Protest umjetnika pred zgradom Vlade: "Zahtijevamo uvećanje i održavanje sjednice Odbora, vratimo dostojanstvo pozivu"

"Rješenjem ovog problema ćete demonstrirati sposobnost da rješavate nastale probleme i da ne može samovolja pojedinaca iz Sindikata kulture ili bilo koje organizacije da bude jača od čitave Vlade Crne Gore", poručio je Pejović

23442 pregleda 115 reakcija 82 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Boris Pejović
Detalj sa protesta, Foto: Boris Pejović

Oko stotinu umjetnika i građana okupilo se danas ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici kako bi iskazali nezadovoljstvo, ne samo uzrokovanim Granskim kolektivnim ugovorom, već i sveukupnim stanjem u kulturi Crne Gore.

Podsjećamo, umjetnici nisu zadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom na osnovu kojeg umjetničkoj struci nijesu povećana primanja niti koeficijent, kao što je predviđeno od 20 do 25 odsto, kao što je to ostalim zaposlenima u ustanovama kulture.

"Da nam se djeca ne bi mlatila šipkama, vodimo ihf u pozorište, galeriju, muzej, na koncert", Kultura je ono što nam ostaje kad je sve drugo zabranjeno", "Bez kulture država je samo teritorija, a čovjek samo ljuštura", poručili su okupljeni.

"Ujedinjeni u borbi protiv diskriminacije i za lično, ali i dostojanstvo profesije, pa i kulture države, imaju samo jedan zahtjev", kazao je predsjednik novoformiranog Slobodnog sindikata kulture Crne Gore, Vukan Pejović.

"Mi imamo samo jedan zahtjev koji nosi sa sobom borbu protiv diskriminacije, vraćanje dostojanstva umjetničkom pozivu a samim tim borbu za kulturu u ovoj državi. Zahtijevamo da dobijemo obećano uvećanje od 25 odsto i da se održi sjednica Odbora do kraja nedjelje. Rješenjem ovog problema ćete demonstrirati sposobnost da rješavate nastale probleme i da ne može samovolja pojedinaca iz Sindikata kulture ili bilo koje organizacije da bude jača od čitave Vlade Crne Gore", poručio je Pejović.

Prisutnima su se obratili i glumci Mišo Obradović, Jelena Simić, Sanja Milivojević iz Muzičkog centra, a izveden je i performans glumica.

Pejović
Pejovićfoto: Jelena Kontić

Prisutni su bili brojni umjetnici, zaposleni i nezaposleni, publika, poštovaoci i uživaoci njihovog rada, ali i predstavnici institucija, upravnik Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica, producentkinja Crnogorskog narodnog pozorišta Nela Otašević i portparolka Tajana Nedić, predstavnici kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala.

Poruke sa protesta
Poruke sa protestafoto: Jelena Kontić

"Priča o koeficijentima i o sramnom postupanja Sindikata kulture prema nama, samo je kap koja je prelila već godinama prepunu času katastrofalnih odluka u kulturi koje idu na štetu najviše nama umjetnicima, a koje su donosili ljudi na rukovodećim funkcijama, od Vlade, preko ministarstava, zaključno sa direktorima naših institucija. Javnost mora da čuje i da zna", rekao je Mišo Obradović i nabrojao niz problema sa kojima su se suočavali godinama i sa kojima se i dalje suočavaju.

Protest je završen performansom, dio prisutnih se razišao, dok su Vukan Pejović, Katarina Krek, Jelena Simić kao i Petar Garić iz Muzičkog centra ušli u zgradu Vlade...

Bonus video: