Sindikat kulture pisao Abazoviću: Izjava posljedica nedovoljne informisanosti

Iz sindikata rekli da premijeru na sastanku žele pojasniti situaciju nastalu nakon potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture

5579 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sindikat kulture uputio je otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću, u kojem su naveli da je njegova izjava sa današnje sjednice Vlade, povodom situacije nastale nakon potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, posljedica nedovoljne informisanosti.

Abazović je na današnjoj sjednici Vlade, kako su prenijeli mediji, rekao da ne može povjerovati šta se dešava kad su u pitanju naknade glumcima, navodeći da "Vlada hoće da im poveća plate, a njihov sindikat ne da". Rekao je i da ne zna za slučaj da je sindikat protiv zaposlenih. "Glumci treba da vide koga biraju u sindikalne organizacije. Dobro došli u zemlju gdje sindikat ne dozvoljava da se radnicima povećaju zarade", naveo je Abazović.

Iz Sindikata kulture su uputili zahvalnost Ministarstvu kulture i medija i ministarki Maši Vlaović na, kako su naveli, razumijevanju i podršci u poboljšanju socio-ekonomskog položaja radnika u kulturi.

"Sindikat kulture je imao i više nego korektnu saradnju sa nadležnim Ministarstvom tokom pregovora za izmjene i dopune GKU. Ovim GKU se osim korekcije koeficijenata za sve grupe poslova u kulturi, pri čemu se posebno vodilo računa o grupama poslova sa nižim koeficijentima koja su dobila i najveći procenat povećanja", naveli su u otvorenom pismu.

Konačno se, prema njihovim riječima, ispravila "i gotovo dvodecenijska diskriminacija stručnih poslova u odnosu na umjetničke".

"Umjetnička grupa poslova je bila favorizovana i uvijek prednjačila sa visinom koeficijenta, pri čemu su osim kroz GKU, koeficijente dodatno korigovali (čitajte povećavali) i kroz pojedinačne granske ugovore sa poslodavcem. Napominjemo da su dodaci na zaradu za umjetničku grupu poslova po osnovu zvanja uvijek bili veći od dodataka na zaradu stručne grupe poslova, a tako je ostalo i u ovom GKU. Umjetnička grupa je sebi obezbijedila mogućnost sticanja statusa 'istaknuti umjetnički stvaralac', dok 90% zaposlenih u kulturi nemaju tu mogućnost. Potpisivanjem GKU je okončana diskriminacija stručnih poslova u odnosu na umjetničke, tako što je napravljena nivelacija osnovnih koeficijenata u odnosu na isti stepen obrazovanja tj. isti nivo i podnivo kvalifikacija, u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Ujedno su tehnički i administrativni poslovi usklađeni sa stepenom obrazovanja i nivoom kvalifikacija. Struka je strpljivo čekala gotovo dvije decenije da se koeficijenti izjednače, a da pri tome nikada nije ugrozila javni interes, instutucije kulture, niti dovela svoje kolege u nezavidan položaj. Da bi se izvršilo izjednačavanje koeficijenta, nekome je moralo biti umanjeno uvećanje u odnosu na ostale grupe poslova. Ovoga puta je to bila umjetnička grupa poslova, koja će imati isti koeficijent kao i ostale grupe poslova, shodno obrazovanju i kvalifikacijama. Ni manje, ni više!!! To je zakonski uslov, a u konačnom i pravda", dodaju iz SKCG.

​Napominju da je prvi predlog, u kome su tražili osnovni koeficijent 11,2 za struku, umjetnike i administraciju shodno stepenu obrazovanja, nivou i podnivou kvalifikacija, odbijen od strane Ministarstva finansija. Nakon toga je izvršena korekcija koeficijenata u svim grupama, shodno budžetu ponuđenom od strane Ministarstva finansija, dodaju.

"Sada se preko grbače Sindikata kulture Crne Gore, koji je uvijek na strani zapošljenih, pokušava skinuti odgovornost. Molimo Vas da se prekine sa tim. Jer Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo finansija pokazuju da ne stoje iza svojih postupaka i odluka", navode iz Sindikata kulture.

Podsjećaju da je SKCG postigao dogovor sa Ministarstvom kulture o izradi pojedinačnih kolektivnih ugovora, "kako bi se kroz njih mogle prevazići ovakve situacije."

"Jučerašnja sjednica Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje GKU za oblast kulture snimljena je na zahtjev predstavnika SKCG koji su članovi Odbora. Primorani ovakvim načinom i tretmanom, pozivamo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore da objavi neprerađeni snimak sa Sjednice kako bi javnost bila upućena u pravu situaciju i kako bi se spriječila dalja spletkarenja", zaključuje se u otvorenim pismu Abazoviću.

Predsjednika Vlade su zamolili i da im omogući sastanak na kome bi mu dodatno pojasnili cjelokupnu situaciju, rekavši kako bi htjeli da taj sastanak bude javan.

Bonus video: