Ćatović: Slijedi sjednica na kojoj se može korigovati nepravda napravljena umjetničkim profesijama

Uoči izvođenja predstave "Lažljivci" koja večeras slavi 15 godina igranja, kolektiv Gradskog pozorišta Podgorica ponovo izražava nezadovoljstvo GKU-om, a glumac Emir Ćatović tim povodom obratio se publici, javnosti i nadležnima

10223 pregleda 35 komentar(a)
Gumci Gradskog pozorišta Podgorica, Foto: Privatna arhiva
Gumci Gradskog pozorišta Podgorica, Foto: Privatna arhiva

Sa porukama kao što su "Sindikat protiv kulture", "Stidim se umjesto vas", "Kulturo podrži umjetnost", glumci Gradskog pozorišta Podgorica večeras su izašli na scenu i ponovo se obratili publici, javnosti, nadležnima, usljed nezadovoljstva koje je izazvao novi Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast kulture.

Sa transparentima u rukama i jasnim porukama, stajali su glumci, svega nekoliko minuta prije nego će ponovo zaigrati u predstavi "Lažljivci", koja večeras slavi 15 godina od prvog izvođenja.

Glumac Emir Ćatović podsjetio je prisutne na nezadovoljstvo umjetnika GKU koji je Vlada usvojila na predlog Ministarstva kulture, a kojim su predviđena povećanja zarada 20-25 odsto zaposlenima u sektoru kulture, ali ne svima.

Oni koji stvaraju umjetnost, procijenili su nadležni, zaslužili su uvećanje od svega 3,5 odsto, spram 20 ili 25.

Tim povodom, u još jednoj večeri kada se umjetnost slavi, Ćatović je podsjetio na problem u koji su on i njegove kolege i koleginice gurnuti i istakao da očekuje da se taj problem, možda pak i greška, riješi.

"Sporni Granski kolektivni ugovor objavljen je prije dva dana u Službenom listu. U narednih par dana slijedi sjednica na kojoj se može korigovati nepravda napravljena umjetničkim profesijama. Kao što znate, jedini od svih radnika koji su dobili obećana uvećanja zarada 20-25 odsto, umjetnici su dobili svega 3,5 odsto. Pitamo Sindikat kulture da li će, suprotno zdravoj logici, još jednom glasati protiv uvećanja zarada radnicima stvaraocima ili će iskoristiti priliku da svoju grešku i nepravdu prema nama ispravi?", upitao je Ćatović sa scene, uz podršku kolektiva Gradskog pozorišta.

On je poručio donosiocima odluka da razmisle o tome kakvu poruku ovakvim postupcima šalju, jednako i njima kao umjetnicima, ali i generacijama koje dolaze i koje namjeravaju da se bave umjetničkim stvaralaštvom.

"Zamislite da Vaš glas 'Protiv' uskraćuje baš vaše dijete za obećano uvećanje zarade koje su dobili ostali radnici. Nije sramota pogriješiti, sramota je grešku ne priznati i ne ispraviti", poručio je Ćatović.

On je podsjetio da je upravo 15 godina igranja predstave, koja je i večeras privukla publiku u Kulturno-informativni centar "Budo Tomović", najbolji dokaz predanog rada umjetnika, a koji zaslužuju uvažavanje.

"Jer, bez obzira na nedostatak uslova, svoj posao rade posvećeno, odgovorno, sa puno ljubavi i radosti. Hvala im za ustupljene minute, želimo im uspješno igranje, a vama draga publiko, još jednom hvala", istakao je Ćatović.

Nakon Svjetskog dana pozorišta, 27. marta, kada je istim povodom na scenu KIC-a "Budo Tomović" istupio Simo Trebješanin i podsjetio na štrajk upozorenja, nezadovoljstvo odlukama koje umjetnike degradiraju kao profesionalce i ljude, večeras je na repertoaru ponovo još jedna gorka proslava.

Bonus video: