Foto: Dejan Kalezic

Romantičarski koncert sa tri različita zvuka

Još jedan dijamantski koncert biće priređen u Muzičkom centru u petak veče od 20 časova, a Crnogorskim simfonijskim orkestrom upravljaće Srba Dinić

4363 pregleda 30 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Dejan Kalezic
Foto: Dejan Kalezic

Svjetski priznati dirigent Srba Dinić tokom ove koncertne sezone imao je priliku da radi sa članovima Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Sredinom februara bio je u Podgorici, a koncert na kojem su svirana Bramsova djela ostavio je veliki utisak na publiku.

Svakako da je tada brojne simpatije osvojio i solista-pijanista Simon Trpčevski, ali zvuk koji je u sali postigao Dinić bio je nešto što je takođe publiku ostavilo bez daha. Napravio je rotaciju gudača, pa su nakon violina u sredini bili violončelisti, dok su viole bile kraju. Ovakva postavka koristi se u kamernim sastavima, a Dinić će i u petak 7. aprila u Velikoj sali Muzičkog centra kada bude upravljao Crnogorskim simfonijskim orkestrom imati takav raspored.

Srba Dinić
foto: Dejan Kalezić

”Taj zvuk koji želim da dobijem je zuk koji se praktikuje u Njemačkoj, pogotovo za romantičnu muziku. Da izvodimo djela Mocarta vjerovatno bih stavio prve violine lijevo, a druge desno, da bude stereo zvuk koji je u njegovo vrijeme korišćen. Ovdje, za romantičnu muziku treba vam podrška dubokih gudača, a kad vam violončela stoje sa strane, vi nemate tu dubinu zvuka kao kad su u sredini između gudača i kontrabasa. Eto, to je ideja da se dobije taj zvuk”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Dinić, te dodaje da su posebno do izražaja došle viole.

”Jako su se dobro čule jer kada sjede između violina i violončela, taj zvuk uopšte ne prolazi naprijed. Međutim, kad su sa strane mnogo se bolje čuju. Smatram da je zvuk viola interesantan, jer prve i druge violine ili sviraju unisono ili neku sličnu melodiju i taj zvuk viola bi trebao da ih harmonski podrži, ali on se gubi. Za ovu vrstu muzike smatram da je bolje ovako”, dodaje Dinić.

Ovoga puta na repertoaru će se naći Uvertire za operu “Moć sudbine”, Đuzepea Verdija, a nakon ovog poznatog djela biće izveden i Koncert za violončelo i orkestar u e-molu Edvarda Elgara. U ovom djelu solista će biti violončelista Dragan Đorđević Suzuki, redovni profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Koncert će biti začinjen Simfonijom broj 2 u D-duru Jana Sibelijusa.

Srba Dinić
foto: Dejan Kalezić

”Mislim da je ovo 20 orkestar kojim dirigujem ovu uvertiru. To je jedno od najpoznatijih i najpopularnijih uvertira, a opet mora da zvuči predivno, fantastično, lagano, iako je veoma teška i tehnički zahtjevna za orkestar. Međutim, vidim da su članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra bez problema ovo djelo savladali, imali smo nekoliko proba i sve to zvuči super. Prošli put smo samo svirali djela Bramsa, a ovoga puta napravili smo romantični koncert, ali sa potpuno tri različita zvuka. Verdi ima jedan elegičan zuk, Elgar ima englesko kasno romantičarski zvuk koji je malo hladniji od Bramsa, harmonski jezik kojim govori je drugačiji i na kraju imate jednu muziku gdje vam se otvara ogroman prostor, polarni ili Sjever Evrope sa Drugom Simfonijom Jana Sibelijusa koji na kraju ima taj četvrti stav koji je apsolutno romantičan i predivan, ogroman. To mi je sada ideja, da opet predstavimo tri različita romantična zvuka publici. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti”, ističe Dinić koji je i sam učestvovao u izboru kompozicija koje će u petak veče biti izvedene.

”Pitali su me šta bi mogao da dirigujem. Dragana Đorđevića Suzukija znam kao solistu, sarađivali smo zajedno radeći Šumanov koncert. On je izvandredan umjetnik, čovjek i prijatelj, tako da mi je ogromno zadovoljstvo što smo u prilici da sarađujemo”, zaključuje Dinić.

Bonus video: