Stihovi zaogrnuti humanošću

Autorsko veče nikšićke pjesnikinje Anđele Backović bilo je posvećeno Udruženju roditelja djece oboljele od kancera "Fenix Crna Gora"

2966 pregleda 61 reakcija 0 komentar(a)
Sa poetske večeri u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa poetske večeri u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Red stiha, red humanosti, tako bi se u najkraćem moglo opisati stvaralaštvo nikšićke poetese Anđele Backović, poznate po tome što novcem od prodaje zbirki pomaže ugroženim kategorijama društva.

Backović je do sada objavila tri zbirke poezije, a njeno autorsko veče naslovljeno „Stihovima do humanosti“ održano u JU „Zahumlje“ bilo je posvećeno Udruženju roditelja djece oboljele od kancera "Fenix Crna Gora".

Anđela Backović
Anđela Backovićfoto: Svetlana Mandić

„Čvrsto vjerujem da u svima nama postoji doza empatije. Na nama je da je njegujemo. Mislim da svi imamo način, samo trebamo naći. Ovo je moj način – pišem i kroz stihove pokušavam pomoći drugima. Da li ima nešto vrijednije od djeteta, nešto bitnije od dječjeg osmijeha? Ako možete da doprinesete tom osmijehu ima li veće nagrade“, kazala je pjesnikinja koja je, kako reče, rođena u nevakat, u doba inflacije, kada je očeva plata vrijedjela toliko da joj kupi loptu.

Tatina mezimica odrasla je u Čađaličkoj ulici gdje „komšijske dunje mirišu na djetinjstvo“, a već sa sedam godina imala je pjesme objavljene u školskim časopisima. Neostvareni san joj je svjetska književost, a diplomiranoj pravnici sa „voljom pjesnika, kao jedinom sponom sa snovima“, koja ne zna „jedinicu za mjeru srca“, ljubav je centralni motiv poezije, života i vječita inspiracija.

Anđela, navikla da pjesme oboji ljubavlju, a začini humanošću, odlučila je da dok god bude pisala njena poezija ima i humanitarni karakter. I dok poetesa iz zbirke u zbirku sazrijeva i pjesnički i emotivno, njena humanost je nepromjenljiva, a njena ljubavna lirika zaodjenuta je zaboravljenom romantikom. Pravnica, koja je odlučila da poetičnost „ubaci“ i u pravne paragrafe, priprema četvrtu zbirku.

Veče posvećeno Udruženju roditelja djece oboljele od kancera 'Fenix Crna Gora'
Veče posvećeno Udruženju roditelja djece oboljele od kancera "Fenix Crna Gora"foto: Svetlana Mandić

Tokom večeri prikazan je video materijal gdje su o Anđeli i njenoj poeziji govorile kolege i prijatelji, a Veselin Beli Bošković otpjevao je tri njene pjesme za koje je uradio muziku i aranžman, dok je Dalibor Petković bio zadužen za muzičku pratnju.

Novac od prodaje prve zbirke, “Čekam te”, opredijelila je djeci sa smetnjama u razvoju, “Zvuk tišine” je bio za paraplegičare, dok je sredstva prikupljena tokom promocije treće zbirke, “Duboko ispod površine”, namijenila Udruženju mladih sa hendikepom Nikšić (UMHNK). Njenoj autorskoj večeri, organizovanoj u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene, prisustvovala je i Dijana Stojanović, direktorica „Fenixa“, organizacije koja postoji od 2013. godine.

Bonus video: