Kabinet premijera: Sindikat će glasati za uvećanje zarade umjetničkoj grupi

"Umjetničkoj grupi poslova iz oblasti kulture biće uvećane zarade, a sve će biti uređeno posebnom Odlukom Odbora za praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora"

18859 pregleda 29 reakcija 14 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka u Vladi, Foto: Gov.me
Sa današnjeg sastanka u Vladi, Foto: Gov.me

Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore saopštio je da je na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem dogovoreno da će Sindikat kulture glasati za uvećanje zarade umjetničkoj grupi.

"Umjetničkoj grupi poslova iz oblasti kulture biće uvećane zarade, a sve će biti uređeno posebnom Odlukom Odbora za praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora (GKU), a uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, odlučeno je na današnjem sastanku u Kabinetu predsjednika Vlade", navode u saopštenju.

Dodaju da su sastanku prisustvovali predsjednica Sindikata kulture Crne Gore Zorica Stijepović i predstavnici Slađana Sjekloća i Draško Kovačević, kao i predstavnici Ministarstva kulture i medija na čelu sa ministarkom Mašom Vlaović.

"Predstavnici Sindikata su na sastanku saopštili da će na sjednici Odbora prihvatiti zahtjev za povećanje", zaključuju u saopštenju.

Oko stotinu umjetnika i građana juče je ispred zgrade Vlade Crne Gore iskazalo nezadovoljstvo - ne samo uzrokovanim Granskim kolektivnim ugovorom, već i sveukupnim stanjem u kulturi Crne Gore.

Umjetnici nisu bili zadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom na osnovu kojeg umjetničkoj struci nijesu povećana primanja niti koeficijent, kao što je predviđeno od 20 do 25 odsto, kao što je to ostalim zaposlenima u ustanovama kulture.

Bonus video: