"Male lekcije o ljepoti" u Podgorici

Izložba umjetničkih djela iz depoa gradskog muzeja, JU Muzeji i galerije Podgorice, biće otvorena večeras u Modernoj galeriji

4652 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Male lekcije o ljepoti - umjetnička djela iz depoa gradskog muzeja”, biće otvorena večeras u Podgorici, u Modernoj galeriji u 19 časova.

Postavka podijeljena na tri cjeline: “Lice”, “Tijelo” i “Priroda” obuhvata djela više od 70 umjetnika iz kolekcije JU “Muzeji i galerije” Podgorice, a koja datiraju od perioda nakon Drugog svjetskog rata do kraja prošlog vijeka.

Kustoskinja Selma Đečević ističe da su zastupljeni prvorazredni radovi velikanā crnogorske i jugoslovenske umjetnosti, ali i njihova “atipična” djela koja iskaču iz njihovih poetskih matrica.

"Nakon dužeg vremena, JU Muzeji i galerije Podgorice realizuje tematsku izložbu umjetničkih djela iz svoje kolekcije. Vrijedan umjetnički fond, decenijama prikupljan putem otkupa i poklona, pohranjen u muzejskim depoima i nedovoljno poznat široj javnosti - zaslužuje veću vidljivost, ali i reafirmaciju i reinterpretaciju. S tim u vezi, a imajući u vidu muzeološke prakse postistorijskog i kulturološkog pristupa postavci, mišljena je i pripremana izložba 'Male lekcije o ljepoti – umjetnička djela iz depoa gradskog muzeja', koja slavi različitosti i bogatstvo likovnih poetika i izraza", zabilježila je Đečević.

Svojevrstan kuriozitet, dodaje ona, jeste to što će na izložbi biti prikazana i djela nepravedno zaboravljenih i manje poznatih umjetnika, koji su svojim osebujnim djelom i ličnošću ostvarili svojesvrstan „supkulturni uticaj“.

"Eklektična postavka, organizovana u tri muzeološka ostrva koja se prepliću, nudi uvid u glavne tokove i rukavce umjetničkih kretanja druge polovine 20. vijeka, apostrofirajući strukturalnu ljepotu svakog djela ponaosob", najavljuje Đečević.

Bonus video: