Obilježavaju 600 godina od paštrovsko-mletačkog ugovora

Najavljen je i Međunarodni naučni simpozijum "Paštrovići & Venecija"

3246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Program obilježavanja 600 godina od potpisivanja paštrovsko-mletačkog ugovora (4. april 1423), kojim su Paštrovići u istorijski nemirnom periodu dobrovoljno postali dio Republike Svetog Marka (Venecije), gdje su ostali do njenog pada 1797. godine, počinje danas u Nikšiću, a trajaće tokom cijele sedmice, sa tri ključna segmenta.

Monografija dr Mirjane Blagojević ”Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta” predstavljena je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Trodnevni Međunarodni naučni simpozijum “Paštrovići & Venecija” na kojem učestvuje više od 30 akademika, profesora, istraživača i kulturnih radnika iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji će izložiti naučne referate, biće upriličen tokom naredna tri dana, u Spomen-domu “Reževići” i hotelu “Palas” u Petrovcu na Moru. Osim što je otvoren za zainteresovanu javnost i medije, simpozijum je moguće pratiti i u realnom vremenu putem onlajn platforme Zoom.

Književnik Đorđe V. Gregović vodiće radionicu posvećenu lokalnoj prošlosti i nasljeđu “Paštrovaonica” za učenike osnovnih škola, osmog aprila, u hotelu “Palas” u Petrovcu na Moru, u 18 časova.

"Lokalna paštrovska zajednica, okupljena oko nekoliko organizacija i udruženja, smatrala je obavezom kako prema svojim precima, tako i prema budućim pokoljenjima, da obilježi ovaj istorijski događaj, značajan ne samo za domaći kontekst. Stoga su, ujedinjenim snagama, prigodan program osmislili Društvo za kulturni razvoj “Bauo”, Udruženje Paštrovića, udruženje ZaDruga, Paštrovsko istorijsko društvo, Paštrovski almanah, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića “Drobni pijesak” u Beogradu i Fondacija “Bankada” iz Svetog Stefana", navodi se u saopštenju.

Bonus video: