Izvođenje savremene muzike svojevrsni je izazov

Dirigentkinja Sara Arianna Serhatlić priča o djelima crnogorske kompozitorke Slobodanke Bobane Dabović Đurić, čije će djelo “Bašta sljezove boje” premijerno večeras izvesti na sceni MCCG-a uz pratnju nestandardnog orkestra

7120 pregleda 103 reakcija 1 komentar(a)
Sara Arijana Serhatlić, Foto: Đorđe Cmiljanić
Sara Arijana Serhatlić, Foto: Đorđe Cmiljanić

Djela crnogorske kompozitorke Slobodanke Bobane Dabović Đurić večeras će biti izvedena na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore u 20 časova.

Na koncertu će biti izvedeno jedanaest kompozicija koje će tumačiti istaknuti umjetnici.

Slobodanka Bobana Dabović Đurić završila je osnovne i magistarske studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Zorana Mulića. Njena djela su izvođena u Americi i širom Evrope u okviru brojnih festivala i projekata.

Slobodankine kompozicije sviraće Nikola Vučković, Slađana Mijović, Ana Rašović, Ilijana Blagojević Zvicer, Milan Ninković, Ana Cerović Zvicer, Nataša Popović, Miroslav Ilić, Armin Čekić, Marijana Cuca Franović, dok će orkestrom u jednoj kompoziciji dirigovati Sara Arianna Serhatlić.

Želim da pohvalim crnogorske kompozitore, koji godinama iskazuju svestranost. Pišu djela koja su bazirana na folkloru, tradiciji, savremenim pravcima, prethodnim epohama, popularnoj muzici

Sara Arianna Sehatlić je prva magistrirala orkestarsko dirigovanje u istoriji Muzičke akademije Cetinje. Tokom postdiplomskih studija pet semestara je bila saradnik u nastavi na predmetu Orkestar s poznavanjem orkestarske literature na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Sarađivala je sa Crnogorskim orkestrom mladih, Orkestrom Muzičke akademije sa Cetinja i Orkestrom i horom Don Bosko centra iz Podgorice. Dobitnica je nagrada Univerziteta Crne Gore i Prijestonice Cetinje, stipendija Konrad Adenauer fondacije iz Berlina, Atlas fondacije i Ministarstva prosvjete.

Sara Arijana Serhatlić
Sara Arijana Serhatlićfoto: Vesela Mišković

Kako je kazala u razgovoru za Vijesti, Serhatlić je do sada imala priliku da se upozna sa stvaralaštvom kompozitorke Dabović Đurić.

”Bilo je to indirektno, prisustvujući na festivalima savremene muzike Fortepiano i koncertima Kompozitorke iz sjenke u KIC-u Budo Tomović, ali i direktno jer smo prošle godine ostvarile saradnju. Naime, kompozitorka je namjenski napisala kompoziciju “U vrijeme haosa” za Crnogorski kamerni orkestar, a koja je izvedena na koncertu pomenutog ansambla u novembru prošle godine u Muzičkom centru Crne Gore. Njeno stvaralaštvo je veoma specifično, i kad čujete njenu kompoziciju ili pogledate partituru, morate pomisliti ‘Da, to je Bobana’. Nesporno je da će se njen opus mijenjati, u zavisnosti od uticaja raznih faktora, umjetničkog i životnog iskustva, ali sam sigurna da će zadržati pečat autentičnosti po kojem je danas prepoznatljiva. Zapravo, svaki crnogorski kompozitor klasične muzike ima nešto svoje i drugačije i upravo je zbog toga saradnja sa svima njima posebna i meni kao dirigentu, značajna”, ispričala je Vijestima Serhatlić.

Tokom večerašnjeg koncerta biće prezentovana Slobodankina djela koja je pisala u periodu od 2014. do 2022. godine.

”Na koncertu će biti izvedena djela koja je komponovala u prethodnih osam godina, što svjedoči o njenoj inspiraciji i permanentnom radu. Može se primijetiti da je kompozitorka već u najranijem opusu ‘smjelo’ koristila razne tehnike i efekte koje karakterišu savremeno umjetničko stvaralaštvo, i vjerujem da je time jasno stavila do znanja da je odredila svoj muzički jezik”, ističe dirigentkinja, te kaže da u Slobodankinim djelima nije bilo “lutanja”, već da je odmah pronašla “nešto svoje”.

”Kao i svaki mladi kompozitor, prirodno je da se desi napredak i sazrijevanje, a veoma mi se dopada što komponuje muziku za različite ansamble i muzičke žanrove. Prije dvije godine je dobila prvu nagradu za najbolju originalnu muzičku kompoziciju za film “Duga” u režiji Aleksandra Vujovića, na međunarodnom filmskom festivalu “Monthly Indie Shorts”. Za ponos svih nas, složićete se”, sa ponosom ističe Serhatlić.

Savremena klasika često nije prijemčiva publici, kao klasika koja je nastajala u doba baroka, romantizma, klasicizma. Međutim ima i onih kompozitora koji se toliko ne trude da budu inovativni, već im je cilj da publika zaista uživa u njihovoj muzici. Na pitanje, koliko kao dirigentkinja voli da sa orkestorm izvodi savremenu muziku, Serhatlić odgovara:

”Djeluje mi da kod nas savremena klasična muzika nije zaživjela koliko klasična muzika prethodnih epoha, ali imamo priliku da je sve češće slušamo i upoznajemo se sa njom. Želim da pohvalim crnogorske kompozitore, koji godinama iskazuju svestranost. Pišu djela koja su bazirana na folkloru, tradiciji, savremenim pravcima, prethodnim epohama, popularnoj muzici. Meni, lično, savremena muzika predstavlja svojevrstan izazov, ali volim da je izvodim sa orkestrom. Upravo zbog toga, svaki program na koncertima Crnogorskog kamernog orkestra sadrži makar jedno savremeno djelo crnogorskog kompozitora. Takođe, trudim se da programi koncerata budu drugačiji i raznovrsni, te da se publici predstavimo izvodeći djela različitih epoha i kompozitora. A to je, sa druge strane, dobro i za moje iskustvo i praksu”.

Večeras će orkestar pod dirigentskom palicom sagovornice Vijesti izvesti samo jedno djelo.

Plakat za autorsko veče Slobodanke Bobane Dabović Đurić
Plakat za autorsko veče Slobodanke Bobane Dabović Đurićfoto: Promo

”Na koncertu večeras ću dirigovati kompoziciju ‘Bašta sljezove boje’ za veći nestandarni sastav, koje će se premijerno izvesti, čime mi je ukazana posebna čast. Ova kompozicija nosi posebnu simboliku, jer je posvećena Bobaninom djedi Tomu i svjedoči o značaju i njegovanju porodičnih vrijednosti u Crnoj Gori. Intencija kompozitorke je bila da oslika jedan proljećni dan proveden sa djedom u bašti, u kojoj su okruženi zelenilom i šarenim cvijećem, kao i svim lijepim bojama i mirisima koji karakterišu proljeće”, otkriva o kompoziciji koju će orkestar pod njenom upravom premijerno izvesti, te se osvrće na činjenicu koliko su savremeni kompozitori spremni da pišu za veće orkestre:

”Smatram da su naši kompozitori podjednako zainteresovani za stvaralaštvo za manje i veće sastave, i da na stvar odabira utiče inspiracija, tehničke ili finansijske prilike i organizacijske mogućnosti. Veći sastavi, odnosno orkestri ili horovi, zahtijevaju učešće većeg broja ljudi, a samim tim i veća finansijska izdvajanja, opremu i slično”, otkriva Serhatlić.

Kaže da je veoma bitno da se kroz slične autorske večeri, kakva će biti pripređena večeras, pruži šansa domaćim kompozitorima.

”Budućnosti crnogorske kulture nema bez domaćih stvaralaca i izvođača. Zbog toga je veoma važno da kompozitori dobiju prostor i da se njihova djela često izvode, ali je važna i uloga medija, koji značajno mogu doprinijeti promociji. Veoma me raduje da će se održati Bobanino autorsko veče, a krajem prošle godine je organizovan koncert omaž kompozitoru Borislavu Boru Tamindžiću. Prije samo desetak dana premijerno je izvedena kompozicija Nine Perović “Semafor”. Takođe, u prethodnom periodu smo imali priliku da se upoznamo sa domaćim džez kompozitorima, domaćim kompozitorima koji rade filmsku muziku, što je za edukaciju naše publike i omladine veoma korisno. Duboko vjerujući u rečenicu koju sam prvu napisala, trudiću se da ostvarim saradnju sa svim crnogorskim kompozitorima i insistirati na izvođenju njihovih djela kad god mi okolnosti to budu omogućile”, zaključuje Serhatlić.

Bonus video: