Dijana Orlandić, Foto: Bojan Gnjidic

Najlakše je bilo prilagoditi Vivaldija harmonici

Kamerni sastav “Variete”, koji čine flautistkinja Dijana Orlandić, harmonikaš Miroslav Č. Ilić i gitarista Petar Dobričanin, večeras će u Muzičkom centru izvesti djela Vivaldija, Pjacole, Dijensa, Hermose za koja su sami radili transkripte

6347 pregleda 0 komentar(a)
Dijana Orlandić, Foto: Bojan Gnjidic
Dijana Orlandić, Foto: Bojan Gnjidic

Koncert kamerne muzike biće priređen večeras u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore od 20 časova, a priliku da se predstave ljubiteljima klasične muzike kroz malo drugačija i prijemčivija djela imaće trio “Variete”.

Trio “Variete” čine flautistkinja Dijana Orlandić, harmonikaš Miroslav Č. Ilić i gitarista Petar Dobričanin, a postao je prepoznatljiv po izvođenjima klasične i varijete muzike u aranžmanima koje sami priređuju.

Večeras će se na njihovom repertoaru naći djela Astora Pjacole, Antonija Vivaldija, Viktora Vlasova, Rolanda Dijensa, a prema riječima Orlandić birane su tako da se, prije svega, sviđaju članovima ovog trija. Kako je ovo neobičan spoj instrumenata - harmonika, flauta i gitara, nema kompozicija koje su pisane za ovakav sastav, pa za svako djelo koje se nađe na repertoaru moraju raditi transkript.

Trio “Variete”
Trio “Variete”foto: Bojan Gnjidić

”Nijedna od kompozicija koju ćemo odsvirati na koncertu nije originalno napisana za kamerni sastav flauta, harmonika i gitara. Kvalitetne transkripcije je jako teško naći ili, najčešće, ne postoje. Upravo zbog toga, na samom početku imali smo veliki izazov - uraditi transkripcije odabranih kompozicija za naš sastav. Kao klasični muzičari, navikli smo da izvodimo kompozicije iz već zapisanih partitura, pa nam je ovaj dio bio posebno inspirativan, ali i zahtjevan”, priznaje u razgovoru za “Vijesti” Orlandić.

Sa ovim repertoarom trio “Variete” već je imao nekoliko koncerata među kojima su oni na “Danima gitare u Podgorici” i “Barskom ljetopisu”.

”Svaki od naših koncerata je bio vrlo posjećen, a publika je dobro reagovala, što nam govori da je to možda i do odabira programa. Svakako, veoma smo zadovoljni, ako smo drugačijim programom ostavili utisak i na širi auditorijum”, ne krije Orlandić.

Na njihovom repertoaru nalazi se jedan od četiri koncerta za violinu i orkestar, djelo italijanskog baroknog kompozitora i violiniste Antonija Vivaldija. Riječ je o djelu “Zima” iz ciklusa “Četiri godišnja doba” koji predstavlja najhrabriji muzički program iz baroknog perioda. O tome da li je upravo “Zimu” bilo najlakše prilagoditi za ova tri instrumenta i koja od tri stava sviraju, Dijana otrkiva:

”Vivaldija jeste bilo najlakše prilagoditi jer na harmonici sjajno zvuče barokna djela. Harmonika zvuči kao orkestar i može odsvirati sve orkestarske dionice, pa je preuzela ulogu gudačkog orkestra. Gitara je preuzela ulogu čembala, a flauta solo dionicu koja je napisana za violinu. Odsviraćemo I i II stav “Zime”. Svakako će biti interesantno”, sigurna je Orlandić, te se nada da će jednog dana na ova tri instrumenta odsvirati kompletan ciklus “Četiri godišnja doba”.

Pored Vivaldija, na repertoaru se nalaze i djela Pjacole, Galijana i Hermose koja su vezana za harmoniku, dok je Roland čije će djelo takođe izvesti komponovao za gitaru. Za razliku od ova dva instrumenta za flautu je dosta kompozicija pisano, pa je upravo sagovornica Vijesti ta koja se najviše prilagođavala repertoaru.

”Jako sam srećna jer imam priliku da mnogo bolje upoznam mogućnosti harmonike i gitare i kompozicije pisane za te instrumente. Međutim, bez obzira na kompozitora i instrument za koji je pisana kompozicija, prilagođavali smo se svi, tražili dobru boju i odnos zvuka”, ispričala je Orlandić.

Sve troje angažovani su kao profesori u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, a mogu se pohvaliti da sviraju instrumente koji su pojedinačno veoma virtuozni. O tome ko je zadužen za takve dionice i jesu li podijeljene na ravne časti, kaže:

”Trudili smo se da sva tri instrumenta budu jednako iskorišćena. Dionice su jako virtuozne i možete da očekujete interesantan koncert u trajanju od sat vremena”, obećala je flautistkinja.

Ovaj trio postoji već nekoliko godina, a o ideji nastanka da naprave neobičan spoj instrumenata Dijana kaže:

”Kao kolege u Umjetničkoj školi za muziku i balet ‘Vasa Pavić’ uradili smo jednu kompoziciju za koncert škole, pa je bilo prirodno da nastavimo da radimo jer je ogroman opus kompozicija koje se mogu izvesti u ovom sastavu. Ideja je puno”, tvrdi Orlandić.

Većina kamernih sastava danas, posebno oni koji nijesu “standardni” trude se da što manje rade transkripte već napisanih kompozicija, te da od aktuelnih kompozitora naručuju djela koja će biti pisana baš za takve sastave.

”Harmonika i gitara su jako moderni i mladi instrumenti i za očekivati je da današnji kompozitori pišu za te instrumente. Mogućnosti našeg sastava su velike”, smatra Orlandić te se nada da će možda upravo ovaj trio biti inspiracija nekom kompozitoru.

”Lijepo je ako se to desi na obostrano zadovoljstvo. Voljeli bismo da naši kompozitori prepoznaju kvalitet izvođenja i da požele da njihovo djelo zazvuči u našem izvođenju”, zaključuje Orlandić.

Bonus video: