Promocija ideja solidarnosti i društvenih ideala

Izložbu “Kolekcije solidarne budućnosti” koja će biti otvorena večeras na Cetinju, za “Vijesti” najavljuju kustoskinje Natalija Vujošević, Nada Baković, Marina Čelebić i Anita Ćulafić

5326 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Muzeju Koroška, Foto: Muzej moderne i savremene umjetnosti Koroška
Sa izložbe u Muzeju Koroška, Foto: Muzej moderne i savremene umjetnosti Koroška

Izložba koja ukršta vrijedne umjetničke zbirke i donosi jedinstvenu postavku, “Kolekcije solidarne budućnosti”, biće otvorena večeras u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” u 18 časova i tako predstavljena i crnogorskoj publici.

Izložba nastaje u saradnji Centra savremene umjetnosti Crne Gore (kao segment projekta “Laboratorija Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja”) i Muzeja moderne i savremene umjetnosti Koroške iz Slovenj Gradca u kojem je izložba prethodno prikazana publici, a tom prilikom, kao i ranije u svim segmentima projekta, zainteresovala je evropsku javnost.

”Kolekcije solidarne budućnosti”
foto: Promo

Na otvaranju postavke publici će se obratiti direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan, poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti (CSU) Crne Gore Jelena Božović, direktorica Muzeja moderne i savremene umjetnosti Koroška Petra Čeh, kao i kustoskinje Katarina Hergold Germ i Natalija Vujošević. Pored njih dvije, izložbu kuriraju i Andreja Hribernik, Nada Baković, Marina Čelebić i Anita Ćulafić.

”’Kolekcije solidarne budućnosti’ je izložba koja ukršta izuzetno vrijedne umjetničke zbirke, sa jedne strane Kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja, nastale iz nekadašnje Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito koja je bila aktivna u Titogradu između 1984. i 1995. godine i Zbirke Galerije za mir, koju baštini Muzej moderne i savremene umjetnosti Koroška, formirane šezdesetih godina 20. vijeka, donacijama umjetnika-učesnika međunarodnih izložbi pod pokroviteljstvom UN-a, kao i selekcije umjetničkih intervencija savremenih umjetnika”, objašnjava Vujošević za “Vijesti”.

Kustoskinje Ćulafić, Čelebić, Baković, Vujošević na simpozijumu 'Na čijoj si strani' u Skoplju
Kustoskinje Ćulafić, Čelebić, Baković, Vujošević na simpozijumu "Na čijoj si strani" u Skopljufoto: Akto festival, Bitolj, Sjeverna Makedonija

Izložba s jedne strane predstavlja dijalog djela iz obje zbirke, a sa druge strane pruža aktuelizaciju tih djela intervencijama savremenih autora, ističe se u najavi postavke. CSU čuva Kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja, koja je prikupljena za vrijeme rada Galerije nesvrstanih. Tokom decenije rada, formirana je kolekcija koja danas broji oko 800 djela iz 56 nesvrstanih zemalja, kao i iz zemalja u razvoju.

Zbirka Galerija za mir, koju baštini Muzej moderne i savremene umjetnosti Koroška, ima mnogo toga zajedničkog sa zbirkom nekadašnje Galerije nesvrstanih, primjećuje Vujošević.

”Iako su nastale u različitim vremenskim periodima (u razmaku od 15-ak godina), obje kolekcije su nastale na idejama solidarnosti i promovišu široke društvene ideale. Osim toga, obje su nastale na temelju donacija, diplomatske saradnje i umjetničkih poklona. Danas, ove kolekcije svjedoče o prošlosti koja je imala za cilj promišljanje i stvaranje bolje budućnosti. One utjelovljuju ideju o aktivnoj ulozi umjetnosti u transformaciji društva, kako tokom svog stvaranja i utemeljenja, tako i putem zasebnih umjetničkih djela. U kontekstu savremenog doba, ove kolekcije postaju značajni aktivatori i polazišta koja nam omogućavaju zamišljanje nezamislivog. Kolekcije se na izložbi susreću sa djelima savremenih umjetnika, koja iz pozicije današnjice kreiraju susret i otvaraju dijalog između različitih ideoloških i istorijskih konteksta i sistema”, istakla je kustoskinja.

Sa izložbe u Muzeju moderne i savremene umjetnosti Koroška
Sa izložbe u Muzeju moderne i savremene umjetnosti Koroškafoto: Muzej moderne i savremene umjetnosti Koroška

Ćulafić podsjeća da je izložba već predstavljena publici u Sloveniji, u Koroškoj galeriji likovnih umjetnosti gdje je bila izložena od 10. decembra do 16. marta. Tokom tog perioda postavka je doživjela veliki uspjeh, posjećenost i izazvala interesovanje javnosti, kako struke, tako i ljubitelja i poštovalaca umjetnosti.

”Teme kojima se ova izložba bavi dio su aktivnog i veoma aktuelnog dijaloga koji se vodi na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Pored veoma dobrih komentara i pohvala na račun ove izložbe javljaju se i novi pozivi za saradnju, takođe se i širi znanje i interesovanje za vrijednu kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja koju Crna Gora baštini. Sigurni smo da će ova izložba biti interesantna i crnogorskoj umjetničkoj i široj publici”, ističe Ćulafić.

Nada Baković najavljuje nove projekte i planove koji slijede nakon ove izložbe, koju će publika na Cetinju moći da pogleda do 31. maja.

”Kolekcije solidarne budućnosti”
foto: Promo

”Nakon ove izložbe radimo na pripremi saradnje i izložbe sa Muzejom savremene umjetnosti Zagreb, kao i na jesenjem programu gostujućih kustosa i umjetnika u kojem ćemo ugostiti umjetnicu Anu Hofner Prvulović, kustoskinju i istraživačicu Jelenu Vesić i umjetnika Sama Duranta. Takođe spremamo publikaciju o prvoj godini projekta i bavimo se istraživanjem kolekcije”, ističe Baković.

Ćulafić dodaje i da su još neki projekti u toku.

”Kao što je poznato, izložba je dio šireg projekta koji se bavi istorizacijom i reaktualizacijom kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja koji ima značajnu međunarodnu komponentu, i trenutno je uključen u dvije međunarodne izložbe ‘Vježbe u kolekciji’ u Muzeju savremene umjetnosti Ljubljana i ‘Konstelacije višestrukih želja’ u galeriji Mosaic Rooms u Londonu”, navodi Ćulafić.

Pored toga, dodaje Ćulafić, u Muzeju savremene umjetnosti Zagreb, otvorena je samostalna izložba Jasmine Cibic “Snovi koje zovemo svojima”, a na kojoj umjetnica predstavlja djela koja su nastala u saradnji sa projektom Laboratorije i inspirisana Kolekcijom umjetnosti nesvrstanih zemalja.

”Jasmina Cibic je ovu izložbu i posvetila nama i našoj saradnji. ArtForum je ovu izložbu istakao kao ‘Must see izložbu’ u svom posljednjem broju”, s ponosom ističe Ćulafić.

Sa izložbe u Muzeju Koroška
Sa izložbe u Muzeju Koroškafoto: CSUCG

Marina Čelebić dodaje da je kompletan projekat i saradnja kustoskog tima bio izuzetno pozitivno i korisno iskustvo, zbog čega joj je žao što crnogorski dio tima, usljed različitih komplikacija, nije imao mogućnosti da uzvrati na isti način.

”Sa koleginicama iz Koroške galerije ostvarile smo odličnu komunikaciju i obostrano smo veoma zadovoljne rezultatima ove saradnje i razmjene. Naš tim i cijela izložba dočekani su na najvišem mogućem nivou kako gostoprimstva tako i profesionalizma, i veoma nas rastužuje činjenica da nijesmo u mogućnosti da u ovim okolnostima obezbijedimo isto sa naše strane”, zaključuje ona.

Djela iz različitih djelova svijeta i istorijskih perioda

Publika će na Cetinju imati priliku da vidi 114 umjetničkih djela koja dolaze iz različitih djelova svijeta i istorijskih perioda.

”...Okupljena pod zajedničkim idejama o mogućim budućnostima izgrađenim na solidarnosti, uvezivanju i učenju putem razmjene i dijaloga”, ističe Vujošević.

Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnika: Mariam Abdel Aleem, Ahmed Abdel Wahab, Vitorino Antoni Madonga, Roland Van den Berghe, Maria Bonomi, Omar Carreno, Helena Castillo, Ines Cordova de Imana, John Obaso Diang, Kwak Duck-Jun, Brana Džokić Borojević, Peter E. Clarke, Abdel Fatah El Azazi, Helga Gamboa, Joao Ingles, Vlado Jakelić, Frederik Kahendra, Silvo Kresnik, Diddo Kusdinar, Frits Lensvelt, Miha Maleš, Edna Manley, Chanuo Maundu, Charles Mwenze Mungolo, N. A./U. A. (Kenija), N. A./U. A. (Benin), N. A./U. A. (Koreja), N. A./U. A. (Indonezija), Rabab Nemr, Simon Njuru(r)i, Mordecai Ochungo Buluma, Ankica Oprešnik, S. Priyanto, Anton Repnik, Manuel Antonio Rodriguez Sr. Walter Solón Romero, Branko Ružić, Ismail Saray, Custodio da Silva, Carlos Silva, Gurcharan Singh, Aldona Skirutytė, Paula Sluiter, Oswaldo Subero, Sunaryo, T. Sutanto, Mokini Trikha, Hambis Tsangaris, Francisco Van-Dunem, Victor Vasarely, Hermann Walenta, Toon Wegner, učesnici brigade MIR 75, Jasmina Cibic, Ana Hoffner (Prvulović), Irena Lagator Pejović, Nonument Group, Đorđe Balmazović (Škart), Ivan Šuković i Teja Merhar.

Bonus video: