Raskid kao eksponat

Izložba koju čini dio kolekcije Muzeja prekinutih veza iz Zagreba i prikupljeni predmeti i priče iz Crne Gore, na čekanju dok se usvoji Program CSU

3058 pregleda 0 komentar(a)
Detalj postavke Muzeja prekinutih veza, Foto: Ana Opalić
Detalj postavke Muzeja prekinutih veza, Foto: Ana Opalić

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, u saradnji sa Muzejom prekinutih veza iz Zagreba, sakupio je određeni broj predmeta, priča i svojevrsnih eksponata vezanih za raskinute veze, a putem otvorenog poziva za donacije.

Ipak, iako je ranije bila najavljena izložba kojom bi bio predstavljen rezultat otvorenog poziva, postavka koja je trebalo da bude otvorena sjutra u galeriji “Centar” u Podgorici, ipak je odložena do daljnjeg. Sve aktivnosti CSU su, “usljed administrativnih problema”, odnosno neusvajanja Programa rada za 2023. godinu, na čekanju dok Savjet CSU ne usvoji Program, a zatim ga Ministarstvo kulture odobri, nezvanično je potvrđeno “Vijestima”.

Prvobitna ideja je bila da postavku izložbe čini dio trajne kolekcije Muzeja prekinutih veza, zajedno sa prikupljenim predmetima i pričama iz Crne Gore, a u saopštenju je dalje opisano o čemu se konkretno radi.

”Muzej prekinutih veza je fizički i virtualni prostor koji prikuplja, čuva i izlaže lične predmete i priče simboličke emotivne vrijednosti. Ovo je muzej o tebi i nama, o načinima na koje volimo i gubimo. Muzej je stalno rastuća zbirka predmeta, uspomena na prošle veze, koji su popraćeni ličnim, ali anonimnim pričama njihovih donatora. Za razliku od destruktivnih uputa za samopomoć pri oporavku od tuge i gubitka, Muzej pruža priliku za kreativno prevladavanje emocionalnog sloma - sudjelovanjem u univerzalnoj zbirci Muzeja”, navodi se u saopštenju.

Muzej prekinutih veza je originalni umjetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić, a od tada je privukao na hiljade ljudi, preispitujući i poimanje baštine. Prva stalna lokacija utemeljena je u Zagrebu. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najsmjeliji muzejski projekat u Europi, podsjećaju iz muzeja.

”Lokalne priče, kao i svaka lična priča, bilo da je kulturološka, politička, ekonomska ili religijska, donosi novu vrijednost u čitanju načina na koji ljudi širom svijeta žive, vole, raskidaju i prebolijevaju ljubavi. Tokom veze, poklanjamo, gradimo ili stvaramo kroz materijalne stvari koje postanu i simbol svih naših emocija proživljenih zajedno. Kada ljubav nestane, pitanje je šta sa predmetima u koje smo i emotivno investirali. Muzej prekinutih veza ponudio je jedno kreativno rješenje u kojem kroz lična iskustva zapravo dijelimo ono što nam je svima univerzalno - emocije”, obrazloženo je u saopštenju.

Bonus video: