Fotografije iz filma „Zle pare”

Izložba koju je priredila slikarka Marina Radulović, biće otvorena večeras u Crnogorskoj kinoteci

2491 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba fotografija iz filma “Zle pare” režisera Velimira Stojanovića, koju je priredila akademska slikarka mr Marina Radulović, biće otvorena večeras u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci, u 20 časova.

Postavku, u organizaciji Crnogorske kinoteke, otvoriće magistar likovne umjetnosti Olivija Ivanović Strugar.

”Riječ je o odabiru kadrova iz filma Velimira Stojanovića ‘Zle pare’, ostvarenja sa samih početaka razvoja crnogorskog dugometražnog igranog filma. Film je, po scenariju Ratka Đurovića, snimljen 1956. godine, a po žanru je mješavina drame i crne komedije”, navodi se u saopštenju.

Iz Kinoteke podsjećaju da u Stojanovićevom filmu igraju: Dubravka Gal, Antun Nalis, Ljuba Tadić, Vaso Perišić, Petar Vujović, Veljko Mandić...

”Prije konačnog sloma Kraljevine Jugoslavije, vlada i kralj avionom napuštaju zemlju. Polijeću sa nikšićkog aerodroma noseći veliku količinu zlata i novca. Kako u avionu nema dovoljno mjesta, jedan dio novca ostaje sakriven u obližnjoj pećini i slučajno ga pronalaze mještani i preko noći postaju ‘milioneri’. Pandorina kutija se otvara, Mamon na površinu izvlači najgore iz ljudi. Nekoliko avanturista nastoji da se dokopa novca da bi pobjegli u inostranstvo i u toj namjeri ne prezaju od zločina, od izdaje jednog od pokretača narodnog ustanka protiv okupatora. U trenutku kada napokon dostižu cilj stiže objava da je taj novac izgubio svaku vrijednost”, navodi se u opisu filma, a u saopštenju Kinoteke.

Bonus video: