Film kao sredstvo za interkulturni dijalog

Program koji organizuju Albanski nacionalni centar za kinematografiju i Filmski centar Crne Gore, počinje danas konferencijom koja okuplja profesionalce, a slijede projekcije savremenih crnogorskih filmova u više albanskih gradova

973 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Program “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog”, koji zajednički organizuju Albanski nacionalni centar za kinematografiju i Filmski centar Crne Gore (FCCG), počinje danas konferencijom u hotelu Tirana International, a realizuje se u više gradova zemalja saradnica: Tirani, Đirokastri, Valoni, Skadru, Podgorici, Gusinju, Ulcinju i Tuzima.

Pored konferencije koja će okupiti filmske profesionalce, predstavnike filmskih centara, institucija kulture i ambasada, biće upriličene i projekcije savremenih crnogorskih i albanskih filmova u svim previđenim gradovima.

Prva serija projekcija biće realizovana u albanskim gradovima od 27. do 30. marta, dok će krajem maja i početkom jula crnogorska publika biti u prilici da pogleda novija ostvarenja albanske kinematografije.

Filmovi “Orlovsko gnijezdo” reditelja Milije Šćepanovića prikazan je danas u Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani, u 13.10 časova, a slijedi film “Poslije zime” Ivana Bakrača u 17 časova. Sjutrašnje projekcije će biti u Đirokastri, u City Cinema - Kulturnom centru “Musine Kokalari”, gdje su na programu filmovi “Mar” Milorada Milatovića i “Poslije zime” u 17 časova.

Filmovi “Ime mi je Ana” reditelja Bojana Stijovića i “Igla ispod praga” Ivana Marinovića, biće prikazani u Valoni 29. marta, u sali “Kinema Vlora” (Culture Palast “Laberia”) u 17 časova. U Skadru će 30. marta biti prikazani “Duga” Aleksandra Vujovića i “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića, takođe u 17 časova.

U Đirokastri i Valoni, filmovi će biti prikazani u bioskopima koji su nedavno osavremenjeni i tehnički i infrastrukturno unaprijeđeni uz podršku Interreg IPA projekta CIRCE, koji je realizovan u partnerstvu sa Italijom i Crnom Gorom.

Program je dio aktivnosti predviđenih memorandumom o saradnji između FCCG i Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju, koji su nedavno u Kotoru potpisali direktori centara Aleksandra Božović i Eduart Makri.

”Predmet Memoranduma je saradnja centara u cilju afirmacije audiovizuelne djelatnosti i kulture, potrebe za razvojem publike, kao i podsticanja filmskih koprodukcija dviju zemalja. Zajednička saradnja partnera će se realizovati kroz brojne programske segmente poput: prikazivanja crnogorskih filmova u Albaniji i albanskih u Crnoj Gori, organizaciju edukativnih programa, radionica i masterklas predavanja, dodatno umrežavanje filmskih radnika Crne Gore i Albanije”, navodi se u saopštenju FCCG.

Projekcije u Crnoj Gori, krajem maja i početkom juna, biće naknadno najavljene.

Bonus video: