Podgorica: Otvorena manifestacija "Dani Dragana Radulovića"

U okviru otvaranja manifestacije, književnici Jeleni Angelovskoj dodijeljena je nagrada za roman "Mika"

2803 pregleda 1 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada
Sa događaja, Foto: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada

Dvodnevna manifestacija "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Otvarajući manifestaciju Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, istakla je da su se "Dani Dragana Radulovića", koji se organizuju tek tri godine, etablirali kao svojevrsni praznik i svetkovina književnosti i umjetnosti.

U okviru otvaranja manifestacije, književnici Jeleni Angelovskoj dodijeljena je nagrada za roman "Mika".

Roman je objavila beogradska izdavačka kuća "Službeni glasnik".

Nagradu je, u odsustvu autorice, primio predstavnik izdavačke kuće Petar Arbutina.

Laureatkinja se obratila prisutnima audio porukom, ističući da za nju nagrada koja nosi ime Dragana Radulovića nije samo nagrada koja nosi ime velikog pisca za djecu, već da Dragan Radulović u njenoj intimnoj memoriji nije samo ime, već i slika sa televizije, slika koju je, kako je rekla, često gledala kao mala. "Njegove emisije za mene su bile primjer vrlo često dirljiv i emotivan o tome kako to izgleda kada su odrasli istinski prijatelji djece", istakla je Angelovska.

U nastavku programa, izvedena je predstava “Snežana bez patuljaka”, u izvedbi Kulturnog centra “Čigralište” iz Podgorice.

Uz poeziju Dragana Radulovića, djeca polaznici radionice “Pisalići majstorići” recitovali su pjesme inspirisane njegovim stihovima, kao i poznatim TV serijalom “Iščašene bajke”. Svečano otvaranje Manifestacije obilježilo je i otvaranje izložbe „Dječija književnost i muzika – Children's Literature and Music“, studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja. Osamnaest studenata predstavilo se svojim radovima (plakatima) na temu „Magija zvuka: dječija književnost i muzika“.

Ta izložba osmišljena je kao prateća aktivnost čuvene „The Child and the Book“ konferencije koja će se ove godine prvi put održati u Crnoj Gori (Podgorica, NB „Radosav Ljumović“, 15-17. maj 2023.) u organizaciji Filološkog fakulteta, Muzičke akademije i Fakulteta likovnih umjetnosti, a uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, Ministarstva kulture i medija i Turističke organizacije Crne Gore.

Izložbu je otvorila doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić, koordinatorka „The Child and the Book“ konferencije i prof. mr Suzana Pajović. Radovi studenata biće izloženi do 20. maja.

Sjutra (28. aprila) u 12 časova, u Sali „Marko Miljanov“ biblioteke "Radosav Ljumović" biće promovisan zbornik radova „Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu“, s istoimenog Okruglog stola. Na promociji će govoriti prof. dr Dušanka Popović, prof. Svetlana Jovetić Koprivica i doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić, a u 15 časova biće upriličen razgovor s ovogodišnjom dobitnicom Književne nagrade „Dragan Radulović“ Jelenom Angelovskom. S Angelovskom će, kako je predviđeno, razgovarati bosanskohercegovački pisac za djecu i predsjednik žirija Šimo Ešić.

Bonus video: