Raspoloženi za koprodukcije

Predstavnici Turske nacionalne radio televizije TRT Faruk Guven i Esra Demirkiran, ovih dana borave u Crnoj Gori, na poziv i u organizaciji Filmskog centra Crne Gore

7431 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Filmski centar Crne Gore
Foto: Filmski centar Crne Gore

Predstavnici Turske nacionalne radio televizije TRT, direktor sektora za filmsku produkciju TRT-a Faruk Guven i koordinatorka TRT festivala “12 Punto” Esra Demirkiran, ovih dana borave u Crnoj Gori, na poziv i u organizaciji Filmskog centra Crne Gore (FCCG), a sa ciljem upoznavanja crnogorskog filmskog sektora sa mogućnostima koprodukcije, ali i pokretanja saradnje između Crne Gore i Turske.

Tim povodom je u srijedu organizovan panel “TRT koprodukcije i međunarodne koprodukcije sa Turskom” na kojem su crnogorski producenti i reditelji imali priliku da se bliže upoznaju sa kriterijumima za apliciranje na najvećoj platformi za razvoj scenarija i koprodukciju u Turskoj, a u pitanju je festival “12 Punto”.

Pored panel diskusije, u saradnji sa Crnogorskom Kinotekom organizovana je i projekcija filma “Nada” turskog reditelja Umita Korekena koji donosi posve drugačiji pristup i priču od one na koju je crnogorska publika uglavnom navikla, a kada se radi o turskoj industriji na polju televizije i filma.

Uoči podgoričke projekcije, direktorica FCCG Aleksandra Božović istakla je zahvalnost Guvenu i Demirkiran na posjeti i otvorenosti za saradnju. Ona je istakla da će oboje biti prisutni na otvaranju novog digitalizovanog bioskopa u Herceg Novom u dvorani “Park” (sinoć) kada će biti prikazan još jedan film rađen u većinskoj produkciji TRT-a, “Karanfil i karanfilići” režisera Bekira Bulbula.

Sa panela 'TRT koprodukcije i međunarodne koprodukcije sa Turskom'
Sa panela "TRT koprodukcije i međunarodne koprodukcije sa Turskom"foto: Filmski Centar Crne Gore

”Zadovoljstvo nam je što smo u Crnoj Gori, a posebno što smo imali priliku da se upoznamo sa ljudima iz filmskog sektora. Ovdje smo da prikažemo različite mogućnosti koprodukcije, kao što su i filmovi ‘Nada’ i ‘Karanfil i karanfilići’, ali istovremeno i da podstaknemo i pokrenemo saradnju sa Crnom Gorom”, istakao je on.

Guven očekuje da će već naredne godine biti ostvarene neke koprodukcije, da će doživjeti uspjeh i učestvovati na festivalima.

Sa projekcije filma 'Nada' u Kinoteci
Sa projekcije filma "Nada" u Kinotecifoto: Filmski Centar Crne Gore

”TRT pruža podršku internacionalnim projektima, a mi smo ovdje da to predstavimo, objasnimo i pokažemo crnogorskim producentima koji su im fondovi na raspolaganju, ali i na koji način mogu koristiti njihova sredstva. Planiramo i da povežemo turske producente sa producentima iz Crne Gore, nadam se da ćemo ubrzo ugostiti predstavnike FCCG u Turskoj, ali i da će već naredne godine biti filmskih koprodukcija Turske i Crne Gore”, rekao je Guven.

Božović je podsjetila da je digitalizacija bioskopa u Dvorani “Park” realizovana zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Filmskog centra Crne Gore i Opštine Herceg Novi.

Film “Nada” drugačiji od turskih ostvarenja dostupnih crnogorskoj publici

Film “Nada” koji potpisuje reditelj Umit Koreken, prikazuje samo segment bogate kinematografske produkcije TRT-a. Drugačiji pristup i tematika od ostvarenja koja su crnogorskoj publici bliska, potvrdila su raznovrsnost filmske i televizijske industrije Turske.

”Nada” donosi priču o Umutu i njegovoj, nešto starijoj, partnerki Asiji. Asija je rediteljka u njihovoj pozorišnoj kući, gdje i Umut glumi, dok se priprema za veliku televizijsku ulogu koju dugo iščekuje i priželjkuje.

Film 'Nada'
Film "Nada"foto: Filmski Centar Crne Gore

Sa druge strane, dočekaće ga uloga sina, nakon što njegova majka iznenada i neočekivano uđe u njihove živote posle dugo vremena otuđenosti... Pored tog velikog šoka, slijedi mu još veće iznenađenje koje će ga suočiti i sa ulogom oca, jer Asija slučajno saznaje da je trudna. Sin, partner, otac, glumac, počinju da se sukobljavaju u tihoj i sporoj drami koja konstantno nagovještava neophodni obračun, razrješenje... Rastegnut razvoj događaja, prikazuje realnu priču zbijenu u svega dan ili dva Umutovog života, i upravo kao takva ova drama polako, ali uspješno, razvija osjećaj iščekivanja i neizdržljivosti da se neki rasplet dogodi. Tokom čitavog filma osjetna je neizvjesnost, tenzija i nepotpun doživljaj priče, čak i kada su u fokusu, naizgled, najbezbrižniji trenuci ljubavi, posla, kreacije, pa i brige. Pitanje iskrenosti prema sebi i bližnjima, spremnosti za ono što život donosi, (neophodnog) truda i zalaganja, prepliću se kroz film od samog početka, da bi kraj bio prepušten gledaocu na volju...

Bonus video: