Osnovan Slobodni sindikat kulture Crne Gore: Rad će biti usmjeren na zajedničke interese

Svojim zalaganjem novoformirani Sindikat, na čijem čelu je glumac Vukan Pejović, će nastojati da se izbori za veća ulaganja u samu kulturnu djelatnost, umjetnike i stvaraoce

6436 pregleda 152 reakcija 5 komentar(a)
Foto: USS
Foto: USS

Kao rezultat potrebe zaposlenih u djelatnosti kulture za stvaranjem autentičnog granskog sindikata koji će se beskompromisno boriti za unapređenje uslova rada i zaštitu dostojanstva profesije za sve zaposlene u djelatnosti kulture 6. aprila osnovan je Slobodni sindikat kulture Crne Gore.

Iz Unije slobodnih sindikata Crne (USS) Gore saopštili su da im je Slobodni sindikat kulture Crne Gore ukazao povjerenje kao reprezentativnoj sindikalnoj centrali na nacionalnom nivou u čijem okrilju će djelovati i sa kojom će ubuduće strateški graditi put ka ostvarenju svojih programskih ciljeva.

"Pored dosadašnjih sindikalnih organizacija iz djelatnosti kulture koje su djelovale pri USS, poput Sindikalne organizacije Crnogorskog narodnog pozorišta, Sindikalne organizacije Muzeji Cetinje, Sindikata Grad teatar Budva, Sindikalne organizacije zaposlenih „Muzeji i galerije“ Budva, granski Slobodni sindikat kulture formirane su i Sindikalna organizacija Gradsko pozorište Podgorica, Sindikalna organizacija Nikšićko pozorište, Sindikalna organizacija Muzički centar Crne Gore i značajan broj individualnih umjetnika koji su pristupili u individualno članstvo ovog granskog sindikata", kazali su.

Poručuju da su, uslijed nezadovoljstva dosadašnjim radom postojećeg granskog Sindikata kulture, zbog osjećaja diskriminisanosti, pomenute sindikalne organizacije i individualni članovi formiranjem novog granskog Sindikata iskazali svoju odlučnost da se organizovano, hrabro, solidarno i autentično bore za očuvanje i unapređenje radnog i ekonomsko-socijalnog položaja, i same djelatnosti.

"Svojim zalaganjem novoformirani Sindikat će nastojati da se izbori za veća ulaganja u samu kulturnu djelatnost, umjetnike i stvaraoce, ističući da ulaganje u kulturu ne predstavlja trošak već investiciju koja garantuje bolje, humanije, pravednije i održivije društvo i sistem".

Za predsjednika Slobodnog jednoglasno je izabran glumac Vukan Pejović, a na osnivačkoj skupštini je imenovan i Izvršni odbor kao i tročlani Nadzorni odbor.

"U periodu koji slijedi Slobodni sindikat kulture Crne Gore će u skladu sa svojim programskim ciljevima pokrenuti konkretne aktivnosti na planu njihove realizacije pri čemu će ključna aktivnost biti dokazivanje reprezentativnosti na granskom nivou za koju već danas ispunjavaju sve zakonom propisane uslove i cenzuse".

Sindikat je pozvao sve zaposlene u djelatnosti kulture da im se pridruže u zajedničkoj borbi u kojoj će svaki zaposleni, bez obzira da li je riječ o umjetnicima, stvaraocima, saradnicima ili administrativnim radnicima, imati jednak tretman i čiji će interesi biti jednako zastupani.

"Rad ovog granskog sindikata biće usmjeren na zajedničke, a ne pojedinačne interese i značiće konačan raskid sa dosadašnjom praksom i radom postojećeg granskog sindikata uz novu energiju i odlučnost onih koji su svjesni svoje snage i svog ličnog i profesionalnog integriteta kojima će braniti kulturu i zaposlene u ovoj djelatnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: