Priželjkuju monografiju za tri decenije rada Galerije Most

Galerija Most obilježila 29 godina od osnivanja. Tim povodom otvorena je izložba Davuda Turkovića

8466 pregleda 3 komentar(a)
Kovačević, Ibrahimović, Đurović i Turković, Foto: Jelena Kontić
Kovačević, Ibrahimović, Đurović i Turković, Foto: Jelena Kontić

Galerija “Most” na prigodan način, izložbom, evociranjem sjećanja, ali i planovima za dalje, proslavila je u utorak veče 29 godina rada i postojanja, iako je prije dvije godine njen osnivač Branko Kovačević u razgovoru za “Vijesti” izrazio bojazan od zatvaranja...

Uprkos izazovnom periodu koji traje posljednjih godina, galerija je opstala, a Dragan Mitov Đurović u svom obraćanju ovim povodom, izrazio je vjeru da će jubilej koji slijedi ispratiti i monografija, što je Kovačevićeva posebna želja, kako je ranije kazao “Vijestima”.

”Vjerujem da ćemo iduće godine na ovaj dan zajednički obilježiti tri decenije postojanja i zapaženog rada prve privatne galerije u Crnoj Gori koju je s dušom, srcem i uz pomoć pomoć prijatelja osnovao Branko Rajkov Kovačević. Vjerujem da ćemo tada listati stranice male-velike monografije koja će biti podsjećanje na sve one koji su počinjali, koji su razumjeli i pomogli njen rad... Biće to prilika da se prisjetimo (Milana) Coka Marovića koji je svojim porukama otvorio put mnogim crnogorskim stvaraocima, ali da bude i podsjećanje na ono naše crnogorsko i svih drugih naroda u Crnoj Gori - ‘Dim u dim’ i Pavla Đonovića. Olga Perović je među znamenitijim Crnogorkama ne samo kada je riječ o likovnoj umjetnosti. Tu je i (Đorđije) Đoko (Živković) Žigalj kojeg moramo pamtiti i na njega podsjećati, te slikar Platija i Crne Gore, Nikola Vujošević, ali i čovjek od akvarela i ljepote duše Milo Pavlović i mnogi drugi”, kazao je Đurović, te podsjetio i na ljetopis koji je godinama uređivao Budo Kralj...

Sa obilježavanja 29 godina rada
Sa obilježavanja 29 godina radafoto: Jelena Kontić

Tokom svih godina od njenog osnivanja, galerija “Most” i danas predstavlja umjetnički prostor koji znači mnogo više od onoga što galerijska, izlagačka ili prodajna djelatnost podrazumijevaju... Mjesto je sastajanja eminentnih likovnih umjetnika, istoričara umjetnosti, publicista, književnika, filmskih i pozorišnih umjetnika, kritičara, novinara i svih ostalih ljubitelja i poštovalaca umjetnosti, predvođenih Kovačevićem koji je, kao i mnogi stvaraoci, svoj život posvetio umjetnosti.

”Ovo je prostor gdje su oni radili i stvarali, prostor iz kojeg su otišle brojne programske manifestacije... Od izložbi koje su ovdje organizovane, do desetina knjiga koje je galerija ‘Most’ štampala, ali ono što je najznačajnije su prijateljstva koja su se ovdje stekla. Valja reći da su ovdje prve korake napravili mnogi umjetnički stvaraoci, ne samo na polju likovne umjetnosti već i drugih, a među kojima su i muzičari kao što su Miloš Karadaglić, Roman Simović i mnogi drugi...”, istakao je Đurović.

Kovačević, Ibrahimović, Đurović i Turković
Kovačević, Ibrahimović, Đurović i Turkovićfoto: Jelena Kontić

A kako je “Most”, prije svega galerija, tako je i povodom 29 godina njenog rada upriličena izložba slika, mladog umjetnika iz Novog Pazara, Davuda Turkovića. O njegovom stvaralaštvu na otvaranju je govorio akademski slikar Aldemar Ibrahimović ističući da je Turković bio njegov student četiri godine, kao i sada kada privodi kraju svoje doktorske studije.

Ibrahimović je, pozdravljajući prisutne, svima zahvalio na dolasku i pozvao sve da pogledaju postavku jedinstvenu po toplini opisa i doživljaja Turkovićevog svijeta koji odiše nostalgijom.

Dio postavke Davuda Turkovića
Dio postavke Davuda Turkovićafoto: Jelena Kontić

”Davudov rad pratim od druge godine studija na Departmanu za likovnu umetnost na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru, pa sve do današnjih dana, tako da s pravom mogu ustvrditi da Davud posjeduje temeljno likovno obrazovanje, koje izdašno koristi i spaja sa nesumnjivim talentom u ostvarivanju neobične likovne iluzije, s puno raskošne lirske osjećajnosti i neskrivenog sentimenta u svojim djelima”, rekao je Ibrahimović.

On je kazao da riznica motiva za Turkovića predstavljaju stari porodični foto-albumi, gdje polazi od vidljivog, prepoznatljivog i dragog motiva, da bi tu vizuelnu činjenicu lagano oplemenio i likovno transponovao u jasan i nedvosmislen kreativni sadržaj. Njegove slike predstavljaju zapise koji su svojevrsna analiza njega samoga, kroz stvaralački proces.

U razgovoru za “Vijesti”, Turković je istakao da je ponosan činjenicom da izlaže u galeriji čiji život naslućuje na osnovu imena za koja zna da su prošla kroz taj prostor. Njegova postavka biće otvorena narednih 15-ak dana.

Bonus video: