Muzičke priče sa zapadne strane

Trombonista Dejan Ljujić najavljuje nastup seksteta “Brass&Beat” večeras u Muzičkom centru Crne Gore

3493 pregleda 0 komentar(a)
Sekstet "Brass&Beat", Foto: Andrija Krivokapić
Sekstet "Brass&Beat", Foto: Andrija Krivokapić

Sekstet “Brass&Beat” večeras će nastupiti na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore u okviru ciklusa kamerne muzike u 20 časova.

Publika će imati priliku da uživa u jedinstvenom repertoaru, a sviraće kompozicijame “Priča sa zapadne strane” - L. Bernštajna, “Danson broj 2” A. Markeza, svitu “Amerikana” E. Krespa i “Španija” Č. Korija.

Sekstet “Brass&Beat” čine trubači Aleksandar Arsić i Sava Rajković, hornista Nikola Kovačević, trombonista Dejan Ljujić, tubista Zoltan Lukačević i bubnjar/perkusionista Slaven Ljujić.

Limene duvače uglavnom vežemo za sving i džez, a o tome kakve su kompozicije birali za ovo druženje sa publikom, Dejan Ljujić za “Vijesti” otkriva:

”S obzirom na to da se veći dio ljudi iz ovog sastava uglavnom bavi klasičnom muzikom, birajući repertoar želio sam da postavim izazov i napravim iskorak u neki džez zvuk, tako da će ovaj put klasična muzika izostati. Iz tog razloga smo standardni brass kvintet obogatili bubnjevima i perkusijama. Koncert će biti u zvucima i ritmovima sa američkog kontinenta tako da, pored kompozicije Leonarda Bernsteina “Priča sa zapadne strane” koju ćemo izvesti, zapravo cijeli koncert možemo nazvati “priče sa zapadne strane”. Cilj je da našoj publici što bolje predstavimo ljepotu limenih duvačkih instrumenata”, ističe sagovornik Vijesti.

Iako je ideja da naprave sekstet postojala odavno, prema riječima Ljujića, tek su se nedavno okupili.

”Problem je u tome što kod nas u Crnoj Gori postoji deficit kada su u pitanju instrumenti iz porodice limenih, pa priprema ovakvog projekta sa kolegama iz susjednih država iziskuje vrijeme i finansijska sredstva. Iskoristiću priliku da se zahvalim ljudima iz naše kuće, Muzičkog centra Crne Gore, koji su imali sluha i podržali ideju da se našoj publici predstavimo nešto drugačije”, napominje on.

Za sastave koji čine limeni duvači nema puno napisanih kompozicija, pa su muzičari prinuđeni da sviraju kompozicije koje su pisane za neke druge postavke instrumenata.

”Aranžmana za brass kvintet ima mnogo, ali je teško naći ‘dobar’, odnosno onaj koji za nas, profesionalne muzičare, predstavlja izazov. U većini kompozicija smo postojeće aranžmane nadogradili svojim idejama”, ispričao je Ljujić.

Dejan Ljujić svirao je u mnogim sastavima - velikom orkestru, bendovima, ali i u kamernim sastavima. S obzirom na to da su baš limeni duvači rijetko u kamernim sastavima, uglavnom su tu ili gudači ili kombinacija sa flautom, jesu li ovakvi sastavi najbolji način da se pokažu čari i ovih instrumenata i koliko je ovaj zvuk interesantan publici otkriva:

”Instrumenti iz porodice limenih duvača imaju posebnu ulogu u velikim orkestrima. U odnosu na ostale instrumente imaju najveći dinamički raspon i iz tog razloga su ih veliki kompozitori koristili kao solističke instrumente. Međutim, slušajući manje sastave, publika dobija priliku da ih bliže upozna. Siguran sam da će im biti jako zanimljivo da čuju nešto drugačije, nešto što se prije nije izvodilo na sceni Muzičkog centra, s obzirom na to da je u pitanju spoj tube, trombona, horne, dvije trube i bubnjeva. Sastavi ovog tipa u svijetu nisu rijetkost, i zato je vrlo važno da na ovaj način i našoj publici približimo ovu grupu instrumenata”, zaključuje Ljujić.

Bonus video: