Izložba „Eva: Od prvog dana”

Djela mlade umjetnice iz Beograda Hane Vulin, biće predstavljena u Budvi, u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša”

1772 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Eva: Od prvog dana” umjetnice Hane Vulin, biće otvorena danas u Budvi, u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša”, u 20 časova, a u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u saradnji sa Opštinom Budva i JP “Morsko dobro”.

Hana Vulin je rođena 1996. godine u Beogradu. Završila je Političke nauka na Univerzitetu u Beogradu, a slikanjem se bavi od malena, pa je, u želji da svoje znanje i vještine usavrši, završila i školu slikanja “Linija” u Beogradu, kod priznate slikarke Tatjane Blagojević. Prepoznatljiva je po jarkim bojama i slojevitim teksturama i djelima koja predstavljaju emotivne i introspektivne prikaze svijeta koji je okružuje. Istražuje teme poput identiteta, unutrašnje borbe, uloga u društvu i međuljudskih odnosa. Kroz svoje slike, želi da podstakne gledaoce na razmišljanje i samopromišljanje.

Jedan od radova Hane Vulin
Jedan od radova Hane Vulinfoto: Privatna arhiva

U tekstu “Nadrealni prozor sveta i čoveka u prostoru” povodom izložbe, a koji potpisuje umjetnica Aleksandra Kokotović, ističe se da je umjetnost Hane Vulin duboko ukorijenjena u religijske začetke i nastanak civilizacije, iako je autorka fokusirana na sadašnjost.

”’Na početku beše žena…’Povezujući prvu ženu, od koje je nastalo cijelo čovječanstvo, sa vodom, u kojoj smo svi mi od prvog dana našeg začetka, umjetnica je prikazala jačinu ženske energije i snagu ženskog tijela, sa žestinom i slobodom mora, odnosno simbolikom beskonačne mašte i neograničene ljudske misli. Akt koji se preliva u pejzaž, kao vrsta nadrealnog slikarstva, posjeduje osjećaj naglašenog ikonografskog dodira. Kroz slikarstvo Hane Vulin proteže se mnogo simbolike; ženski likovi, aktovi, nadrealni - metafizički pejzaži”, istakla je Kokotović.

Hana Vulin
foto: Promo

Ona ističe da slike koje će biti pred publikom posjeduju izuzetnu stvaralačku energiju i “ukazuju na to da smo svi učesnici jednog kolektivnog sna”.

”Svi elementi daju drugačiji prizvuk vremenu u kome su naslikani. Duhovnu krizu čovjeka, u metaforama naglašava jakim kontrastima, jakim obojenjima crvene i plave. Ti tonovi su jasni i čisti i lajtmotiv su komunikacije omeđenog svijeta, ženske prirode, fantazije, ništavila i vječnosti; bezvremenske dimenzije stvarnosti. U njenom stvaralaštvu ima osjećaja za spoljašnji doživljaj, gdje ona kao mlad umjetnik istražuje i putuje kroz umjetnost, dodiruje stvari koje su se u umjetnosti desile, kao što su pop art, nadrealizam i impresionizam”, dodala je Aleksandra Kokotović.

Bonus video: