"Potraži sreću u budućem tragu, ako prethodni nisi dao k vragu"

"Delibašić skrenuvši pažnju čitaocu na motiv ljubavi ostavlja trag koji izranja iz rajskog nevida ne bi li njime još koga zadivio", smatra recenzentkinja knjige

3601 pregleda 77 reakcija 1 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije, Foto: Privatna arhiva

"Sve ima svoj trag i svoje vrijeme. I sami trag je nevidljivo breme“, zapisao je Vukosav Delibašić u knjizi poezije "Trag" koja je promovisana u nikšićkom "Zahumlju". A kakav je njegov pjesnički trag, njegova „duhovna alhemija i tragalačka religija“, kako je u predgovoru zapisao dr Petar Milatović Ostroški, publici su predstavile recenzentkinja Anđela Peković i mr Radojka Draganić.

Kako je kazala Anđela Peković, autor ima potrebu da riječ proglasi za „ličnog čuvara i pamtljivca kadrog da se razbrblja kada se ukažu tragovi“.

"Vukosav Delibašić (p)ostavlja "Trag" kao putokaz i krštenicu, svjedočanstvo i biografiju... Prebira po uspomenama, seli se iz misli u misao, ogleda se i prepoznaje u konkretnim slikama i emocijama...Kamen i rodna gruda dio su struje otpora memljivoj stvarnosti i konstanta u Delibašićevoj rodoljubivim pjesmama pa će se ispostaviti da je ujedno riječ i o njihovom osnovnom jezgru okupljanja. Žal za prošlim vremenima, prisnijim odnosima i toplom riječju, vodeće je osjećanje u ovoj pjesničkoj zbirci mada to i ne čudi imajući u vidu da pjesnik prošlost vidi kao predvorje budućnosti", istakla je Peković.

Delibašić u zbirci, koja ima oko 80 pjesama razvrstanih u nekoliko ciklusa, pjeva o zavičaju, ljubavi, prolaznosti, sa nostalgijom se sjeća prošlosti, zavičaja, kritikuje ni malo blistavu sadašnjost, pjesnički komunicira sa Njegošem i Andrićem, prisjeća se Milana Duga Krivokapića...

"Delibašić skrenuvši pažnju čitaocu na motiv ljubavi ostavlja trag koji izranja iz rajskog nevida ne bi li njime još koga zadivio", smatra recenzentkinja knjige.

Radojka Draganić je istakla da Delibašić „plete mrežu motiva prolaznosti, vječnosti, nostalgije za zavičajem, za prađedovom kućom"..

"U poeziji Vukosava Delibašića sukobljava se prošlost, tačnije spokojno djetinjstvo i mladost, koja je aafirmativno, sa sadašnjim vremenom, novim načinom života", istakla je Draganć.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Privatna arhiva

Prema njenim riječima, autor zbirke kritički progovara o sadašnjem vremenu koje je neafirmativno prikazano, a kritički je nastrojen i onima koji zaboravljaju trag predaka.

Autor se zahvalio svima koji su mu pomogli da objavi knjigu, ali i onima koji su došli da govore i slušaju o njegovom tragu, svjestan da se on najbolje čuva u pisanoj riječi. Kako je istakao vrijeme koje je prošlo najbolje se čuva ukoliko je zapisano. On je u stihove ugradio iskustvo i stečeno znanje, ali i maštu i ideje, „umio“ je knjigu svim tragovima koji su prošli, ali i onima koji dolaze. Povezanost pisca, vremena i knjige daje joj bezvremensku dimenziju, smatra autor.

"Potraži sreću u budućem tragu, ako prethodni nisi dao k vragu", poručuje Delibašić stihovima.

A sa njegovim stihovima publiku su upoznali Tijana Vujović, Miloš Zvicer, Ratko Ćetković i Delibašićeva unuka Maša, dok je medijatorka večeri bila istoričarka umjetnosti Kristina Radović.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Privatna arhiva

Delibašić je objavio zbirku "U momentu – haiku i druge forme japanske poezije", i romane „U vrtlogu vremena“ i „Povratak iz pakla", za koji je dobio nagradu "Slaviša Nikolin Živković“ Društva književnika i književnih prevodilaca grada Niša. Član je nekoliko književnih udruženja u regionu.

Organizator promocije bila je JU "Zahumlje" u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: