Ko je presudio "Koralima"

”Nama je stvarno žao”, kaže član menadžmenta, “a inače, kad se bude radila nova zgrada, biće ispoštovano sve ono što je bilo prije, samo što će biti novi objekat koji će biti siguran od svih vremenskih nepogoda”

13776 pregleda 8 komentar(a)
Hoteli “Korali”, Sutomore, Blok “B” je srušen (7. mart 2023), Foto: Borislav Vukićević
Hoteli “Korali”, Sutomore, Blok “B” je srušen (7. mart 2023), Foto: Borislav Vukićević

Gdje sam ono stao...

Ah, da - tzv. Državne smjernice razvoja arhitekturice, ili D-SRA...

Prije nego li prijeđem (a ne - pređem - molim vas) na stvar - konstatovao bih, u najkraćem, da nam je, izgleda, promakao trenutak kada su tzv. nosioci izvšne vlasti (egzekutiva) počeli da se otvoreno, bez imalo zazora, sprdaju na naš račun - ili, oficijelno, da se sprdaju sa tzv. javnim interesom - jer mi, građani ove nesrećne državice, ruku na srce, odavno nijesmo oficijelna kategorija - i od tog trenutka, sve brže i brže u potonje vrijeme, tonemo u haos i bezumlje - u stanje bez obaveza i bez odgovornosti - što je, ujedno, i vrhunski ideal svake egzekutive.

Stanje (još uvijek) nije alarmantno, ne velim - vitalne funkcije sistema su (relativno) stabilne - ali do kad? - to ja vas pitam - možda godinu, možda ni godinu, možda pet, ko zna, ali računi će jednog dana doći da naplatu, ne sumnjajte u to.

***

Nego, hajde da mi ipak krenemo od zakonskih osnova - od tzv. zakonskih odredbi koje se odnose na D-SRA. Imamo, dakle, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Službeni list Crne Gore”, br. 064/17 od 06.10.2017, 044/18 od 06.07.2018, 063/18 od 28.09.2018, 011/19 od 19.02.2019, 082/20 od 06.08.2020), pa kaže: “Državne smjernice razvoja arhitekture/ Član 56/ U cilju unapređenja kvaliteta i kulture prostornog i arhitektonskog oblikovanja i stvaranja visokovrijednog izgrađenog prostora, kao i stvaranja uslova za unapređenje kvaliteta izgrađene sredine, očuvanje identiteta i prepoznatljivosti prirodnog i kulturnog predjela i podsticanja održivog razvoja, donose se državne smjernice razvoja arhitekture./ Državne smjernice razvoja arhitekture sadrže, naročito: preporuke oblikovanja i materijalizacije objekata, u odnosu na ambijentalna svojstva područja./ Državne smjernice razvoja arhitekture izrađuje Ministarstvo u saradnji sa strukovnim udruženjima, akademskim institucijama, nevladinim organizacijama i organom uprave nadležnim za zaštitu kulturnih dobara./ Državne smjernice razvoja arhitekture donosi Vlada, za period od deset godina”.

U cilju, veli, unapređenja kvaliteta i kulture prostornog i arhitektonskog oblikovanja... Neznani zakonopisac polazi, reklo bi se, od pretpostavke da je u CG u minulom periodu dosegnuta stanovita razina kvaliteta i kulture prostornog i arhitektonskog oblikovanja - i da je naša dužnost i obaveza konstantno podizati tu razinu - do neslućenih visina...

Ako li se pak osvrnemo na recentna dešavanja u prostoru - brisanje sa lica zemlje Bloka “B” Hotelskog kompleksa “Korali” u Sutomoru, primjera radi - bloka koji je realizovan davne 1968. godine - po projektu autora arhitekta Milana Popovića (1934 - 1985) - onda teško da možemo govoriti o “unapređenja kvaliteta i kulture prostornog i arhitektonskog oblikovanja” - upravo suprotno - možemo govoriti isključivo o kontinuiranom unazađivanju kulture prostora - od konca osamdesetih, recimo, pa naovamo - mada nam, po tom pitanju, ni prije konca osamdesetih nijesu cvjetale ruže.

Hoteli “Korali” su u svom vremenu prepoznati kao vrijedno arhitektonsko djelo - o čemu svjedoči Republička nagrada lista “Borba” za 1968. godinu, kao i prikaz u jugoslovenskom arhitektonskom časopisu “Arhitektura Urbanizam”, broj 53 - 54, na pet strana (103 - 107), uz propratni tekst - što su, u ono vrijeme, bile velike časti - da bi 2021. godine - pedeset i kusur godina kasnije - hotelskom kompleksu presudio tandem: bivši glavni državni arhitekt, koji će ostati upamćen isključivo po čitavom nizu vrlo kontroverzih saglasnosti (na idejna rješenja) - i jedan od članova menadžmenta HTP Trend Korali AD, Sutomore.

Milan Popović, Hoteli “Korali”, Sutomore, Blok “C” (7. mart 2023)
Milan Popović, Hoteli “Korali”, Sutomore, Blok “C” (7. mart 2023)foto: Borislav Vukićević

A tzv. institucije sistema?

Šalite li se?

”Nama je stvarno žao”, kaže član menadžmenta, “a inače, kad se bude radila nova zgrada, biće ispoštovano sve ono što je bilo prije, samo što će biti novi objekat koji će biti siguran od svih vremenskih nepogoda” - uz uvjeravanja, naravno, da “posjeduje sve potrebne dozvole” - u što ne sumnjamo.

Niko se nije oglašavao iz tzv. instutcija sistema povodom rušenja objekta koji je trebalo da bude zaštićen - to se valjda podruzumijeva - uprkos činjenici je Mladen Zagarčanin, bišvi v.d. direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara, prihvatilo Inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra - Hoteli “Korali” u Sutomoru - koju je podržala i Strukovna komora arhitekata pri Inženjeskoj komori Crne Gore - a koju je podnio Vladimir Popović - sin Milana Popovića, a ujedno i nasljednik autorskih prava svoga oca - prije više od godinu dana. Zagarčanin je čak najavljivao, prije nego što je smijenjen, da je u planu zaštita hotelskog kompleksa u Sutomoru...

***

A što se tiče D-SRA, konkretno, red je pomenuti da je Dragan Vuković - koji se nalazio na mjestu glavnog državnog arhitekta od avgusta 2019. do konca 2020. godine - pred sam kraj svog mandata uspio da spakuje nešto što je sasvim podjećalo na D-SRA - i što je Vuković nazivao “vodičem”, od milošte - a što je bilo rezultat rada “dvije komisije, sačinjene od eminentnih stručnjaka iz Crne Gore”, uvjeravao nas je Vuković, “koji rade i stvaraju u oblastima planiranja prostora, projektovanja arhitektonskih objekata ili zaštite kulturne baštine”. Kako bilo, šira javnost, stručna i laička, nikada nije upoznata sa Vukovićevim “vodičem” - što je živa šteta, ako mene pitate i ako se pozovemo na onu staru: bolje nekakve smjernice, nego nikakve.

Da ne bi bilo zabune, Član 87, stav 1, pomenutog zakona iz 2017. godine, kaže sljedeće: “Glavni državni arhitekta/ Radi sprovođenja državnih smjernica razvoja arhitekture u Ministarstvu se imenuje glavni državni arhitekta.” - na što se nadovezuje Član 215: “Državne smjernice razvoja arhitekture donijeće se u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Do donošenja državnih smjernica razvoja arhitekture primjenjivaće se uslovi iz planskog dokumenta koji se odnose na oblikovanje i materijalizaciju objekata”.

Podsjetiću vas da je 3. oktobra davne 2017. godine, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore u to vrijeme, donio Ukaz o proglašenju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, a na D-SRA se i dalje radi - ili, drugim riječima, kasnimo sa donošenjem D-SRA četiri i po godine - s tim da mi aktuelni pokušaji Prvoga (glavni državni arhitekt) i vesele družine koju je okupio da radi na D-SR, ne djeluju ni obećavajuće, a ni suvislo... Upravo suprotno.

Obrazložiću svoj stav u nekom od narednih brojeva, ne sumnjajte u to...

Bonus video: