"Bezobrazna priča o bogatima i siromašnima": Ko odlučuje što je ispravno, a što pogrešno?

”Kajmak” priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Radnja je smještena u moderno Skoplje i to na mjestu gdje se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće, i na taj način približila dva različita svijeta

4169 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Screenshot/Youtube
Scena iz filma, Foto: Screenshot/Youtube

Film “Kajmak” proslavljenog makedonskog reditelja Milča Mančevskog, koji opisuje kao “bezobraznu priču o bogatima i siromašnima”, stiže 27. aprila u bioskope u Srbiji, nakon premijere na 51. Festu.

Poslije toga slijedi i regionalna distribucija filma internacionalne filmske zvijezde.

Mančevski je povodom “Kajmaka” rekao da je, znajući da je svaki film - politički film, htiо da ispriča ljubavnu priču za odrasle.

”Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemjernu bajku o momku koji je upoznao djevojku, momku koji je izgubio djevojku, momku koji je dobio djevojku, a zatim su živjeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Što je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? ‘Progresivni’ Zapad ili ‘primitivni’ Istok?”, naveo je Mančevski za portal SEEcult.org.

Mančevski
Mančevskifoto: Screenshot/Youtube

”Kajmak” priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Radnja je smještena u moderno Skoplje i to na mjestu gdje se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće, i na taj način besramno približila dva različita svijeta. U novoj zgradi živi bogati bračni par bez djece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.

Glumačku podjelu čine Sara Klimoska, dobitnica nagrade “Evropska zvezda u usponu” u Berlinu 2021, Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković…

Projekcije filma “Kajmak” u Beogradu najavljene su u Dvorani Kulturnog centra i u bioskopu Cineplexx Ušće, te u Cineplexx Promenadi u Novom Sadu, Cineplexx BIG u Kragujevcu, Cineplexx u Nišu, u bioskopu KVart u Kraljevu, bioskopu “Kruševac” i u bioskopu Abazija na Paliću, a uskoro i u gradovima širom regiona.

”Kajmak” je izuzetno toplo primljen ranije ove godine na 51. izdanju Festa.

Svjetska premijera novog filma Mančevskog bila je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Na premijeri u Makedoniji film je dočekan ovacijama i imao rekordno prikazivanje u 30 gradova.

Tokom 2023. godine biće prikazan u 40 zemalja.

Dobitnik Zlatnog lava, Mančevski je režirao sedam igranih filmova (Prije kiše, Prašina, Senke, Majke, Bikini Moon, Vrba i Kajmak), kao i 50 kratkih filmova i epizodu serije “Žica”. Osvojio je više od 50 međunarodnih nagrada (Zlatni lav u Veneciji, nominacija za Oskara, Independent Spirit, FIPRESCI, Srebrna palma u Valenciji, Raindance…).

Regionalni Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE dodijelio mu je 2022. godine nagradu “Živojin Žika Pavlović”.

”Njujork tajms” uvrstio je njegov film “Prije kiše” na listu 1000 najboljih filmova ikada snimljenih. Časopis Rolling Stone uvrstio je njegov spot za Arrested Development’s Tennessee na listu 100 najboljih muzičkih videa svih vremena. Njegovi filmovi su dio nastavnog plana i programa na brojnim univerzitetima. Uz rediteljski rad, Mančevski je objavljivao i prozu, eseje, kao i tri knjige fotografija. Distributer novog ostvarenja Mančevskog je Vans film.

Nakon dobijanja nagrade nazvane po velikom reditelju, Mančevski je kazo da “ostvarenja Žike Pavlovića su obilježila jugoslovensku kinematografiju, baš kao i filmovi “Crnog talasa” koji su je proslavili u Evropi i svijetu.”

”Svi ti filmovi čine našu kinematografsku kulturnu baštinu koju ne uspijevamo dovoljno da cijenimo. Ne mogu da kažem koliko ima ‘neodoljive prljavštvine’ Žike Pavlovića u filmovima mlađih autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije... Ne gledam puno filmova i trudim se da vrijeme trošim na obilaske galerija, čitanje, putovanja, NBA ligu”, kazao je Mančevski.

Za njega nema dileme da se film pokazao kao žilav medij, pa će, kako kaže, preživjeti i aktuelnu digitalnu revoluciju.

”Preživio je televiziju, video snimanje, striming... Odlazak u bioskop pruža poseban doživljaj filma. Mnogo je bolje da popijete pivo u kafani sa društvom, nego kući u samoći. Tako je i sa bioskopom gdje dijelite kolektivni doživljaj filma sa drugim ljudima. U bioskopu nisi najvažnije poruke na mobilnom telefonu, već doživljaj filma”, kazao je Mančevski.

Makedonski reditelj obožava NBA ligu, i priznaje da naročito uživa u partijama srpskog košarkaša Nikole Jokića.

Bonus video: