Slika, univerzalno sredstvo komunikacije

Izložbom poljskih umjetnika “Sinergija suprotnosti”, Narodni muzej otvorio izlagačku sezonu

3300 pregleda 0 komentar(a)
Detalj postavke, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Detalj postavke, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Umjetnička istraživanja poljskih umjetnika, nastavnika sa Fakulteta grafičkih umjetnosti i Fakulteta slikarstva Akademije likovnih umjetnosti iz Gdanjska predstavljena su crnogorskoj publici, u okviru izložbe “Sinergija suprotnosti”.

Izložbom, koja je otvorena u utorak veče u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, Narodni muzej Crne Gore započeo je ovogodišnju izlagačku sezonu. Postavku čine radovi: Aleksandre Jadčuk, Lukasa Butovskog, Mareka Vrzesinskog i Slavomira Vitkovskog.

”Umjetnici slikarstvu pristupaju kao univerzalnom, arhetipskom sredstvu komunikacije, kojim su ljudi komunicirali još od praistorije. Svaki od četiri pristupa karakteriše individualan, jedinstven način artikulisanja forme i značenja, što je lično tumačenje i opis savremene materijalne i duhovne stvarnosti”, kazala je, između ostalog, prodekanica za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti, docent mr Maja Šofranac.

Šofranac
Šofranacfoto: Narodni muzej Crne Gore

S obzirom na različite poetike, izraze i motive koje umjetnici njeguju i kojima se predstavljaju, izložba je još i više atraktivna i privlačna posjetiocima.

”Umjetnici pronalaze inspiraciju u tradiciji, neki u apstraktnoj umjetnosti, a drugi u figurativnoj. Na izložbi se mogu vidjeti slikarski eksperimenti Aleksandre Jadčuk, u kojima motiv pejzaža poprima konvencionalnu formu znaka, pojačan ritmom i teksturom slike. Marek Vrzesinski predstavlja magične slike simbola izvučenih iz prostranstva ezoteričnih misterija, pozivajući nas na razmišljanje o njima. Za Slavomira Vitkovskog je umjetnost poput putovanja kroz život u promjenljivom ritmu događaja. On predlaže da se zaustavimo i razmišljamo o ratu u Ukrajini koji traje već duže od godinu dana, dok nas Lukasz Butovski u svojim ekspresivnim slikama zavodi ličnim pozivom na razmišljanja o smislu ljudskog života, suprotstavljajući i međusobno prožimajući osjećanja egzistencijalne sreće i patnje”, primijetila je Šofranac.

Postavka u CGU 'Miodrag Dado Đurić'
Postavka u CGU "Miodrag Dado Đurić"foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja i Akademije likovnih umjetnosti u Gdanjsku, a realizuje se u okviru Erasmus + programa međunarodne kreditne mobilnosti. Postavka će biti otvorena do četvrtog maja.

Bonus video: