Dvanaest kompozitora, više od 20 muzičara i istraživači u polju kulture

Danas počinje Montage week, jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru projekta #synergy KotorArta

2063 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Evropski projekat saradnje – #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, koji je iniciro Međunarodni festival KotorArt, a podržala Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa, ovog ljeta ulazi u veliku završnicu.

Tokom dvije festivalske večeri premijerno će biti izvedeno 12 novih kompozicija nastalih u okviru projekta. Jedna od ideja projekta je okupljanje nekih od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, među kojima su Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženje F. Šopen sa Kosova*, te će se, nakon premijernog izvođenja u Kotoru, koncertna turneja nastaviti na svim partnerskim festivalima u regionu.

Synergy
foto: KotorArt

Danas, 28. aprila, počinje Montage week, jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru projekta #synergy. Montage week će se realizovati u Kreativnom habu u Kotoru i predstavlja pripremu za festivalsku turneju. U periodu od 28. aprila do 3. maja, Kotor, kao grad domaćin, će ugostiti sve učesnike projekta - 12 kompozitora, više od 20 muzičara, sve partnere i naučne istraživače u polju kulture. Tokom intenzivne nedjelje u kotorskom Kreativnom habu, muzičari i komozitori će zajednički raditi na pripremi novih dijela, a istovremeno će mladi menadžeri u kulturi predstaviti rezultate svog istraživanja na temu položaja umjetničke muzike u regionu.

Završnica Montage weeka zakazana je za 3. maj, kada će se u okviru javne konferencije zakazane za 11 časova publici predstaviti kompozitori i podijeliti svoja iskustva o nastanku djela, o procesu i načinu na koji su pristupili radu na zadate teme. Takođe, biće razgovora i o publikaciji (Classical Music Production Guidebook) koja predstavlja rezultat šest radionica održanih tokom prethodne tri godine u šest različitih zemalja, uključujući i Crnu Goru. Ovaj vodič predstavlja prvi dokument ovakve vrste u regionu, koji sumira pristupe produciranja klasične muzike na Zapadnom Balkanu.

Festivalskoj publici i javnosti dobro je poznat projekat #synergy. Podržan je od strane Evropske komisije, čime je KotorArt postao prva organizacija u Crnoj Gori koja je dobila priliku i povjerenje Evropske Unije da bude nosilac projekta podržanog u okviru programa Kreativna Evropa. Pozivamo zainteresovane da prisustvuju javnoj konferenciji 3. maja u Kotoru i saznaju cio tok i proces nastajanja 12 novih djela, podrudžbina u okviru projekta. Ovim projektom, kao i nizom drugih aktivnosti, KotorArt Don Brankovi dani muzike potvrđuju da promovišu i njeguju savremeno stvaralaštvo i pokazuju visok stepen društvene odgovornosti, brigu o baštini, njenom stvaranju, njegovanju i čuvanju, istakli su iz PR službe festivala.

Projekat #synergy predstavlja višeslojan projekat u kojem učestvuju festivali, producenti, kompozitori, muzičari, menadžeri u kulturi. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika u čijem su fokusu festival i umjetnička muzika, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih gradova i zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu i unutar Evropske unije.

Bonus video: