Nevjerovatna lakoća ograđivanja

Ako Abazović, do izbora, ne uskoči u tenk i ispali par stotina granata "u odnosu" na te tri nelegalne lamele podno Ljubovića (baš na mjestu gdje se ona cura zaljubila u mladića) - niko neće

18098 pregleda 27 reakcija 14 komentar(a)
Pogled iz legalne lamele podno Ljubovića na nelegalne lamele, Foto: Vijesti.me
Pogled iz legalne lamele podno Ljubovića na nelegalne lamele, Foto: Vijesti.me

Ain’t no use jiving/ Ain’t no use joking

Bob Dylan, Everything Is Broken (Oh Mercy, Columbia, 1989

"Obavještavamo", veli, "zainteresovanu javnost, da je na internet (Internet, molim vas, veliko "I" - op.a.) stranici https://lamp.gov.me/ ponovo dostupan Registar planskih dokumenata, koji vodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Službeni list Crne Gore”, broj 64/17, 44/18, 63/18, 82/20, 86/22 i 4/23)".

To je (bio) sadržaj emaila koji sam dobio 13. aprila, u pretprošli četvrtak, u 17:37 sati, sa adrese Inženjerske komore Crne Gore (ingkomora.me). Email nijesam primijetio istoga dana, nego tek sjutradan - nakon što sam prošlosubotnji tekst poslao uredniku - i u tom tekstu konstatovao da nam planska dokumentacija u digitalnom formatu nije dostupna još od avgusta mjeseca prošle godine - i uputio zainteresovane na gospođu Izgarević Pavićević, generalnu direktoricu Direktorata za planiranje prostora i informacione sisteme u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Provjerio sam, ne budi lijen, i što se dešava na gov.me (MEPPiU) - što u potonje vrijeme, ruku na srce, vrlo rijetko činim - i ustanovih da se Obavještenje istovjetne sadržine pojavilo istoga dana (četvrtak, 13. april) u 14:21.

I što sad da radim? OK, izviniću se čitaocima - uz svesrdne čestitke gospođi Izgarević Pavićević.

Zatim požurih na lamp.gov.me, nošen ničim pomućenim osjećajem sreće i (obnovljene) vjere u sve sisteme ove državice redom. Idemo redom: Planska dokumentacija/ Podgorica/ Blok 5 - namjera mi je zapravo bila da ipak spočitnem (ah, ah) neke nedosljednosti autorima planskog dokumenta naslovljenog Detaljni urbanistički plan "Blok 5" iz davne 2010. godine (SLCG, OP 16/10) - arhitekti Miletiću (kako ga od milošte zovu ovi sa Gradske TV) i kćeri njegovoj - a vezano za neka recentna dešavanja u prostoru koji neposredno gravitira velelepnom objektu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti - kad tamo...

Sve štima do posljednjeg koraka - uz uslov da nijeste u polje Pretraga registra/ Naziv planskog dokumenta - ukucali "Blok pet" - ili, ne daj bože, "Blok V". U posljednjem prozoru imate dvije opcije: "pdf.rar" - to su sličice - i “Tekst DUP-a Blok 5.pdf”. Ako pokušate da preuzmete sličice - NIŠTA! - otvori vam se prazna bijela strana - isto se desi i ako pokušate da preuzmete tekst - NIŠTA!

A ja se ponadah - shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Službeni list Crne Gore”, broj 64/17, 44/18, 63/18, 82/20, 86/22 i 4/23) - je li...

Posljednju čeking adrese https://lamp.gov.me/ izvršio sam 20. aprila, tačno u 19:05 - opet ništa! Ako je u međuvremenu stvar proradila - raduje me to, svakako - ali sumnjam da ću u skorije vrijeme pohoditi pomenutu adresu.

***

U pretposljednjem izdanju emisije "Okvir" (RTCG, I program, 14. april, 20:00 - 21:15), koju uređuje i vodi Zoran Leković - gosti su bili: Prvi arhitekta CG, vrlo simpatična gospođa iz MEPPiU i naravno: Biljana Gligorić - osoba na samom pragu beatifikacije, u ulozi naše savjesti - a govorilo se, u krajnje relaksiranoj atmosferi, na vječnu (i neprolaznu) temu "Nelegalna gradnja u Crnoj Gori".

Gospodin Tomović, zvani "Oči Podgorice", u uvodnom prilogu je slobodno i krajnje zdravorazumski - kako može samo laik, apsolutno neopterećen paralizirajućim profesionalnim uzusima - sveo na razumnu mjeru nerješiv problem, prepun svakovrsnih apsurda i paradoksa, vezano za te tri notorne, impozantne i nelegalno podignute stambene lamele (riječ je o dvije podužne šestospratnice sa potkrovljima i o jednoj poprečnoj istih karakteristika) uz postojeću, legalnu lamelu (poprečnu, opet istih fizičkih karakteristika, otprilike) - podno Ljubovića, u Podgorici. Tomović je ponudio i tzv. sanaciono (arhitektonsko-urbanističko) rješenje problema - jednostavnim brisanjem poprečne nelegalne lamele i otvaranjem pravouganika - što bi bilo solomonsko rješenje (koje mi se ne čini adekvatnim, moram vam priznati, ali ne bih ulazio u analize ovom prilikom).

Zatim se ispostavilo da simpatična gospođa iz MEPPiU - koja je ujedno državna sekretarka (1.665,95 eura plate, neto) - nije baš do u tančine upućena u ovaj problem - te su stoga izostali tzv. sistemski uvidi.

Gospođa je ipak iznijela niz nevjerovatnih činjenica - i podvukla konstatacijom da je sve to "jako problematično" - a što se tiče narednih poteza, rekla je da će (MEPPiU) tražiti od privrednog subjekta "Zaštita prostora Crne Gore" DOO Danilovgrad - koji postupa po rješenjima o rušenju iza kojih stoji Direktorat za inspekcijski nadzor MEPPiU - informaciju o cijeni rušenja jedne od podužnih lamela (sjeverne lamele, koja nije završena) - jer u budžetu, pazite sad: nema dovoljno sredstava za rušenje sve tri lamele! - a iznijela je i uvjeravanja da će inspektori ponovo uputiti urgenciju "ka tužilaštvu" - bog zna koju po redu - kako bi tužilaštvo "reagovalo u odnosu na policiju, koja bi trebalo da reaguje u odnosu na investitora i da zaustavi građenje" - jer svi znamo da nijedne nema bolje od naše policije, kad dođe stani-pani.

U to ime, predlažem da svaka sljedeća urgencija ide direktno ka predsjedniku Vlade, gospodinu Abazoviću - jer ako Abazović, do izbora, ne uskoči u tenk i ispali par stotina granata "u odnosu" na te tri nelegalne lamele podno Ljubovića (baš na mjestu gdje se ona cura zaljubila u mladića) - niko neće.

***

A tek bas bariton Prvoga. Od tog glasa se gaće same driješe, što bi se reklo. Imponovala mi je i zapanjujuća sposobnost Prvoga, da uprkos Lekovićevim upornim pozivanjima na zdrav razum, apsolutno sačuva mir i spokoj - što je djelovalo sasvim surealno.

Prvi je čak uspio da se ogradi, nevjerovatnom lakoćom, i od investitora koji je probio put kroz divljinu - riječ je o nekih pola kilometra puta - kako bi spojio plažu Mogren 2 sa Jadranskom magistralom - i pristupio temeljitoj rekonstrukciji postojećeg objekta na toj plaži - plažnog bara sa restoranom (P+2+Pk) - po idejnom rješenju koje je aminovao - pogodite ko?

Mogren 2
Mogren 2foto: Vijesti.me

Prvi je, dakle, odobrio kontroverznu intervenciju na plaži Mogren 2 - a što se dešavalo u zaleđu (tih pola kilometra puta), ne pitajte Prvoga - jer Prvi, molim vas, nema veze s tim.

I sad ne znam da li mi je više imponovao mir i spokoj Prvoga - gdje mu mjesta nije - ili pak rijedak dar simpatične gospođe da se apsolutno ogradi od MEPPiU - od visokog organa izvršne vlasti koji je predstavljala u Lekovićevoj emisiji - i da se sasvim uživi u ulogu slučajne prolaznice koja odgovara na pitanja u okviru neke neobavezne TV ankete.

Ne znam, nijesam pametan...

Bonus video: