuvali svoju izvornu, netaknutu ljepotu.

Dokumentarni Film ,,Legends of the lights“ upoznaje nas sa posljednjim svjetioničarima istočne obale Jadrana i sa njihovim načinom života. Kroz priče svjetioničara saznajemo i zanimljive anegdote uz živopisne kadrove kojih na ovakvim mjestima nikako ne manjka.

Bonus video: