Unikatni pjesnički vez Dušana Govedarice

Autorsko veče nikšićkog književnika organizovao je Književni klub “Poenta poetika”, u čast Svjetskog dana poezije, ali i prikazivanja ovog pjesnika iz drugačije perspektive. To je bila i prilika da Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade autoru uruči nagradu za životno djelo

3169 pregleda 2 komentar(a)
Dušan Govedarica, Foto: Svetlana Mandić
Dušan Govedarica, Foto: Svetlana Mandić

Pričati o nikšićkoj Goliji, a ne pomenuti Dušana Govedaricu gotovo je nezamislivo.

Pričati o pjesniku, piscu, dramaturgu Dušanu Govedarici, a ne pomenuti krš i proplanke Golije, jagorčevinu i “zemlju koje više nigdje nema” je nepotpuno. Dušan i Golija su odavno postali jedno.

”Dušan Govedarica pripada redu onih rijetkih pjesnika koji su uspjeli da zavičaj odbrane stihovima i ostave dragocjeno lirsko iskustvo o njemu... Čarobnim tkanjem jedna Golija je izrasla u inspirativno-tematsko polazište, u najfrekventniju riječ, u glavnu imenicu koja stoji rame uz rame sa imenicama majka, otac, sloboda, dom i poezija. Ako je Govedaricu zavela ljepota njegovog zavičaja, danas on zavodi nas ljepotom pjesničkog jezika”, kazala je Anđela Peković, urednica programa u JU “Zahumlje” na Dušanovoj autorskoj večeri organizovanoj u čast Svjetskog dana poezije.

Pekovićeva je, govoreći o Dušanovoj poeziji za odrasle, istakla da njegovi stihovi pamte i pominju, a da sva veličina autora, kome je Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade uručilo nagradu za životno djelo, “počiva u njegovoj namjeri da uljepša, obogati, uveliča dušom sve o čemu govori”.

Sa književne večeri
Sa književne večerifoto: Svetlana Mandić

”Govedarica sa ponosom može da istakne da se njega rodno mjesto nije odreklo. Naprotiv, Golija zaječi svaki put kada je pomene u pjesmi i kad joj se vrati, jer ga poznaje, jer ga poštuje i jer mu se raduje kao svom djetetu.Vjerujem da je Govedarica, kako je i sam jednom prilikom rekao, odlazeći u svoje pjesme zapravo odlazio na odmor. Tu je najviše bivao svoj i ničiji više, tu mu je najviše na mladost i ljubav mirisalo, od pjesme se katkad razbolijevao, ali i utjehu u novoj pjesmi tražio”, zaključila je Peković.

Dušanovo stvaralaštvo za djecu predstavila je Rada Draganić, pjesnikinja, aforističarka i članica Književnog kluba (KK) “Poenta poetika”. Kako je istakla, ono što jednog pisca čini aktuelnim i slavnim jeste to što ga mogu čitati sve generacije, a upravo to je slučaj sa Dušanovom poezijom i to je ono što omogućava da ona živi.

”Pored priznanja koje je dobio za poeziju najveća nagrada je što su djeca prihvatila njegove stihove i rad je gost u osnovnim školama. Jedinstvenost njegove poezije ponajviše leži u spajanju duhovitog sa tačnim prikazivanjem stvarnosti djece i njihovih zgoda i nezgoda. Pjesnik se obraća mladim ljudima uvažavajući i jedinstvenost pojedinca i univerzalnost dječjeg doba. Kao što je stvaran život mladih ljudi, tako je i svijet likova Dušanovih pjesama neposredan i dinamičan”, istakla je Draganić.

Cilj poezije Dušana Govedarice, prema njenim riječima je zabavljačko-humorni, maštarski, igrivi.

”Govedarica u djeci vidi djecu, a u djetinjstvu autonoman i vrijednosno-superioran svijet”, kazala je ona.

Autorsko veče Dušana Govedarice organizovao je Književni klub “Poenta poetika”, a osim obilježavanja Svjetskog dana poezije i prikazivanja Govedarice iz drugačije perspektive, bila je to prilika da Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade Govedarici uruči nagradu za životno djelo

Žarko Vučinić, predsjednik Udruženja, kazao je da Govedarica predstavlja srž Udruženja, a da je njegovo poetsko tkivo “toliko moćno, specifično i unikatno”.

Govedarica sa Žarkom Vučinićem i Brankom Vukovićem
Govedarica sa Žarkom Vučinićem i Brankom Vukovićemfoto: Svetlana Mandić

”Nikšić je grad pjesnik. To obavezuje. Grad boema, velikih mislilaca, grad Duga Krivokapića, Vita Nikolića, ali i grad Dušana Govedarice”, kazao je Branko Vuković, predsjednik Skupštine Udruženja koje je ove godine obilježilo tri decenije postojanja.

Govedarica je prošlog mjeseca dobio nagradu za životno djelo i od najstarijeg udruženja pisaca u Crnoj Gori, Književne zajednice “Vladimir Mijušković”, u čijem osnivanju je učestvovao. Kako je kazao, ni jednu ni drugu nagradu nije očekivao, ali su ga obradovale, jer, kako je uz osmijeh istakao - “nagrade mogu, kad se već mora”. A i on je odlučio da vjerne čitaoce obraduje i za vjernost nagradi novom knjigom koja bi trebalo da izađe iz štampe ove godine.

”Nijesam razmišljao o nagradama, a ne prepoznah sebe koliko su me ishvalili. Knjigu imam samo treba sjesti i upristojiti je. Vjerovatno ću je ove godine izdati i biće to dopadljiva knjiga i za djecu i za odrasle. Kako nam je krenulo sa knjigama, telefonskim aparatima i čudima moramo se podebelo pozabaviti da vratimo knjigu na pijedestal koji zaslužuje”, poručio je književnik koji i dalje piše svoju “Čitanku djetinjstva”.

Medijatorka programa, organizovanog u sklopu martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene, bila je Tijana Vujović, koja je ujedno i govorila poeziju Dušana Govedarice, zajedno sa Milošem Jocovićem.

Dvije pjesme obradio duet Tamara i Nenad

Predsjednik Kluba “Poenta poetika”, Goran Radojičić, kazao je da su željeli da prošire krug ljudi koji se na različite načine bave Dušanovim djelom, naročito među mladima i da publika čuje kako generacije 50 godina od Govedarice doživljavaju njegovu poeziju.

A publika je imala priliku da pogleda i video retrospektivu značajnih momenata iz pjesnikovog života, ali i da sazna da su neke njegove pjesme i muzički obrađene.

”Dušan je sedamdesetih godina bio prepoznat na jugoslovenskoj umjetničkoj sceni kao izuzetno plodotvoran stvaralac, pa su njegovi tekstovi poslužili i za stvaranje muzike. Srpski akustičarski rok duet Tamara i Nenad snimili su dvije Dušanove pjesme - ‘Ako nisi verovala’ i ‘Pred kraj neba”, kazao je Radojičić.

Bonus video: