Kvalitetna književna izdanja za djecu

”Kotorske legendice” i “Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore” najbolje su knjige za djecu objavljene u 2022. godini

2723 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Najboljim knjigama za djecu objavljenim u 2022. godini, proglašene su “Kotorske legendice” koju je u izdanju kotorskih “Muzeja” priredila Milka Kolundžić, kao i “Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore”, autorsko izdanje Bojane Uskoković Krvavac.

To je odluka žirija koji su činili prof. dr Sofija Kalezić, prof. dr Andrijana Nikolić i Žarko Vučinić, a na osnovu konkursa koji je ranije objavilo Udruženje književnika za djecu i mlade.

”Smatramo da su predloženi kandidati pokazali najvažnije osobine u stvaralaštvu za djecu i mlade - idejnu inovativnost, kreativnost, maštovitost, razigranost, poučnost, edukativnost i hrabrost da na djeci prijemčiv i fleksibilan način približe teme kakve predstavljaju svijet legendarnog, saznanja o zoologiji i korisnosti životinja kojih se plašimo (zmija)”, navodi se u saopštenju žirija.

Na konkurs je stiglo 13 kvalitetnih literarnih ostvarenja, pa je stručni žiri odlučio da dodijeli i druga priznanja. Najboljim knjigama poezije za djecu do devet godina, proglašene su “Ćup blaga na kraju duge” Gorana Duksa Popovića i “Klupa iz djetinjstva” Zorana Mićovića.

Priznanje za knjigu poezije za djecu od devet do jedanaest godina dobio je Slobodan Zoran Obradović, za djelo “Bez čuđenja, molim” u izdanju “Stihom govorim” i JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” iz Bijelog Polja.

Priznanje za ilustraciju dobila je knjiga “Samo još jednu priču” autorke Aleksandre Šljivić, čiji je izdavač “APprint”, a ilustrator je Petar Janjušević. Priznanje najmlađim stvaraocima dodijeljeno je Uni i Emi Perazić za zbirku pjesama “Zajedno”, izdavača “Obodsko slovo”, kao prvenac 14-godišnjih sestara bliznakinja, uobličen u zbirku pjesama.

Zbog afirmacije vrijednosti čitanja i popularizacije književnosti za djecu i mlade, pohvaljene su i autorke: Dragana Kršenković Brković, Nataša Karadžić, Vesna Radović, Olivera Banović, Nataša Žurić i Aleksandra Šljivić.

Bonus video: