Filmovi i razgovor na temu ekologije

Dokumentarci "Van prostora i vremena" i "Tamni pokrov svijeta" biće prikazani u sklopu programa "Ecoscope" koji organizuje Mreža festivala Jadranske regije, a besplatno su dostupni na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba od 1. do 7. aprila

473 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ecoscope
Foto: Ecoscope

Program koji ujedinjuje filmske projekcije i razgovor na temu ekologije i zaštite životne sredine, "Ecoscope" biće održan od prvog do sedmog aprila, na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, a u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije.

U sklopu drugog izdanja "Ecoscopea" zainteresovani će moći besplatno da pogledaju dva recentna dokumentarna filma i poslušaju razgovor stručnjaka o globalnom problemu zbrinjavanja otpada i zagađenju vazduha crnim ugljenikom.

Na programu je film "Van prostora i vremena" (Matter Out of Place) čuvenog austrijskog dokumentariste Nikolausa Geyrhaltera.

Iz filma 'Van vremena i prostora'
Iz filma "Van vremena i prostora"foto: Ecoscope

"Autor slijedi tragove otpada širom planete - od planinskih vrhova Švajcarske sve do Nepala, Maldiva i pustinja Nevade, kako bi ovjekovječio nastojanja ljudi da zagospodare nepreglednim količinama otpada. Jesu li prikupljanje, rezanje, paljenje i zakopavanje otpada sizifovski napori koji taj gorući problem rješavaju tek prividno?", ističe se u saopštenju.

Drugi dokumentarac je "Tamni pokrov svijeta" (Earth Beneath a Dark Lid) reditelja Amira Muratovića koji prati pilota, fotografa, alpinistu i ekologa Matevža Lenarčića na putu oko svijeta, ultralakom letilicom.

"Matevževa putovanja dobijaju dublje značenje nakon što upozna naučnika Grišu Močnika koji istražuje uticaj crnog ugljenika, drugog najvećeg uzročnika klimatskih promjena koje utiču na globalno zagrijavanje. Kao dio projekta 'Green Light World Flight', Matevž i njegov tim putuju od Sarajeva i Milana preko Afrike, Patagonije, Antarktika sve do Indije i Butana, stvarajući izvanrednu zbirku podataka kako bi nam pomogli da razumijemo gdje se čestice crnog ugljenika zadržavaju", navodi se u opisu.

Iz filma 'Tamni pokrov svijeta'
Iz filma "Tamni pokrov svijeta"foto: Amir Muratović

U segmentu programa "Ecoscope Talks" koji podrazumijeva razgovore, učestvuju voditelj udruženja "Ekolozi bez granica" Jaka Kranjc iz Slovenije i novinarka slovenskog dnevnika "Delo" Maja Prijatelj Videmšek, koja je specijalizovana za teme ekologije i zaštite životne sredine. Razgovor će, kao i filmovi, biti besplatno dostupan za vrijeme trajanja programa, na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

"Ecoscope" je zajednički program filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije, a koju čine: Filmski festival Herceg Novi, Zagreb film festival, Sarajevo film festival, Festival autorskog filma Beograd i Ljubljanski filmski festival. Program je osmišljen sa ciljem jačanja svijesti o očuvanju prirode i u nastojanju vodećih festivala regiona da svojim djelovanjem doprinesu pozitivnim društvenim promjenama.

Projekat je sufinansiran sredstvima potprograma MEDIA, programa kreativne Evrope.

Bonus video: