Program skrojen za publiku

Marko Korović večeras će upravljati Crnogorskim simfonijskim orkestrom koji će izvoditi djela Rahmanjinova, Geršvina i Markeza, dok će glavni solista biti pijanista Žan Pol Gasparijan

2368 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Dirigent Marko Korović već je imao priliku da sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

On i pijanista Žan Pol Gasparijan zajedno sa CSO imali su uspješan koncert u Podogorici prije nekoliko godina, a večeras će u Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore zajedno izvesti potpuno drugačiji program.

U prvom dijelu koncerta na programu će biti Drugi klavirski koncert Rahmanjinova, dok će nakon pauze publika imati priliku da čuje nešto drugačije zvuke. Tako će Gasparijan na klaviru u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim će dirigovati Korović, izvesti najprije “Rapsodiju u plavom” Džordža Geršvina, a onda i “Danson 2” meksičkog kompozitora Artura Markeza.

”Čitav program koji ćemo izvesti na večerašnjem koncertu osmišljen je za publiku. To je magična riječ. Ovo je za sve poznavaoce klasike dobar program, ali će jednako uživati i oni koji nemaju pojma i ne znaju ništa o klasičnoj, ali i nekoj drugoj vrsti muzike. Poenta je, ujedno i cilj da svi koji dođu i izađu sa koncerta kažu ‘Gospode, pa ovo je sjajno. Klasična muzika je fenomenalna’. Zato smatra da je upravo ovaj program skorjen za publiku, kompletnu, širu”, kazao je za Vijesti Korović, koji nije krio oduševljenje kako su članovi CSO-a odgovorili na zadatak - da izvedu jedan ne klasičan a veoma zahtjevan program.

”Crnogorski simfonijski orkestar će večeras biti savršen od najnježnijih klasičnijih nota do ubrzanijeg džeza, pa sve do najjačeg ritma koji će ih voditi i voziti tokom ovog koncerta. Ritam je nešto što pokreće kompletan svijet i naši crnogorski muzičari će pokazati savršen sklop svega ovoga. Od početka do kraja biće savršeni u svim kompozicijama”, siguran je Korović, koji će biti šef orkestra sezone 2024/25. godine, te ne krije da će mu ova, kao i prethodne saradnje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom pomoći da se u toj ulozi što bolje snađe.

”Bio sam gostujući umjetnik, bio sam dirigent, sarađivao sa orkestrom, bio pozvan kao gost u publici, tako da znam kako sve funkcioniše. Ova saradnja koja se rađa je zajednička sa više faktora i činilaca, što od uprave, što od orkestra, što sa moje strane. Nisam sam u ovome, svi smo zajedno tu, svi mi dio ovoga Centra i svi smo tu praktično da bismo doprinijeli i dali neki najbolji rezultat. Prvi sam prihvatio tu ulogu sa namjerom da dam sve od sebe, iskoristim sve svoje iskustvo, energiju, da prenesem i doprinesem da budemo bolji. U pitanju je zajednički, timski rad kompletnog Centra kako bismo dali nešto novo i podigli ovu priču na još viši nivo”, ističe Korović i obećava da će do tada naučiti i crnogorski jezik.

”Naravno da želim i hoću da naučim crnogorski jezik, jer moji korijeni su odavde. Kompletna očeva strana, moja šira familija je ovdje. Želim da naučim dobro jer za sada poznajem svega nekoliko riječi. Ono što mi je jako bitno, da mogu da se snađem da poručim hranu, znam odlično svako jelo šta je i kako je (smijeh). Šalu na stranu, veoma je bitno da zemlji u kojoj živiš poznaš i naučiš jezik jer je dio kulture i to je u stvari korijenje koje vas približava ljudima sa kojima komunicirate”, istakao je Marko Korović.

Bonus video: